MC-knuttarna prisas för sitt stöd till utsatta barn
Svenska hjältar: Daca utses till Årets medmänniska 2017
Lille Emil tar Lasse Hammarbackens hand där på den lilla skogsvägen och berättar om alla sniglar han sett. För Emil är inte rädd längre. Han har ju den speciella lädervästen på sig. Nästan likadan som Lasses. Men Emils väst skyddar mot ondska och elaka vuxna.
– Titta, Lasse. Vilken stor, säger Emil och plockar upp en snigel på stigen som är lerig efter regnet på förmiddagen.
– Ja, men, oj, säger Lasse när Emil trycker upp den mot Lasses ansikte. Den har ju ett eget hus, vet du. Det är det här skalet.
Emil tittar med stora nyfikna ögon på den slemmiga lilla varelsen. Den som gömmer sig när den blir rädd eller hotad.
Emil, som är fyra år, hade inget skal att krypa in när han blev rädd. När han hotades. Han kunde inte gömma sig när hans pappa hotade hans mamma. När han blev full och skrek fula saker om mamma.
Emil är skyddad nu. Fredad. Precis som Magnus, 14, som utnyttjades sexuellt av sin egen pappa.
Skyddade av D.A.C.A, Drivers Against Child Abuse, en förening för motorcykelåkare och bilförare. Föreningen gör ett viktigt arbete och har nu utsetts till Årets medmänniska 2017 på Aftonbladets gala Svenska hjältar.
Skyddar utsatta barn
Dacca startades för två år sedan av en speciell och mycket viktig anledning: hjälpa barn som har det tufft. Barn som lever i otrygghet eller blivit utsatta för övergrepp och inte har någon som tillit till män.
Ett gäng med stora hjärtan innanför sina läderjackor som älskar sina motorcyklar och bilar visste att det fanns ungar som behövde hjälp. Och mammor, som levde i skräck för våldsamma män, och behövde skydd.
Lasse Hammarbacken och Fredrik Ström var två av dem, och därför står det ”Original 10” på deras västar.
– Vi visste att det fanns många ungar som for illa. Precis som vi visste att samhället inte räckte till för att skydda dem. Flera i klubben har själva blivit svikna när de var små, säger Lasse.
Läs också: Jonas kämpar för barns rättigheter!
Eller som Fredrik, president i en av föreningens sektioner, uttrycker det:
– Vi är beredda att gå i döden för de här ungarna. Allvarligt… jag menar det bokstavligen. För när jag går in hos en kvinna som misshandlats eller en unge som är skiträdd, vet jag inte om jag möter en galen snubbe med hagelgevär.
Misshandlad av sin man
Fredrik sitter på sin trehjuliga specialbyggda motorcykel med högt styre. Han har rakad skalle och yvigt skägg, och ser ut som någon man ska inte ha något otalt med.
Han har mycket otalt med män som slår kvinnor, som förgriper sig på barn och, som han säger, ”ett samhälle som sviker ungarna”.
– Du skulle bara veta hur många ungar i Sverige som far illa. Vi har hjälpt runt tusen barn och deras mammor. Det handlar om män som misshandlar, både fysiskt och psykiskt, som super och som fanimej inte ska vara nära ungar, säger Fredrik och hans blick svartnar.
Sådana män fanns nära Emil och Magnus.
Emils pappa misshandlade hans mamma psykiskt och fysiskt. Emil och hans mamma levde i ständig skräck.
– Jag blev fullständigt nedtryckt och var inte värd ett dugg i hans ögon, säger Emils mamma Malin. Han blev våldsam och en natt gick han så långt att jag hamnade på sjukhus.
14-årige Magnus har autism, adhd, språkstörningar och lider av svåra allergier, blev utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa när han var i fyraårsåldern.
– Jag hade länge en känsla av att något inte stämde. Men jag hade aldrig kunnat tro att det var någon form av övergrepp. Jag tror att jag kopplade känslan till mina egna erfarenheter, säger hans mamma Marta.
Hon tystnar i någon minut och tittar ut genom fönstret. Tankarna, de plågsamma minnena, blir helt plötsligt så närvarande. De gör fortfarande ont.
– En dag ringde det på dörren. Där stod två poliser. När de kommit in berättade de om utredning om sexuella övergrepp. Det visade sig att Magnus pappa förgripit sig på honom och två små flickor.
Pappan dömdes till ett och ett halvt års fängelse för övergreppen. Magnus lever med traumat. Hans diagnoser gör det ännu svårare att handskas med det.
– Han litar inte på män. Hans tilltro till den manliga delen av vuxenvärlden är helt förstörd. Men nu får vi hjälp och jag märker redan att det blivit lite bättre, säger Marta.
Fadder på motorcykel
Magnus har två faddrar på tuffa motorcyklar. Två helt vanliga och snälla män som backar upp både Magnus och Marta. Schyssta snubbar i läderställ med ett stort märke på ryggen på västen som bara är dem de är.
