Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Mormor Lotta: "När Lukas fick cancer tog jag tjänstledigt"

24 aug, 2017
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Åttaårige Lukas och hans lillebror har umgåtts tätt med mormor Lotta och morfar Christer under hela uppväxten. Så när Lukas fick sin cancerdiagnos var det självklart för mormor Lotta att ta ledigt från jobbet för att hjälpa till. "Min chef var förstående, men Försäkringskassan var betydligt tuffare."
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I juli förra året kom beskedet att Lukas förstoppning och magsmärtor berott på Wilms tumör, en sjukdom som drabbar tio till femton barn i Sverige varje år.

Operation och cellgiftsbehandling

Han opererades och påbörjade en cellgiftsbehandling. Tiden har sedan dess gått lite långsamt eftersom det dröjer ytterligare en tid innan han kan börja skolan igen. Lukas tillbringar sina dagar hos mormor och morfar, Lotta och Christer Schildt, som bor på landet utanför Eslöv. Huset är från 1700-talet och hör till en större lantegendom med flera hus. På samma ägor, bara tvåhundra meter bort, bor Lukas mamma Cecilia Schildt och lillebror Gustav.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det gamla huset som mormor Lotta bor i har halvmetertjocka stenväggar. Därför har Lukas fått en visselpipa att blåsa i när hon inte hör honom ropa mellan rummen.

– Hon hör rätt dåligt, mormor, säger Lukas och ler. Han har precis bett mormor om en fralla med räkost. Det är nämligen fikadags.

– Nej, inte alltid, jag hörde till exempel det där, svarar Lotta och lämnar över frallan.

Lukas fralla landar på tallriken, med räkost.

– Men, jag ville ju bara ha smör, du hörde fel! Lukas visar en förvånad min.

Lotta är inte sen med svaret:

– Nu tramsar du, min unge man!

De skrattar gott båda två.

Får hemundervisning

Efter fikat ska Lukas lärare komma för dagens hemundervisning.

– Hon kommer två gånger i veckan, och där emellan hjälper jag Lukas med läxor. Vi brukar sitta en timme om dagen, man måste spalta upp dagen lite annars blir tiden så lång, säger Lotta.

Lukas mamma Cecilia tittar in i köket. Hon berättar om kampen att få till hemundervisning. Efter många om och men så löste det sig, vilket hon är lättad över.

– Det tog tid och det var väldigt kämpigt, men Lukas klassföreståndare har ställt upp till tusen, säger hon.

Annons

Svårt att ta ledigt som ensamstående

Mamma Cecilia är både egenföretagare och ensamstående, och har därför svårt att ta ledigt. Hon arbetar med galopphästar, vilket tidvis innebär mycket resande.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

– Det hade aldrig gått att upprätthålla mitt arbete utan min mamma, säger hon.

Att Lukas just nu bor hos mormor och morfar är en bra lösning för att lillebror Gustav ska kunna fortsätta leva ett normalt liv, menar Cecilia. Och de finns ju hela tiden nära och umgås dagligen.

Begärde tjänstledigt

För ett halvår sedan var allt annorlunda. Då åkte Lotta dagligen in till Malmö för att jobba som tandsköterska på en privatklinik i Malmö. Hon och maken träffade Lukas och hans lillebror Gustav så ofta de kunde på lediga stunder.

– De har alltid följt med oss på semester, så vi är vana vid att umgås mycket. De har rest med oss sedan de var väldigt små. De har varit flera gånger med oss på Mallorca.

Därför tvekade Lotta aldrig när Lukas blev diagnosticerad med cancer.

– Jag ringde upp min chef direkt och förklarade. ”Jag måste ta ledigt nu och stötta min dotter och mitt barnbarn!” Han kunde haft invändningar, men han sa direkt: ”Klart du ska ta ledigt. Lukas går först.” Det var verkligen skönt att höra, säger Lotta och klappar Lukas på armen.

Ersättning från Försäkringskassan

Försäkringskassan tog det inte lika lätt, det krävdes mycket administration innan de beviljade henne ersättning för vård av allvarligt sjukt barn.

