Maria Rooth fick inte vara mamma till sitt barn
Maria Rooth är Sveriges bästa hockeyspelare på damsidan genom tiderna. Hon var bland annat den stora hjälten då USA sensationellt slogs ut i semifinalen i OS 2006 – genom att göra samtliga tre mål där det sista i straffläggningen tog damkronorna till final.
– Det är mitt häftigaste och roligaste minne i karriären. OS är ju det största som finns i vår sport och jag är både glad och stolt över att ha vunnit ett silver och ett brons där, säger Maria.
Men inget slår att ha blivit mamma till två små flickor på 5 och 3 år – Lowa och Lykke.
Eller giftermålet med Cecilia i parets trädgård till förra huset i Ängelholm 2012 – bara en månad innan hustrun födde deras första barn.
Maria och Cecilia blev ett par
Att de blev ett par är Cecilias förtjänst. På vinst och förlust skrev hon till Maria på Facebook efter att ha sett henne på tv 2010.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj i Stockholm utan något idrottsintresse. Så jag blev ju inte intresserad av Maria för att jag var ett stort fan eller för att hon var en känd person. Men det gällde att få henne att förstå det. Först undrade hon säkert vad jag var för någon. Men den risken fick jag helt enkelt ta, skrattar Cecilia. Annars skulle vi ju troligtvis aldrig ha kommit i kontakt med varandra.
Maria ler bredvid och fortsätter berätta:
– Jag sökte efter kärleken precis som Cilla och insåg ganska snabbt att hon var intressant för mig. En driven tjej med hjärtat på rätt plats, och snygg var hon också som en bonus, haha.
Maria hade precis avslutat sin hockeykarriär och skulle tillbaka till USA (där hon tidigare hade spelat collegehockey) för att vara assisterande tränare i två år.
– Vi hann bara träffas ett par gånger innan hon åkte. Det kändes väldigt bra och vi inledde någon sorts Skype-relation där vi pratade mycket med varandra efter hennes flytt, säger Cecilia.
De lärde känna varandra väldigt bra.
– När vi träffades i november igen samma år bestämde vi oss för att det var vi. Jag hade från början tänkt stanna längre i USA, men jag hoppade av efter ett år för jag ville hem till Cecilia, förklarar Maria.
Köpte hus i Ängelholm
Sedan gick det snabbt. De bestämde sig för att köpa hus i Marias hemstad Ängelholm i Skåne.
– Jag kände tidigt att Maria var rätt för mig. Hon har nog allting jag söker hos en partner. Men Maria var mycket långsammare, och det kännetecknar hela vår relation. Jag är impulsiv och snabb, medan hon är eftertänksam och tar grundade beslut, ler Cecilia.
Till en början var de lite osäkra över hur de skulle tas emot i en mindre ort som Ängelholm.
– Jag är ju van att bo i Stockholm, där det inte är det minsta konstigt att två tjejer är tillsammans. Men precis allting har fungerat jättebra och vi trivs verkligen. Beslutet att flytta är ett av de bästa vi tagit, tycker Cecilia.
Eftersom båda hade passerat en bit över 30 år dök diskussionen om barn upp ganska fort. Och det var en självklarhet för båda att vilja bli mammor.
– Det hade alltid varit en dröm. Men när man är två kvinnor blir det alltid en annan typ av process, menar Maria.
Eftersom Cecilia är två år äldre bestämde de sig för att hon skulle försöka bli gravid först.
Lowa kom till efter besök på Storkkliniken i Danmark – och Maria var med hela vägen på nära håll.
Maria Rooth: Krävande process att bli mamma
Att Maria skulle närståendeadoptera och också bli mamma till Lowa även på papperet var givet.
Men de hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle bli en så pass krävande process.
– Det är ju något vi skapat tillsammans och därför var det en läskigt oroande känsla att någon annan skulle fatta ett beslut om Maria duger som förälder eller inte, säger Cecilia.
