Maria Fahl Vikander: Det var tufft att ta sig genom cancern
Maria Fahl Vikander blev väldigt glad när hon fick frågan om hon ville spela den äldre Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid.
– Astrid Lindgren och hennes böcker har följt mig genom livet. Jag är uppvuxen på landsbygden i Småland och älskade de underbara böckerna om barnen i Bullerbyn. Jag ville också vara ett Bullerbybarn, säger hon när vi träffas för att prata om filmen och hennes eget liv.
Pippi Långstrump kunde hon däremot inte alls identifiera sig med.
– Hon var för anarkistisk för mig. Jag blev förfärad över hur hon bar sig åt, hon köpte godis för guldpengarna. Fick man göra så? Jag var själv en snäll flicka, säger Maria och skrattar.
Hon har nära till skratt och är intensiv och engagerad. Maria påpekar att hon uppskattar de starka och självständiga flickorna Ronja Rövardotter och Eva-Lotta i Mästerdetektiven Blomkvist och kallar dem inspirerande.
Maria Fahl Vikander gestaltar Astrid Lingren
Att hon nu har fått gestalta den älskade författaren känns stort. Maria är med i början och slutet av filmen som utspelas under Astrid Lindgrens 80-årsdag.
– Det är en roll utan repliker, jag fick arbeta mycket med kroppsspråket. Astrid var böjd i ryggen och rörde händerna på ett eget sätt, berättar Maria.
Astrid Lindgren blev tidigt ensamstående mor i en tid när majoriteten i samhället fördömde detta.
– Jag uppfattar Astrid som en oerhört stark kvinna som klarade sig själv trots många svek, säger Maria.
Starka ensamstående kvinnor
Även i hennes egen släkt finns en historia med starka kvinnor som under en tid i livet varit ensamstående mödrar. Det gäller både hennes mormor och mamma – och själv har Maria levt ensam med sin dotter Alicia, även om dotterns pappa Svante Vikander varit närvarande.
– Jag läste att Astrid Lindgren har sagt att passionen aldrig varit drivkraften i hennes liv, det var berättandet och böckerna. Passionen har inte heller varit min drivkraft. Efter min skilsmässa har jag inte varit intresserad av att leva i en parrelation.
Gemensamt intresse för balett
Däremot har Maria haft en passion för sitt yrke och den delar hon med sin mormor och mamma som båda drömde om att stå på scenen; att spela teater eller dansa balett.
– Mormor arbetade först som sömmerska på en teater i Finland och fick sedan allt större roller där. Mamma dansade balett och efter att hon varit med i en uppvisning och gjort den vita svanen i Svansjön hörde talangscouter från Bolsjojteatern i Moskva av sig och erbjöd henne en plats på balettskolan där. Men mormor sa nej eftersom hon tyckte att disciplinen var för hård. Mamma blev jätteledsen och ville inte dansa mer, berättar Maria, som också drömde om att dansa balett.
Hon spelade Blommornas vals från Nötknäpparen på grammofonen hemma och dansade till musiken hon älskade. Maria levde sig så in i balettdrömmarna att hon sa till sina klasskamrater att hon gick och dansade balett, fast det inte var sant.
Se också: 10 saker du vill veta lom Alicia Vikander
Dottern Alicia Vikander vann en Oscar
Intresset för balett gick sedan i arv till Alicia, som dansade på Svenska Balettskolan i flera år, innan hon slutade efter en ryggskada. I stället blev hon som bekant skådespelare och har haft stora framgångar internationellt i filmer som A Royal Affair, The Danish Girl – som hon fick en Oscar för – och Tomb Raider.
Cirkeln sluts i höst när Maria gör en danspantomim i just Nötknäpparen på Lorensbergsteatern i Göteborg. För trots kärleken till balett blev det så att även Maria valde skådespelarbanan.
– När jag var tio år såg jag ett tv-program om inträdesproven på Statens Scenskola och förstod att skådespelare var ett yrke. Då ville jag bli det. Men kunde man verkligen det när man bodde på landet i Småland?
