Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Naeef och Elin tvingades kämpa för sin kärlek

13 mar, 2019
author Maria Rundgren
Maria Rundgren
Elin och Naeefs kärlek mötte fördomar
Naeef flydde från kriget i Syrien och mötte Elin på en hästgård i Hälsingland. Båda blev blixtförälskad men har fått kämpa hårt mot fördomar, både egna och andras.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland är det som att ödet griper in. För hur ska man annars förklara den helt osannolika kärlekshistorien mellan syriske Naeef Almezel och svenska Elin Norlin? Om Naeef inte hade tvingats fly från sitt hemland sommaren 2015 hade hans och Elins vägar med all sannolikhet aldrig korsats.Naeef nickar eftertänksamt. Han har själv funderat just så – att allt som hänt i hans liv har lett fram till hans älskade Elin. Men det har varit en lång och svår väg, kantad av motgångar och sorg.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Naeef Almezel och Elin Norlin.
”Jag var så säker på mina känslor, att Elin var den rätta”, säger Naeef. Foto: Jennifer Glans

På närapå felfri svenska börjar han berätta om sin långa resa, som tog sin början för snart fyra år sedan.

– Många familjemedlemmar hade redan lämnat Syrien, men jag ville helst stanna kvar. Jag arbetade som lärare, hade god ekonomi och var redo för nästa steg i livet. Att hitta kärleken och bilda familj. Jag förstod att en flykt skulle ändra allt.

Han kommer från en välbärgad familj. Hans föräldrar ägde en hästgård och var uppfödare av arabiska fullblod. Livet var gott. Tills kriget kom.

Kaos när kriget kom

– Det blev kaos och till sist gick det inte längre. Jag och min syster Fatima och hennes familj beslutade oss för att fly tillsammans. Då hade jag inte en aning om vilka utmaningar som väntade. Jag ville bara få en chans att börja om någon annanstans, säger Naeef, som via Beirut kom till Turkiet.

Gummibåtar överlastade med flyktingar gick i skytteltrafik över sundet mellan Izmir och den grekiska ön Lesbos och det beslutades att Naeef skulle ta chansen att åka över först och invänta systern och hennes familj.

Annons

Familjen drunknade

Men dagarna gick och Fatima och hennes familj dök aldrig upp. Det gick rykten om båtar som kapsejsat och människor som drunknat.

Naeef sänker huvudet.

– Jag var väldigt orolig, men ville inte tro det värsta. Men tyvärr kom de aldrig fram till Grekland, min syster och hela hennes familj drunknade och jag tvingades begrava dem på Lesbos, säger Naeef och berättar att han efter den fruktansvärda händelsen tappade fotfästet. Han hade familj i såväl Tyskland som Finland och beslutade sig för att försöka ta sig till Finland – för på något sätt måste han vidare.

I november 2015 anlände han till Sverige; först till Malmö och sedan Stockholm, där flyktingarna inhystes i gymnastiksalar, däribland Naeef. Tusentals svenskar valde att göra frivilliginsatser och Elin var en av alla dem som jobbade som volontär.

– Jag såg inte dig, men kanske var vi samtidigt på samma plats, säger Elin och ler mot Naeef.

Efter en tid placerades han på ett flyktingboende i Norrsundet i Hälsingland, efter att Finland stängt sina gränser.

– Det var otroligt frustrerande. Det fanns inget att göra och alla bara väntade på besked om att få stanna eller skickas tillbaka. Vi träffade inga svenskar och hade knappt några pengar. Det här var inte det liv jag hade föreställt mig när jag flydde mitt land, säger Naeef.

Praktiserade som extraresurs

Men som den driftiga person han är började han snart klura på sätt att ta sig ur den hopplösa situationen på boendet. Han behövde komma ut och göra något – vad som helst var bättre än att sitta passiv och vänta. Vilka kompetenser hade han? Vad ville han med sitt liv?

Han visste att han var en duktig pedagog och tog kontakt med en skola, fick till stånd ett möte med rektorn, som – trots att de inte kunde kommunicera – blev djupt imponerad av den drivne unge syriern. Naeef fick så småningom praktisera som extraresurs. Sakta men säkert började livet vända. Han kände hopp och tillförsikt.

Annons

Drömjobb på hästgård

Men det skulle visa sig att ödet hade än större saker i beredskap. Efter att ha fått chansen att byta flyktingboendet mot ett privat boende fick han frågan om han ville hjälpa till på en hästgård i trakten. Änkan Astrid Norlin behövde någon som kunde hugga i med hästarna och Naeef – som ju har stor hästvana – tackade entusiastiskt ja.

Plötsligt stod hon där

Den 6 juni 2016 kom han dit med en tolk och där stod hon, Elin, Astrids dotter. Naeef strålar som en sol när han berättar om det där första mötet. Om hur golvad han blev av kvinnan i shorts och svarta ridstövlar.

– Du pratade och pratade om hästarna, men det enda jag såg var dina vackra blågröna ögon. Mitt hjärta slog miljoner slag och jag sa till tolken att jag ville att han skulle säga att jag tyckte att du var jättesnygg. Men han förklarade att så kan man inte säga till en svensk tjej som man aldrig har träffat, berättar Naeef.