Under familjerättens hembesök ställdes många frågor som paret reagerade starkt på.
– Jag bröt ihop totalt och började gråta när de undrade hur jag skulle agera om Cecilia dör innan Lowa blir myndig. Fattade först inte vad de menade – om jag skulle ta hand om henne då?
Där gick det upp för mig att socialsekreteraren inte såg mig som en förälder och att det var upp till henne att bedöma om jag var lämplig som förälder eller inte. Det blev ett uppvaknande och en skräck över att det beslutet plötsligt låg i någon annans händer. Jag skulle adoptera mitt eget barn, menar Maria.
Nästa gång var det Cecilias tur att synas i sömmarna – men den gången gick det enklare eftersom de hade ett gemensamt barn sedan tidigare.
– Vi fick vänta åtta månader varje gång innan vi juridiskt sett var mammor till båda, säger Maria.
Samma pappa till barnen
Donatorn var samma vid båda tillfällena – och han har sagt ja till en kontakt med barnen om de vill efter respektive 18-årsdag.
– Både kontakter och behandlingar med Storkkliniken i Köpenhamn, som har donatorer från hela Skandinavien, fungerade väldigt bra – liksom våra graviditeter, berättar Maria.
Men Cecilia blev lite sur på att den förra hockeystjärnan snabbare hittade formen igen efter förlossningen …
– Dagen efter hade hon tillbaka rutorna på magen. Och innan syntes det förresten knappt heller att hon var gravid, jag blev betydligt större.
Båda älskar familjelivet – men om det kan blir fler barn vet de inte.
– Vi är så glada över att ha fått två döttrar. Sedan har ju jag hunnit fylla 40 och Maria har bara två år dit. Så vi får se, menar Cecilia.
Nära final
Läs också: Therese Alshammars skräckbesked: ”En vecka på dig att bestämma om du vill behålla barnet”
Maria Rooth i ”Mästarnas mästare”
Maria fick hustruns tillåtelse att ta lite ledigt från föräldrarollen för att spela in ”Mästarnas mästare” på SVT. Först deltog hon i förra omgången 2017 och nu när programmet firar tio säsonger med att ha en lagtävling.
Maria var ytterst nära att ta sig till final i fjol – men föll på målsnöret och blev trea.
– Det var fantastiskt roligt att komma flera av landets bästa idrottare så nära och lära känna dem på ett helt annat sätt. Det blir ju väldigt intensivt med långa dagar, kameror som följer oss nästan dygnet runt och en massa tävlingar. När man väl står på startlinjen vill man hemskt gärna vinna. Jag är en riktig vinnarskalle som verkligen hatar att förlora, berättar hon.
Den här gången ingår Maria i Skridskolaget tillsammans med Peter Forsberg och Pelle Fosshaug – tidigare stjärnor i hockey och bandy. De ställs mot friidrottslaget och kraftlaget.
– Jag är ju van att tävla i lag så det är jättekul. Det här programmet är helt klart ett av mina favoriter på tv, för det är en sådan blandning mellan hyllningar och spännande tävlingar.
Gissa vilka tre som sitter framför rutan och håller lite extra på henne!
Se också: Alla deltagarna i Mästarnas mästare 2021
Fakta Maria Rooth
Född: 1979.
Familj: Hustrun Cecilia, döttrarna Lowa och Lykke.
Yrke: Maria jobbar som kommunikationskoordinator samt driver egen hockeyskola, föreläsningar och klädmärke. Cecilia är HR-specialist.
Största meriter inom ishockeyn: OS-silver 2006, OS-brons 2002, fyra SM-guld, tre amerikanska collegemästerskap och 265 A-landskamper. 2014 valdes hon som första svenska kvinnliga spelare in i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.
Aktuell: Deltar för andra gången i ”Mästarnas mästare” i SVT. Nu i lagtävling med Skridskolaget.