4 tecken på att din vän inte är en bra kompis
De flesta människor upplever dåliga eller ytliga vänskapsrelationer under sin livstid, antingen i barndomen och tonåren eller senare i vuxenlivet. Vänner som bara dyker upp när de kan vinna något själva, som tar energi utan att ge någonting tillbaka eller som passerar de gränser du satt upp för dina relationer.
Denna typ av vänskap är inte särskilt givande och kan ibland till och med vara skadlig. Men hur vet man egentligen när det är dags att bryta upp med en vän och avsluta vänskapsrelationen? Vi listar, tillsammans med sajten kk.no, några tecken på att din vän inte är en vidare kompis och att det kan vara dags att säga hejdå.
4 tecken på att er vänskap är dålig för dig
Relationsterapeuten Heidi Ulrikke Moen säger till kk.no att det finns några tydliga tecken på att relationen inte är bra.
– Om du upplever att du inte kan vara dig själv i vänskapen kan det vara ett tecken på att förhållandet inte är tryggt eller nära. En god vänskap innebär att du kan visa flera sidor av dig själv, att ni tillsammans kan dela glädje, sorg och frustration.
Hon menar också att balansen i relationen spelar stor roll. Om det bara är den ena parten som får allt utrymme och fokus blir det lätt att den andras behov och känslor hamnar i bakgrunden. Det kan vara ett tecken på en ohälsosam relation.
4 saker som kännetecknar en dålig vänskapsrelation
- Vänskapen präglas ofta av konflikter.
- Du skadas av relationen, antingen psykiskt eller fysiskt.
- Relationen tömmer dig på energi istället för att ge dig energi.
- Du spenderar mycket tid på att fundera över eller oroa dig för relationen.
Så vet du om din vänskapsrelation är bra
Men för att man ska kunna känna igen en dålig vänskap är det först bra att veta hur en bra vänskap ser ut.
– En av de saker som upprepas i människors beskrivningar av en god vänskap är upplevelsen av tillit, ömsesidighet, att känna sig sedd och hörd och att det känns bra att vara och få växa tillsammans, men också att det är oproblematiskt att vara isär, säger Johan Nordström, som är psykolog vid IPR, Institutionen för psykologisk rådgivning, till kk.no.
Han menar att en god vänskap kan beskrivas med många ord, men att några av de viktigaste är omsorg, ömsesidighet, jämnlikhet och respekt.
– Tillit är en hörnsten i de flesta relationer. Att kunna lita på att en vän vill ha dig är helt avgörande för att kunna känna sig trygg och avslappnad när ni är tillsammans, säger Nordström.
7 tecken på en bra vänskap, enligt psykologen Johan Nordström
- Ni har kul tillsammans.
- Ni ger varandra stöd och gläds över den andras framsteg.
- Ni talar gott om varandra.
- Ni respekterar varandra.
- Ni låter den andra växa och utvecklas som person.
- Ni håller varandras hemligheter.
- Ni tar initiativ att prata och träffa varandra.
Då är det dags att ompröva er vänskap
Det kan vara viktigt att fundera över om vissa vänskapsrelationer är bra för dig eller inte. Om du till exempel ofta har en dålig känsla före, under eller efter ni varit tillsammans kan detta vara ett tydligt tecken på att något är fel. Att även känna sig osäker eller dum i den andras sällskap kan också vara ett tecken på att er vänskap kanske inte är av det bästa slaget.
– Dåliga vänner är vänner som bara är med dig när hon eller han inte har något bättre att göra. Om du upplever att du alltid är där för din vän när hon behöver vård och stöd, men inte får samma respekt tillbaka när du är sårbar och behöver det, är det ett tecken på en dålig vänskap, säger Nordström.
Så kan er vänskap bli bättre
Enligt Thomas Winther, som är familjeterapeut och sexolog vid Cura Center, handlar en vänskap mycket om plus och minus.
– En god vän ger dig upplevelser och får dig att må bra. Om du har en vän som ständigt vill få något av dig, som får dig att må dåligt eller som har lite intresse för vänskapen, skulle jag kalla det en dålig vänskap.
Winther säger att om tjänster bara går en väg, att du alltid ger men aldrig får någonting tillbaka, är detS ett tecken på att något är fel.
– I alla relationer är förtroende viktigt. Du ska kunna berätta vad som helst för en god vän och lita på att personen inte berättar det vidare. En god vän är någon du kan lita på, säger Winther.
Enligt Heidi Ulrikke Moen är det bästa tipset att prata om de problemen som uppstår direkt med din vän.
– Prata med din vän om de utmaningar du upplever. På det sättet kan du uppleva att ni kommer närmare varandra och att förhållandet blir starkare. En god vänskap kännetecknas ofta av trygghet, stöd och förtroende för varandra, säger Moen.
Källa: kk.no