Jo, det kunde hon, och efter utbildning på just Scenskolan i Malmö arbetade Maria i många år på Backateatern i Göteborg. Hon har även gjort film och tv och hade en stor roll som mamma i tv-serien Sparvöga.
Maria Fahl Vikander blev mamma vid 37
När hon ser tillbaka på sin skådelspelarkarriär säger hon krasst att det har inte alltid varit lika roligt och givande.
– Det finns inte så många bra och intressanta roller för kvinnor mellan 35 och 55. Och det är stor konkurrens om de roller som finns.
Därför har det varit viktigt för henne att ha ett liv vid sidan av teatern och tid för andra intressen. Att bli mamma vid 37 år var en vändpunkt i livet och skapade mening och innehåll som hon inte tidigare känt.
– Min absoluta huvudroll är den som mamma. De bästa och roligaste åren i mitt liv var de 15 åren Alicia bodde hemma.
Roligare roller nu
Men livet kan innehålla mer än en vändpunkt och på senare år har skådespelarkarriären tagit ny fart. Maria är egentligen pensionär och efter många år som fast anställd frilansar hon och tycker att rollerna hon får nu är roligare än förr.
– När man blir en old lady får man göra roliga roller, bitchiga roller! Jag får arbeta med en yngre generation regissörer som har en helt annan inställning. Min bästa tid är nu skulle jag kunna sjunga, säger Maria med ett skratt.
Förlorade rösten efter cancern
För ett par år sedan drabbades hon av cancer i halsen. Läkarna hade svårt att hitta modertumören och hon fick genomgå omfattande strålning. Det ledde till att hon förlorade rösten och inte kunde prata på tre månader.
– Eftersom pensionen närmade sig menade läkarna att jag inte behövde tänka på att arbeta som skådespelare mer. Men jag bestämde mig för att återerövra min röst. Jag kämpade och fick lära om på nytt. Först gick jag hos en logoped och sedan gick jag en textläsningskurs som resulterade i en föreställning, berättar Maria som efter att rösten kommit tillbaka har hållit långa monologer på scenen och nu är friskförklarad.
Att komma tillbaka som skådespelare efter sjukdomen och dessutom få roligare roller är alltså en dubbel revansch, som också har gjort att Maria mår bättre.
– Jag har mer energi som 67-åring än jag hade som 57-åring. Jag känner glädje varje ny dag och min kärlek till livet har stärkts. Det var tufft att ta sig genom cancern, som är en lömsk sjukdom, men i dag är mitt liv mycket bättre, säger Maria och det glittrar i hennes bruna ögon.
Besöker Alicias filminspelningar
Hon och Alicia står varandra nära och Maria träffar sin dotter så ofta det går. Alicia är för det mesta upptagen med att filma någonstans i världen men Maria har besökt Alicia på flera filminspelningar.
– Senast var vi i Tokyo, åkte och tittade på Fuji och när Alicia hade två lediga dagar var vi på ett retreat.
Med en dotter som är filmstjärna får resorna guldkant som lyxhotell, privatchaufför och god mat – men det finns annat som är viktigare:
– Allra helst vill jag bara slappa och prata, prata, prata när jag träffar min dotter.
Filmen om fyra år i Astrids liv
Filmen Unga Astrid som har premiär den 14 september 2018 handlar huvudsakligen om fyra år i Astrid Lindgrens liv på 1920-talet; om tiden som volontär på Vimmerby Tidning, förälskelsen i den 30 år äldre chefredaktören Reinhold Blomberg som ledde till att hon blev gravid, födde sonen Lasse i hemlighet i Köpenhamn och fick lämna honom till en fostermor där.
I rollerna syns bl. a. Alba August, Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Trine Dyrholm och Maria Fahl Vikander.
Foto: Charlotte Carlberg Bärg, Erik Molberg Hansen/Nordisk Film, IBL