Mobbar ditt barn andra? Experten tipsar om vad du kan göra
Många barn ser framemot att gå i skolan, men långt ifrån alla. Enligt ny statistik från SCB ökar nämligen mobbningen bland barn och unga.
Här tipsar Caroline Hyddén Linnander, legitimerad psykolog specialiserad inom KBT, om vad man som förälder kan göra om man misstänker att ens barn utsätter andra för mobbning:
1. Ta en titt på dig själv
Det finns forskning som pekar på att barn till föräldrar som är mer sarkastiska och hånfulla i sina kommentarer till barnet löper större risk att själva mobba andra. Samma sak gäller om föräldrarna beter sig nedlåtande och förminskar barnet när det kommer med sin glädje.
– Man kan säga att det finns en inlärningsfaktor här, att ”det är så här man får lov att bemöta andra”, säger Caroline Hyddén Linnander och fortsätter:
– Man kan nog tänka sig att den frustration som det väcker att bli mött på ovanstående sätt sedan tas ut på andra. Man kan ju inte gärna ta ut den på föräldrarna.
2. Fråga och bjud in till dialog
Börja med att fråga barnet lugnt och sansat om det är snällt mot andra eller om det gör andra ledsna. Om du har fått höra av en lärare eller annan förälder att barnet mobbar andra kan det vara bra att fråga om det är flera som säger dumma saker eller om hen är ensam med att göra det.
Fråga även om barnet själv är rädd för att bli mobbat och vad det ger dem att mobba. Ger det en känsla av makt och tillhörighet eller en känsla av någon slags status?
– Fråga om barnet kan svara på vad mobboffret gjort för att man ska mobba den, till exempel. Det kan finnas en mängd olika saker som barn och ungdomar tar upp för att rättfärdiga att man mobbar någon. Att personen har fula kläder, pratar konstigt, är för poppis eller skriver en blogg.
3. Sätt ner foten, men visa att du finns där
När ni har pratat om situationen är det dags att sätta stopp. På så sätt skapar du möjlighet för ditt barn att börja om – och göra rätt. Var noga med att säga att du finns med hela vägen.
– Skicka inte bara iväg barnet och säg att ”nu ska du be om förlåtelse”, utan säg i stället att ”såhär kan det inte fortsätta och nu måste vi göra det bättre, tillsammans”.
4. Kontakta skolan och prata med föräldrarna
Vänd dig till sist till barnets skola och fråga hur de ser på mobbning och vad de gör för att förhindra det. Hur pratar man om mobbning och gemenskap i skolan och hur agerar man egentligen i praktiken?
– Be också om hjälp att få till kontakt med föräldrarna till det barn ditt eget barn mobbar, så att ni kan lösa situationen på bästa sätt tillsammans.
Blir ditt barn utsatt för mobbning? Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att hjälpa i en sådan situation.
Av Malin Ny
Foto: TT/Shutterstock