– De tog med Magnus ut i skogen, snackade och grillade korv. Hängde med varandra, som man säger. Det fungerade jättebra, säger Marta.
Marta och Magnus är inte deras rätta namn.
Emil heter också något annat, precis som hans mamma Malin.
De måste vara anonyma. Emils pappa är fortfarande ett hot. Magnus pappa försvann sedan han avtjänat sitt fängelsestraff. Men, som Marta säger, ”Man vet aldrig”.
Fast nu har de sina egna läderklädda skyddsänglar. Emil har fått sin egen lilla, tuffa läderväst av klubben där det står ”Protected by D.A.C.A”. Hans fadder Lasse har en liknande väst.
Magnus har de stadiga motorcykelgrabbarna Hasse Ivarsson och Tomas Glad som faddrar.
Manliga förebilder
Skyddslingarna som tas upp av D.A.C.A och får en fadder eller flera får lära sig att umgås med män, som definitivt inte är som de män som är deras pappor. Tanken är att skyddslingarna ska lära sig att det finns män som inte vill dem illa. Som vill att de ska vara trygga och upptäcka allt roligt man kan ha.
– Många av oss i D.A.C.A har en trasig bakgrund. Vi vet hur tufft det kan vara. Därför är det viktigt att de här ungarna får bra manliga förebilder. När deras farsor svikit kliver vi in och försöker få dem att känna sig trygga med män, säger Fredrik.
Sådant tar självklart tid, men när väl D.A.C.A. tagit på sig att bli faddrar, backar de inte.
Läs också: Margit: Vårt bonusbarnbarn sätter guldkant på tillvaron
– Vi viker aldrig ner oss, säger Fredrik. Aldrig. Finns inte en chans i helsicke. Det spelar ingen roll vad som behövs, vi finns alltid där.
Som Lasse eller Hasse och Tomas, faddrarna som blivit extrafarsor till två grabbar.
– Extramorfar, säger Lasse när vi träffar honom hemma hos Emil och hans mamma Malin.
– Trygghet, säger Malin med ett stort leende. Lasse är stor och stark och trygg. Han ser oss och tar hand om oss. Han närmar sig Emil på hans villkor.
Levde med en psykopat
Malin hade levt tillsammans med Emils pappa när hon fick kraft att bryta sig loss från honom. Hon hade nått bristningsgränsen efter all psykisk och fysisk misshandel.
– Han är psykopat, säger Malin. Sådana är oerhört charmiga i början och han tog mig med storm. Han behandlade mig som en prinsessa och jag blev vansinnigt kär.
Malin berättar att han förändrades i nästan samma stund som de flyttade ihop. Han blev kontrollerande och hotfull.
– Han förnedrade mig och när han drack skrek han att jag var ”en värdelös hora” som ingen brydde sig om. Han kunde få ett utbrott när som helst. Det bara exploderade i hans huvud, säger Malin.
Malin säger att hon var naiv som trodde att det skulle bli bättre när de fick barn. När Emil kom blev det värre.
– Det gick så långt att jag var ville ta livet av mig. Men då tänkte jag på Emil. Han behöver ju sin mamma. Till slut fick jag kraft att bryta. En morgon när han gått till jobbet kom min syster hit, vi packade ihop mina prylar och så körde hon mig och Emil till ett kvinnohus.
Tog kontakt via Facebook
När hon flyttade ut därifrån hade hon knappt inga pengar. Det var några dagar kvar till julafton 2016 och till råga på allt hade tvättmaskinen gått sönder.
– Jag såg något på Facebook om D.A.C.A och jag skrev ett meddelande. Bara någon dag senare ringde det på dörren och där stod tio–tolv karlar i läderjackor.
– Vi hade fixat en ny tvättmaskin och köpt julklappar till Emil. Sedan fick Malin presentkort på mat, säger Lasse.
Sedan har Lasse inte tid längre. Emil rycker i honom. För han vill att de ska titta på en film med Transformers.
– Då, första gången de var här gömde sig Emil under ett bord. Fredrik, presidenten, petade in ett mjukisdjur under bordet. Efter en stund vågade han sig fram. Sedan ville han inte att de skulle åka. Han märkte ju att de var okej. Det var stort för oss. Mjukisdjuret släpper han aldrig, det är hans bästa kompis.
Vid ett vardagsrumsbord några mil bort sitter Marta. För henne är faddrarna är guld värda.
– Magnus behöver manlig tillhörighet. Hasse och Tomas är fantastiska människor som verkligen ser Magnus för den han är och förstår hans behov. De blev hans faddrar i december förra året och Magnus börjar lita på dem. De har till och med fått honom att börja träna boxning.
Text: Stefan Johansson
Bild: Stefan Nilsson