Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Magister Nordström har skrivit boken App, app, app!

17 mar, 2021
author Helena Schoug
Helena Schoug
Barn och unga tillbringar mycket tid på sociala medier vilket kan göra föräldrar oroliga.
Många barn och unga hänger på sociala medier vilket kan oroa deras föräldrar.
Är du orolig för att dina barn hänger mycket på sociala medier? Undrar du vilka riskerna är och hur de påverkar barn och ungdomar? Magister Nordström har skrivit en handbok i ämnet. Han tycker att föräldrarna ska fokusera på fördelarna istället. Och vara på barnens arena.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fyrabarnspappan och läraren Rickard Nordström har haft samma diskussioner hemma som så många andra. Hur mycket skärmtid ska ungarna egentligen få ha? Tidigare var hans fru den mer drivande i att få till stånd regler och struktur, medan han själv var lite mer tillåtande. Numera har familjen hittat vad de tycker är en bra balans.

På helgerna är det mer eller mindre fritt. Men på vardagarna sätts gränsen klockan nio på kvällen. Då får alla barnen lägga ifrån sig mobilerna på köksbordet, där de laddas. Vinsterna märks inte minst hos tonåringarna, konstaterar han, som sover bättre utan mobilen och därmed har lättare att koncentrera sig på skolarbetet.

Så var delaktiga, lär er vad de gör, befinn er på deras arena, var nyfikna.

Men, med det sagt, Rickard välkomnar den nya värld som öppnat sig, med alla dess möjligheter.

– Jag älskar sociala medier.

På samma sätt som vi stöttar vid våra barns övriga aktiviteter – skjutsar dem till ishallen, lyssnar på skolkonserter, tittar på fotbollsmatcher och dansuppvisningar, eller vad det nu vara må – så bör vi bejaka deras digitala hobby, menar han

– Sociala medier är ett intresse. Så var delaktiga, lär er vad de gör, befinn er på deras arena, var nyfikna.

Rickard Nordström Årets lärare 2016

2016 startade Rickard ett konto på Instagram som han döpte till Magister Nordström. Tanken med kontot var att hans elever skulle kunna visa mamma, pappa, mormor och farfar vad de gjorde i skolan och att det skulle öppna för samtal hemma vid middagsbordet.

Rickard Nordström skapade 2016 ett instagramkonto med namnet Magister Nordström och nu har han släppt sin första bok App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier.
2016 skapade läraren Rickard Nordström ett instagramkonto med namnet Magister Nordström. Nu har han släppt boken App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier.

– Vid den här tiden skrevs det mycket negativt om skolan. Jag ville visa upp läraryrket på ett bra sätt, och inspirera.

Annons

På Lärargalan 2017 utsågs han till Årets lärare i kategorin nytänkande och entreprenörskap. På den vägen är det. Idag har magistern 200 000 följare på Tiktok och 34000 på Instagram, och han kallar sig influencer.

– På Instagram är jag den seriösa läraren som kan skoja till det. På Tiktok är jag fyrabarnspappan som kan skoja till det ännu mer.

Prata med barnen om riskerna på nätet

Nu har han gett ut sin bok App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier.

– Vi lever i den tid vi lever, säger han, fullt medveten om att föräldrar oroas av att inte känna igen den barndom som var deras verklighet.

Som Rickard ser det ska vi omfamna sociala medier, för att inte riskera att tappa kontakten med barnen. Insikten har varit en resa för honom själv, han har också haft sina fördomar, säger han.

Men visst kan det gå överstyr. Och visst finns det faror och risker på nätet.

– Det måste vi prata med barnen om. Precis som vi förklarar varför de ska ha hjälm när de cyklar och hålla sig på cykelbanan. Vi skickar ju inte bara ut dem i trafiken.

Se också: Här är topp 10 mest följda på Instagram

Här är topp 10 mest följda på InstagramBrand logo
Här är topp 10 mest följda på Instagram

Magister Nordström vill lyfta fram sociala medier som ett fantastiskt verktyg. För kommunikation, för att skaffa nya vänner och hitta likasinnade. För att väcka nyfikenhet, inspireras, få och dela kunskap. För att filma, fota, spela och dansa och på alla tänkbara sätt ge sig han at sin kreativitet.

De baksidor som förstås också finns, som näthat, mobbning och sexuella trakasserier, är något vi måste göra något åt tillsammans, påpekar han.

Annons

Om föräldrarna har koll, är närvarande där barnen är, intresserar sig, ber dem visa saker och är positiva till det de håller på med – då är chansen också mycket större att barnen vågar anförtro sig om något är fel, menar Magister Nordström.

– Det sista barnen vill är ju att mamma och pappa ska säga att då raderar vi appen.

Dottern Julia är också influencer

Hans 16-åriga dotter Julia är också influencer med många följare. För något år sedan fick hon obehagliga, sexuellt kränkande bilder från en okänd man. Julia berättade för sina föräldrar, vilket Rickard är tacksam för. Mamma Mimmi skrev ett argt meddelande till mannen, han blockerades från dotterns konto, de tog skärmdumpar och gjorde polisanmälan. Även om anmälan i många fall inte leder någonstans är det viktigt att göra en, menar Rickard. Varje anmälan ar en pusselbit som kan spela roll längre fram, men framfor allt är det en viktig markering.

