Mjölkersättningen var helt slut – nu rasar Zelda mot hamstringen
– Ska jag inte kunna mata min dotter för att folk beter sig galningar och hamstrar? säger hon.
Den rådande oron för coronaviruset och COVID-19 har fått oanade konsekvenser. En av dem är att många butikshyllor ekar tomma efter att folk har hamstrat mat och andra förnödenheter inför en eventuell sjukdomsperiod. På många håll rapporteras om att allt från toalettpapper till smärtstillande läkemedel har tagit slut i butiker och på apotek.
Det är något som Zelda Eriksson, 30, och hennes sambo fick erfara när de tidigare i veckan skulle handla bröstmjölksersättning till dottern Hailey, snart sju månader. Hela familjen hade varit krasslig med feber och förkylningssymtom i flera dagar och inte vågat gå utanför dörren, men nu behövde de påfyllning av ersättning. Familjen bor i Bräkne-Hoby utanför Ronneby i Blekinge och åkte till den vanliga butiken där de oftast handlar.
– När vi kom in i butiken såg vi en dam som gick och tittade ner i frysboxarna, där det var så utplockat. Vi småpratade lite och hon sa att ungefär "undrar vad man ska äta i dag, det är så svårt att få tag på det man behöver". Redan där fick jag ont i magen, säger Zelda.
Slut på mjölkersättning i flera butiker
När familjen kom fram till avdelningen med barnprodukter upptäckte de att mjölkersättningen som Hailey behövde var helt slut. Det fanns fortfarande kvar av andra sorter, men Hailey har magproblem och är beroende av en typ som är framtagen speciellt för känsliga små barnmagar.
– Jag gick iväg och pratade med en man ur personalen som kollade i de sista kartongerna, men det var helt slut. Han sa att de skulle få in en leverans under veckan, men visste inte exakt när eller om jag skulle hinna få tag på ersättningen innan den tog slut igen. Redan där kände jag att tårarna nästan började rinna, för om det var slut där skulle det säkert vara slut i andra butiker också.
Zeldas farhåga skulle visa sig stämma – i nästa butik var ersättningen också slut. Och blöjorna – som de också skulle köpa – var lika slut. Zelda fick ta ett paket i en för liten storlek till dottern. Nu var tårarna inte långt borta.
– Det var en känsla av hopplöshet. Ska jag inte kunna mata min dotter bara för att folk beter sig som galningar och hamstrar? Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka.
Se filmen: Lungsjuka Nova, 6, ber svenska folket om hjälp
Tycker att butiker ska begränsa inköpen
I den tredje affärer familjen besökte hittade de till sist rätt ersättning – men det var den sista burken.
– Då lättade det lite i bröstet på mig. Men samtidigt räcker den kanske en vecka, sen måste vi ha mera igen.
Zelda säger att hon till viss del kan förstå att folk köper på sig varor i dessa tider. Om man blir sjuk eller måste sitta i karantän hemma är det naturligtvis viktigt att ha så man klarar sig. Men att bunkra mat för veckor eller månader tycker hon inte är okej.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här illa, det är helt absurt. Jag skulle aldrig ha mage att gå och köpa på mig tio uppsättningar av produkter jag kanske inte ens behöver. Jag tycker egentligen att alla butiker borde sätta upp någon regel med en maxgräns för hur mycket man får handla av en viss produkt, som toalettpapper och havregryn till exempel, säger hon.
Hoppas att folk slutar hamstra
På flera håll i landet har butiker nu infört sådana begränsningar för sina kunder. Men i många butiker är hyllorna redan länsade. För Zelda är oron inte över – vad ska hända när burken med ersättning tar slut än en gång? Hon kan inte vara säker på att få tag på ny när det är dags. Hela situationen med hamstringen tycker hon känns olustig.
– Jag känner mig faktiskt orolig. Min dotter är mitt allt och jag skulle åka till Jukkasjärvi för att skaffa mat till henne om det behövdes, men jag tänker också på alla gamla människor som kanske inte kan ta sig runt till flera olika butiker för att köpa mat. Jag blir orolig för hur de och mina egna närstående ska klara sig.
Nu uppmanar Zelda alla att använda sunt förnuft och inte köpa på sig mer än man behöver.
– Det får inte gå till överdrift, det ska räcka till andra också. Det blir så kallt och okänsligt och man visar ingen omtanke för andra när man handlar så mycket, säger hon.