Nya podden Sämst i världen? vill stötta och hjälpa tonårsföräldrar
Här är några förslag på var du som förälder kan hämta tips och styrka.
Matilda Westerman är programledare för nystartade podden Sämst i världen? som tar sig an vardaglig föräldraångest, utan pekpinnar. Här berättar hon kort om vad lyssnarna kan vänta sig.
Sämst i världen? Varför heter podden så?
– Jag har uppfattningen att allt för många föräldrar går runt och känner sig just så, sämst i världen. Jag vill i stället få föräldrar att tänka ”good enough”, ett visserligen ganska slitet uttryck men inte mindre viktigt för det.
Det finns ju en hel del poddar för föräldrar, varför ska man lyssna just på denna?
– För att vi har en expert med i varje avsnitt och för att inslagen bygger på lyssnarnas egna frågor. Jag har själv två barn, 11 och 6 år gamla, så till viss del får man även igenkänning, men det viktiga är att man får svar och råd från någon som vet lite mer om ämnet.
Vad är det för experter som deltar?
– Bland annat en förskolekock, som ju vet mycket om hur man lagar mat som små barn vill äta. I ett annat avsnitt pratar jag med en förhandlingsexpert om medling i konflikter. Han menar för övrigt att föräldrar som förhandlar med tonåringar jobbar på samma svårighetsnivå som förhandlare inom FBI. Även en hel del psykologer medverkar, samt Karin Nygårds, som är lärare och bland annat har skrivit boken Så funkar internet.
Hur många avsnitt sänds och när?
– Drygt 12 avsnitt ligger ute nu och vi släpper ett nytt varannan lördag.
Vilka av dessa kan intressera föräldrar till tonåringar?
– Just avsnittet om konflikthantering, och även det som handlar om barn och rörelse – som tar upp vikten av att ta med sin tonåring till gymmet. ”Vardagsstress” berör ju de flesta föräldrar, liksom avsnittet om semester – hur gör man när alla vill olika saker.
Tonårsföräldrar störst behov av stöd
Många föräldrar vill ha hjälp under barnens tonårstid, men få känner till vilket utbud som finns. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Stöd till dig som förälder finns i många olika former: individuell rådgivning, föräldratelefon, ledarledda föräldragrupper, mötesplatser för föräldrar, föräldrahemsidor och föreläsningar.
Men studien visar att intresset för stöd är större än utbudet.
– 82 procent av de tillfrågade föräldrarna tyckte att föräldraskapsstödet är allra viktigast under barnets tonårstid. Jag blev förvånad över att det fanns ett så pass stort intresse, säger forskaren Karin Wallgren Thorslund.
Föräldrarna var särskilt intresserade av individuell rådgivning, antingen per telefon eller genom att träffa någon kunnig person.
Hit kan du vända dig för stöd:
- BRIS vuxentelefon, 077-150 50 50.
- Minds (föreningen för psykisk hälsa) föräldrarlinje: 020-85 20 00.
- Skolan eller kommunen anordnar ibland föreläsningar eller diskussionsgrupper – kolla där du bor om något finns tillgängligt.
- Ring vårdguiden, 1177, om du din tonåring har psykiska besvär.
- Rör frågan spelmissbruk? Då kan du ringa dataspelsakuten: 08-23 30 07.
Många har också intresse och behov av diskussionsforum och liknande, en möjlighet att dela erfarenheter med andra tonårsföräldrar. Och studien visade även att mammor generellt är mer intresserade av föräldraskapsstöd än pappor.
Enda undantaget är föräldrastödstelefon som både mammor och pappor uppskattar.
Källa: Forskning.se
Erik Jerka Johansson i En perfekt förälder
Skådespelaren Erik Jerka Johansson (känd från Bonusfamiljen) debuterar som programledare i En perfekt förälder – tv-programmet där han brottas med den egna och andra föräldrars ångest.
Hur ska man vara och göra som förälder? Ja, alltså när barnets alla basala behov är tillgodosedda, som sömn och mat… Med hjälp av experter på olika områden, och även av andra föräldrar och deras barn, försöker han ge svar på detta.
– Jag hoppas att många kan känna igen sig i detta och få svar på funderingar de har, säger Erik själv.
Boktips till dig som är tonårsförälder
- Älskade förbannade tonåring: så får du kontakt med din tonåring – forskning och föräldraverktyg av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard. Utgår från vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen och vill hjälpa dig som förälder att klara av svårigheterna. (Natur och Kultur, uppdaterad utgåva 2018).
- Tonårsboken: så gick det för andra som liksom du undrade – hur ska det här gå? Av Catarina Kentell och Catharina Wöhlecke- Haglund. Tolv familjer berättar öppenhjärtigt om sina både jobbiga och glädjerika resor genom tonårstiden. (Kentell Consulting, 2017)
- Lyssnar din tonåring? av Liria Ortiz och Charlotte Skoglund vänder sig till föräldrar och anhöriga som oroar sig för att kommunikatio nen med de växande barnen inte är vad den varit. Som ibland tänker: ”Vi som hade en så fin relation, Vad har hänt? Vad gör jag för fel?” (Ljudbok, Natur och kultur digital, 2017).
Fler poddar som handlar om föräldraskap
- Tonårstiden – hur svårt kan det va? En podcast från Örebro kommun. (Med avsnitt som ”Första fyllan”, ”Mitt barn röker”)
- Den ultimata föräldrapodden, med Kodjo och Olga Akolor. (Avsnitt som ”Skärmtid vs böcker” och ”Barn och karriär”)