Annons

Ingen i Lottas närhet har ifrågasatt hennes val. De som känner henne och maken vet hur nära de är sina barnbarn. Lotta har följt med Lukas på många sjukhusbesök, hjälper honom att ta medicin tre gånger om dagen och är den som försöker få honom att äta trots att ingenting riktigt smakar än.

När de inte gör läxor kopplar Lukas av med Ipad, eller spelar monopol eller Fifa med morfar. Då och då händer det att en kompis tittar in och leker en stund.

– Men ibland blir det svårt på grund av förkylningsvirus och magsjukor, förklarar mamma Cecilia.

”Jag har cancer”

Häromdagen fick han följa med sin morfar till blomsteraffären. Ägaren undrade varför den lille killen inte var i skolan. Lukas svarade: ”Du förstår, det är så att jag har cancer.”

Efter det hade butiksägaren inte fått fram ett ord. Det är inget enkelt ämne att prata om.

– Lukas umgås ju bara med oss hela dagarna så han pratar väldigt vuxet. Han har alltid varit mogen för sin ålder, säger Lotta.

Lukas lärare knackar på dörren och köksbordet förvandlas till tillfällig skolbänk. Lotta visar in i vardagsrummet. Det stämmer som hon säger, väggarna är tjocka, Lukas och läraren hörs inte hit in trots att de bara är några meter bort.

Planerar att resa tillsammans

Sedan en tid har Lotta börjat jobba igen på måndagar. Hon tycker mycket om sina kollegor och pratar gärna om stort och smått med patienterna. Hon berättar med värme om kollegorna som stöttat henne sedan hon tog tjänstledigt.

– Sådant betyder ju så oerhört mycket. Man kan känna sig lite ensam ibland och folk är lite rädda för att höra av sig tror jag, de tänker bara på elände när de hör ordet cancer.

När andra morföräldrar hellre prioriterat vänner, resor och föreningsliv, gjorde Lotta ett annat val.

Annons

– Mallorca ligger kvar. Vi har lovat Lukas att vi ska resa dit så fort hälsan tillåter. Och så ska vi åka till Paris när hans pappa cyklar in med Team Rynkeby. Lukas vill absolut klä ut sig till banan så att hans pappa ser honom vid målgången. Så ska det bli. Det är inte förhandlingsbart.

Mobilbild när Lukas är inlagd på sjukhuset
Lukas på sjukhuset. Foto: David Polberger

Fakta om Wilms tumör

Wilms tumör är en elakartad njurtumör, som drabbar cirka 15 svenska barn varje år, varav de flesta är under 7 år. De allra flesta botas och kan leva vanliga liv. Barn som är sjuka i njurtumörer känner sig sällan särskilt påverkade av cancern. I stället söker föräldrarna ofta vård för att de känner en knöl på barnet.

Så fungerar Vård av allvarligt sjukt barn

● Föräldrar till ett allvarligt sjukt barn som är 18 år eller yngre kan få tillfällig föräldrapenning under ett obegränsat antal dagar.

● Du kan få ersättning om det finns en påtaglig fara för barnets liv eller om barnet efter och i direkt anslutning till ett livshotande tillstånd får behandling mot sin sjukdom och det finns fara för barnets liv utan denna behandling. När barnet är allvarligt sjukt har båda föräldrarna rätt till ersättning för samma barn och tid under ett obegränsat antal dagar.

● Om ditt barn är allvarligt sjukt ska läkaren skriva ett utlåtande. Om du själv inte kan vara hemma med ditt sjuka barn kan du överlåta dagar till en släkting, granne eller vän. Tänk på att du bara kan överlåta rätten till VAB om du själv skulle ha kunnat vabba.

Källa: forsakringskassan.se

Av Sara Nylund

Läs också:

Expertens bästa råd när du vårdar ett sjukt barn eller barnbarn 

Morfar släppte allt när barnbarnet Hjalmar blev sjuk

Susanna om chockbeskedet: Mina magsmärtor var lilla Saga

Annons