Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Möt Britta och Rolf i dokumentären Nittio och nykär: ”Åldern kan man ju inte göra något åt”

20 sep, 2024
Britta kunde inte föreställa sig att hon skulle dela livet med någon annan man, efter att hon förlorat sin livskamrat Jan-Olof.
Men efter en tid (och lite påtryckning från döttrarna) öppnade sig hjärtat på nytt för kärleken; Rolf.
– Man ska aldrig säga aldrig, förkunnar Britta i minidokumentären Nittio och nykär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ensamhet är ett hot mot folkhälsan och särskilt utsatta är de äldre i samhället. I Sverige bor det över en kvarts miljon människor som är över 85 år. Enligt Socialstyrelsen och Ensamhetskommissionen upplever cirka 17 procent av dem ensamhet, hela tiden eller ofta. Att förlora sin livspartner kan vara en av anledningarna.

Videoreporter Anna Larsson for till den lilla orten Smedjebacken, söder om Borlänge, för att träffa Britta, 87, och Rolf, 89. Båda två vet hur det är att förlora en livspartner, men också hur det känns att bli kär igen på ålderns höst.

– Flickorna sa: ”Du måste skaffa dig någon ny”. Nej, sa jag: ”Det var jag och Jan-Olof och det kan inte vara någon annan”, förklarar Britta i minidokumentären Nittio och nykär.

Men så en dag för omkring tre år sedan bjöd Rolf in sig själv i hennes liv. De skrattar ofta åt det där första mötet, som slutade med att Britta bjöd Rolf på en banan... Ja, det var det enda hon hade hemma att bjuda på.

Det där med ”skratt” kan förresten summera hur båda deras liv förändrades till det bättre, när de bestämde sig för att bli ett par. Mer skratt och mindre ensamhet!

– Britta, hon är min glädje på alla vis! Åldern kan man ju inte göra något åt. Åren, de finns. Man får vara glad så länge man kan hänga med på ett vettigt sätt, förklarar Rolf när han sitter vid köksbordet med Britta i knät.

Se hela minidokumentären med Britta och Rolf i videospelaren ovan.

Annons