De flesta sociala medier har en 13-årsgräns, men många yngre är där ändå. Åldersgränsen finns av en anledning och inget barn under 13 ska ha ett eget konto utan att ha en vuxen vid sin sida, det är Rickard Nordströms bestämda åsikt.

Det här är Magister Nordström

Namn: Rickard Nordström

Gör: Lärare på Stora Hammars skola i Höllviken i Skåne, influencer och föredragshållare.

Ålder: 48

Familj: Frun Mimmi, 41, barnen Evelina, 27, Julia, 16, Mio, 14, Ebbe, 6, hunden Bosse.

Bor: I hus i Malmö.

Aktuell med: Boken App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier, skriven tillsammans med Hanna Welin (Bokfabriken).

TikTok är hett bland ungdomar. Inte så många föräldrar är där, och Magister Nordström frågar sig varför. Han tycker att föräldrarna ska följa sina barn på sociala medier. Men, betonar han, samtidigt respektera deras integritet och hålla sig borta från kommentarsfälten. Eller i alla fall vara försiktiga. Även att skriva gulliga ömhetsbetygelser kan upplevas som pinsamt. Eller cringe, som ungdomarna nog själva skulle säga.

– Allt handlar om tillåtelse. Fråga dem, säger Rickard.

@magisternordstrom

Ni vet den där känslan när man vill ha en liten paus men inte får den...😂😂 #foryou #tiktokteacher #teachersoftiktok #OrderInSchool

♬ Hey! What? - iambannd

Samma sak gäller när vi föräldrar postar egna inlägg om, eller med, våra barn på exempelvis Facebook eller Instagram. Kolla med dem först så att det är okej, råder han.

Annons

Användbara verktyg

Under sina föreläsningar har han märkt att föräldrar sällan är medvetna om vilka verktyg som finns att ta till för att skydda barnens konton på sociala medier. Till exempel att man på både Instagram och TikTok kan blockera kommentarer som innehåller vissa ord. På detta satt kan en hel del oönskat, hatiskt eller sexuellt innehåll silas bort direkt.

Sådana inställningar har Rickard och hans familj gjort på sina konton. Könsord, grova svordomar och kränkande tillmälen har spärrats.

Gaming oroar många föräldrar, som ser sina ungdomar sitta timme ut och timme in och spela. Rickards son Mio spelar gärna och har många spelkompisar. Så länge han fortsätter med fotbollen, sover och äter ordentligt, sköter skolan och läxorna – så bejakar hans föräldrar spelandet. Rickard påpekar att gaming kan vara rena hjärngymnastiken. Han hänvisar till studier som visar att spelandet utvecklar strategiskt tänkande, samarbets- och reaktionsförmåga samtidigt som det ger färdigheter i engelska. Men även här handlar det förstås om balans. Rickard tar upp ett exempel i boken:

”En av mina gamla elever var alldeles besatt av att spela datorspel. Det syntes på honom att han inte mådde bra av allt sittande bakom nedrullade persienner. Föräldrarna gick in med ett tydligt budskap for att häva situationen: Inget spelande om du inte också går till gymmet. Och så blev det. Han började träna regelbundet – och på köpet presterade han bättre än någonsin framfor skärmen.”

– Win-win, säger Rickard som förordar regler (med konsekvenser om de inte efterlevs) och struktur, framför förbud.

Under lektionstid får hans elever lägga ifrån sig mobilerna i en mobillåda (till skolarbetet har de Ipads). Men på rasterna kommer de fram, och Rickard får ofta medverka på filmsnuttar. Då kan han intervjuas om både det ena och det andra. ”Fem snabba till Magister Nordström” är ett populärt inslag.

Annons

Magister Nordström tips till föräldrar:

Här är ett litet axplock av de tips som ges i boken App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier:

Acceptera utvecklingen och försök att hänga med.

Låt barnen visa dig hur apparna och spelen funkar och vad de går ut på.

Visa intresse och ha en öppen dialog. Det skapar förtroende.

Försök se det positiva med gaming. Då blir det mycket lättare för dig att få med dig barnet på resan mot ett mer lagom spelande.

Kom överens om att motion innebär mer tillåten speltid.

Skapa strukturer och slipp bråk.

Ge barn och unga förberedelsetid – hojta en kvart innan (… det exempelvis är dags att sätta sig till bords för middag).

Föregå med gott exempel (vad gäller exempelvis skärmtid).

Använd Youtube som en rolig och gemensam kanal där ni kan lägga upp filmer som ni skapat tillsammans. Glöm bara inte att göra dem privata.

Lägg inte ut foton och filmer på barnens sidor utan att prata med dem först. Tänk er för innan ni skriver kommentarer på deras konton.

Se över inställningarna på barnens konton.

Prata källkritik.

Skaffa kunskap om de influencers som barnen följer. Det öppnar för roliga och viktiga samtal.

Vid sidan om alla andra aktiviteter är sociala medier alltså en viktig del av familjen Nordströms vardag. Rickard känner själv hur forumen gjort att han blivit bättre på att uttrycka sig. Han tycker också att han kommit närmare sina egna barn genom den digitala världen. De kan visa varandra saker och prata om dem. Eller skapa tillsammans, göra sketcher och roliga videor. Det finns ett uttryck Magister Nordström gärna återkommer till:

– Delad glädje är dubbel glädje.

Annons