Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Pyssel och färg hjälpte Hanna ur depressionen

26 jul, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Hanna målar någon form av porslin iklädd röda färgstarka kläder
En dag kastade Hanna sina svarta kläder och började klä sig i rosa. Efter en depression upptäckte hon att färg fick henne att må bättre än lyckopiller. Nu har återbruk och måleri blivit en del av hennes liv. Gamla gurkburkar, vinflaskor och annat ”skräp” piffas upp. Allt i en explosion av regnbågens alla färger!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att stiga in i Hanna Tjärnbergs hem är som att komma in i en sagovärld. Här går allt i starka färger och hyllor och väggar är fullproppade med lika färgsprakande prydnadsföremål.

– Mina favoritfärger är rosa, turkos, lime och gult, men det kan variera lite. Efter ett tag kan jag tröttna på en färg och då målar jag om i en annan. Och jag älskar att piffa upp och återanvända gamla loppisfynd. Det känns bra för mig och det är bra för miljön berättar Hanna, 50.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De är kanske svårt att tro det, men för fyra år sedan gick vardagsrummet i Hannas och maken Börjes villa i Drögsperyd utanför Näsum i nordöstra Skåne helt

i vitt.

Men så en dag hände något. Över en natt tog Hanna det drastiska beslutet att slänga allt svart och börja klä sig i färgglada kläder.

– En dag klädde jag mig helt i rosa och jag mådde jättebra när jag gjorde det. Svarta kläder är numera förbjudna.

Samtidigt bestämde hon sig för att hemmet skulle inredas i samma färgskala.

– Jag mår bra av färger och jag märker att folk som möter mig på stan blir glada när de ser mig i mina färgglada kläder, berättar hon.

Hanna har alltid gillat att pyssla och måla om. Hon kom till Sverige från Szczecin i Polen i början av 90-talet när hon träffade kärleken Börje. Bland det första hon gjorde var att hjälpa honom att måla om köket.

Mitt kreativa skapande har gjort att jag känner mig mycket starkare

– Men jag hade ingen aning om att jag hade en konstnärlig talang, vilket är lite synd eftersom jag gärna börjat måla tavlor tidigare. Jag är själv överraskad över att jag hade det inom mig, säger hon.

Blev deprimerad

Hemma i Polen gick Hanna i yrkesskola och tanken var att hon skulle utbilda sig till kokerska. Men det var svårt att få jobb och hennes framtidsutsikter såg inte så ljusa ut. Därför tvekade hon inte när Börje efter en tids dejtande frågade henne om hon ville bli hans fru och flytta till honom i Drögsperyd. Första tiden i Sverige lärde hon sig svenska och hon sökte sedan in på omvårdnadsprogrammet.

Annons

– Jag är utbildad undersköterska och direkt efter examen fick jag jobb på nattpatrullen inom hemtjänsten i Sölvesborg. Där har jag jobbat nu i nästan 20 år, berättar hon.

Men för drygt fyra år sedan drabbades hon av tråkigheter i familjen som tog henne mycket hårt. Hon fick en depression och tyckte att allt såg hopplöst ut.Det gick så långt att Hannas läkare rekommenderade henne att börja med antidepressiv medicin, så kallade lyckopiller.Yvonnes dotter föddes döv: ”Gick in i en depression”Läs mer

Hanna håller en renoverad gammal resväska i sitt färgglada vardagsrum
Det är svårt att tro att Hanna Tjärnbergs vardagsrum tidigare gick helt i vitt!

– Det var då färgerna kom in i mitt liv. Hellre färger än piller.

Maken Börje ler vänligt när han tittar in från garaget där han ägnar sig åt sin hobby, att reparera gamla traktorer, gräsklippare och andra motorredskap. Han har vant sig vid färgexplosionen i hemmet och uppskattar den.

– Jag gillar det absolut. Hanna är full av idéer och hon överraskar mig ofta med nya saker, säger han.

Han delar dock inte hennes intresse för att pyssla och måla om gamla föremål. Däremot åker de gärna på loppmarknader tillsammans för att leta saker som hon kan använda.

Svarta kläder är numera förbjudna

– Våra nattduksbord består till exempel av gamla resväskor som jag har staplat ovanpå varandra. Den ena har jag målat vitt och den andra stapeln har jag låtit vara som den är, säger Hanna.

Huset är fyllt av Hannas pyssel

När vi går husesyn i villan upptäcker vi hela tiden nya saker som Hanna har skapat. Det handlar om hundratals små och stora föremål som hon har målat om och piffat upp.

Annons

– Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger hon. En del tekniker har jag lärt mig genom att titta på filmer på Youtube. Annat har jag lärt mig själv genom att pröva och göra om till det har blivit snyggt.

Hon tar fram några vackra glasflaskor för att visa vad hon menar.

– Det är här helt vanliga tomma vinflaskor som jag har målat. Jag målar dem tre gånger med en vit kalkfärg. Sedan tar jag det yttersta lagret av en servett med en vacker bild och klistrar på den. Därefter lackar jag på den för att den ska sitta kvar ordentligt.