Elin förhöll sig mer neutral.

Elin Norlin
Elin var i början neutralt inställd till Naeef, medan han kände att hon var den rätta för honom. Foto: Jennifer Glans

– Jag tyckte att han verkade trevlig och blev nyfiken på honom, jag hade ju aldrig känt någon flykting tidigare. Men mer än så var det inte.

Någon dag senare åkte hon hem till Stockholm. Men Naeef kunde inte sluta tänka på henne.

– Jag hade alltid drömt om att träffa en vacker och stark kvinna som älskade hästar precis som jag. Och nu hade jag funnit henne. Jag var så säker på mina känslor, att hon var den rätta!

Gav henne en kärleksförklaring

Tio dagar senare var Elin tillbaka på gården och då hade Naeef lärt sig att säga ”jag älskar dig”, ”du är snygg”, ”mitt hjärta slår för dig”.

Annons

Elin skrattar till vid minnet av den där bombastiska kärleksförklaringen.

– Jag sa stopp, sluta! Du känner inte mig, säger Elin som krasst utgick ifrån att Naeef gillade henne eftersom hon var den första blonda tjej han hade träffat.

Han tyckte nog bara att hon var exotisk och spännande. Att det handlade om äkta känslor och att Naeef skulle komma att bli hennes make kunde hon inte föreställa sig där och då.

När Elin så tydligt markerade sin ståndpunkt backade Naeef och insåg att han kanske hade gått lite för snabbt fram. Han accepterade hennes önskan om att vara vänner och började själv reflektera över sina känslor.

Kanske handlade de mer om att han kände sig ensam än om äkta kärlek?

– Men hur jag än funderade så kände jag jättestarkt att jag verkligen ville vara med Elin… jag ville inte ge upp.

Hade massor gemensamt

Sakta men säkert vann han hennes hjärta.

– Han gick inte att motstå. Vi hade så roligt ihop, han fick mig att skratta och må bra som ingen annan, han är full av infall och överraskningar. Vi upptäckte att vi hade massor gemensamt. Vi är båda välutbildade och drivna och har samma slags humor. Vi ville vara nära varandra hela tiden och ja, till sist så föll jag också för honom. Han är mitt livs kärlek!

Naeef började pendla till Stockholm och efter det gick det snabbt. I maj 2017 förlovade de sig och i augusti 2018 gifte de sig i en kyrkoruin i Hälsingland. Bröllopet blev en skön mix av arabiska och svenska traditioner och familjemedlemmar och vänner från bådas släkter närvarade när de sa ja till varandra.

Fördomar och kulturkrockar

Men allt har inte gått på räls. För även om Naeef och Elin är djupt förälskade så har de fått kämpa mot en del fördomar – både egna och andras.

Annons

– Jag har fått höra att Naeef vill vara med mig för att få stanna i Sverige, att han kommer att kontrollera mig och förbjuda mig att gå ut. Jag har fått frågan om jag nu måste konvertera och bära slöja, säger Elin och skakar sakta på huvudet.

Själv trodde hon att hans yviga kärleksgester och spontana infall var typiska för hans kultur.

– Men så är det inte. Det är du, Naeef som är sådan!

Naeef lutar sig fram i soffan. Hans blick är intensiv, men mjuknar när den vilar på Elin.

– Visst finns det kulturkrockar i vår vardag. Jag kan sakna det sociala livet i Syrien och vill exempelvis gärna bjuda in nya grannar på middag. Men så gör man inte här, man håller distansen. Jag dricker inte alkohol och äter inte griskött, men det gör Elin. Jag gillar inte att gå ut och dansa, men det gör Elin. Men vi löser problem som uppstår genom att prata och genom att respektera och acceptera varandras olikheter. Om hon tycker det är kul att gå ut och dansa så gör hon det. Vi ställer alltid upp för varandra. Man kan leva med olika kulturer, men man kan inte leva utan sin stora kärlek! Man måste våga satsa på det man tror på. Och jag vet att Elin är kvinnan i mitt liv.

– Nyckeln till vår lycka är att vi är säkra på det vi har, att vår kärlek är stark. Vad andra säger eller tycker bryr vi oss inte om, säger Elin och får medhåll av Naeef.

– Vi har ett ansvar för vår kärlek och det är viktigt att aldrig glömma bort varför vi valde varandra.

Naeef håller om Elin.
Naeef och Elin har fått kämpa mot fördomar och kulturkrockar, men deras kärlek är stark och i fjol gifte de sig. Foto: Jennifer Glans

Det här är Naeef Almezel och Elin Norlin

Namn: Naeef Almezel och Elin Norlin.
Ålder: 31 båda två.
Bor: I centrala Stockholm.
Gör: Naeef arbetar som resurspedagog på en förortsskola och har genomgått en ledarskapsutbildning. Han har föreläst på Stockholms universitet och hoppas få fler liknande uppdrag i framtiden. Elin är egenföretagare inom pr och kommunikation.

Läs också:

Annelie och Hans återförenades efter 36 år: Kärleken fanns kvar

Lina räddade livet på sin son: Ivar såg död ut

Kärleken räddade Sara och Gibbe: Vi hade aldrig blivit drogfria utan varandra

Annons