I hennes hem finns mängder av flaskor som hon målat vita och försett med otroligt vackra motiv och bilder som hon hittat på servetter. Där använder hon sig av decoupage, en pappersservetteknik som är känd från Italien sedan 1700-talet.

– Numera får jag glasflaskor av vänner eftersom vi inte dricker vin själva, säger hon med ett skratt. Och jag letar hela tiden efter servetter med vackra motiv. På Facebook finns det sidor där jag kan köpa servetter styckvis så jag slipper köpa hela förpackningar.

En annan av hennes specialiteter är att måla om glasburkar, till exempel för ättiksgurka, och fästa en spets runt dem. Hon förser sedan locket med en dekorativ liten knopp som hon kan ha hittat på någon loppmarknad.

– Jag ger bort mycket av det jag gör numera, som till exempel som en present när vi går på kalas i stället för en blomsterbukett. Egentligen har jag inte själv plats till mer. Det måste vara en balans mellan färgerna och föremålen.

På övervåningen i villan har Anna sin ateljé och där visar hon ett av de senaste projekten hon arbetar med – stora trähjärtan som man kan hänga på väggen.

– Grannen hjälper mig att såga till dem, berättar hon.

Annons

I en hörna står en stor borrmaskin och på frågan vad hon har den till ler Hanna.

– Den har jag fått av Börje. Han tyckte jag skulle lära mig borra upphängningshålen själv.

Älskar katter

Hjärtan är återkommande i hennes skapande. På tavlorna som hon själv har målat förekommer de rikligt.

– Jag började måla för tre år sedan och det har betytt mycket för mig. Det är som sagt synd att jag inte började med det tidigare. Överhuvudtaget har mitt kreativa skapande gjort att jag känner mig mycket starkare.

På en bänk ligger ett av hennes senaste loppisfynd – en samling silverglänsande serveringsfat. De väntar på att bli målade och förses med vackra motiv.

– Jag lägger ner ungefär ett par timmar om dagen på min hobby om jag känner mig inspirerad.

Hanna med maken i trädgården där en gammal kabeltrumma blev färggrannt bord
En gammal kabeltrumma blev ett färggrannt bord i Hannas och Börjes trädgård.

Det kan bli mer om jag är ledig från jobbet. När jag pysslar och målar går jag helt upp i det. Jag är helt koncentrerad i stunden. Jag kan bearbeta en tung dag och känner glädje i själen.

Hanna och Börje har sex katter på gården och det märks att Hanna älskar katter. Ett av hennes samlarområden är nämligen kattskulpturer i olika färger och storlekar.

Färgerna och det kreativa skapandet har fungerat som ett sätt för mig att bearbeta sorg och oro

Två ombyggda gamla resväskor som hon hittat på en loppis har blivit sängplatser åt katterna. Hon har skurit upp en lagom stor öppning i väskorna, bäddat och gjort fint invändigt och målat om dem.

Även ute i trädgården märks Hannas skaparlust och kreativa ådra. En gammal kabeltrumma har blivit ett färgglatt cafébord och en lastpall har byggts om till en solstol.

Annons

– Här ska jag måla om ordentligt senare i år. Det ska bli ett Mandalamotiv målat på väggen.

Har startat Hannas mysiga hörna

Hanna delar med sig av sina tips och idéer om vad man kan göra med på sin sida Hannas mysiga hörna på Facebook. Hon har även ett instagramkonto där man kan följa hennes arbete med de senaste loppisfynden.

– Jag visar vad man kan göra, men inte själva teknikerna. Det finns Youtube-filmer och andra kanaler som man kan lära sig det på.

Hanna har ställt ut sina saker på några julmässor och nu i sommar har hon varit med på hantverksmässan i Västanå skola, Näsum. Men det mesta hon har skapat har hon hittills skänkt bort.

– Färgerna och det kreativa skapandet har fungerat som ett sätt för mig att bearbeta sorg och oro. Jag kan rekommendera andra att prova det, men var och en måste finna sitt sätt att hitta glädje livet, säger hon och lyfter samtidigt ner den första tavlan hon målade.

– Det ska föreställa ett självporträtt, säger Hanna och skrattar. Det kanske inte är så likt mig, men det är likt hur jag kände mig när jag målade det för några år sedan.

Vem är Hanna Tjärnberg?

Ålder: 50 år.

Yrke: Undersköterska i hemtjänsten.

Familj: Maken Börje, 66, och sonen Pavel, 29.

Bor: Hus i Drögsperyd.

Hannas bästa återbrukstips

  • Tomma vinflaskor kan målas med vit kalkfärg och förses med bilder med hjälp av tekniken decoupage (servetteknik).
  • Tomma glasburkar målas på samma sätt och förses med bilder och till exempel en spets.
  • Serveringsfat som det finns en uppsjö av på loppmarknader kan lätt dekoreras och få nytt liv med färg, bilder och dekorationer.
  • Av gamla resväskor kan man bygga ett nattduksbord av eller öppna upp och inreda som en sovplats för en hund eller en katt.
  • Slitna bord och stolar som man hittar på loppisar går lätt att snygga till med lite färg.

Av Per-Ola Ohlsson

Foto: Stefan Sandström

Annons