Lyckas med bröllopstalet: Elaine Eksvärds 8 bästa tips
Lyckas med bröllopstalet – så här gör du
När bröllopsinbjudan dimper ner i brevlådan bringar det oftast lycka i vardagen. Ibland kan dock det fina kuvertet innebära en skräckblandad förtjusning. Speciellt den sekund du inser att du kanske förväntas hålla tal.
Om du har varit på bröllop tidigare har du förmodligen upplevt den del av dagen då gästerna kan hålla tal. Då kan det hända att någon gammal kollega drar ett lite för mörkt skämt som ingen skrattar åt. Att en bästa vän delar med sig av alltför privata händelser. Eller att en förälder presenterar allt om brudens liv från den dagen hon föddes till i dag.
Alla dessa saker ska du dock undvika om du vill hålla ett bra tal enligt Elaine Eksvärd, expert på retorik. Här är hennes bästa tips till dig som planerar att hålla ett bröllopstal:
Gör ditt bröllopstal till en succé!
1. Övning ger färdighet
Öva minst tio gånger på att hålla ditt tal innan det är dags. Det handlar nämligen inte om hur lång tid innan man börjar öva, utan om hur många gånger man övar sammanlagt. Försök att träna på att säga talet högt, antingen för dig själv, framför en kompis eller någon annan i din närhet.
2. Överarbeta inte
Det är viktigt att repetera, men lika viktigt att veta när det är dags att sluta. Akta dig därför för att öva för mycket. Lita på att du kan talet om du har övat tillräckligt många gånger. Börja i tid och våga låta talet vila mellan gångerna. Du kan troligtvis mer än vad du tror.
3. Håll dig kort
Försök att inte prata för länge. Ett bröllopstal ska inte vara längre än tre minuter långt.
4. Undvik den här meningen
Ett big no-no är att inleda med den klassiska meningen ”Jag är ingen talare men..”. Alla börjar sitt tal med denna mening vilket är väldigt uttjatat enligt mig. Eftersom du redan står upp och ska hålla tal, är du visst en talare. Och om du inte är en talare, ska du heller inte prata. Skippa uttrycket och inled med något annat istället.
5. Inled med en enkel fras
När man väl har lyckats samla mod till sig och ställer sig upp för att inleda talet kan det vara svårt att veta vad man ska säga. En enkel mening att inleda sitt tal med är därför att antingen tacka för ordet, eller vända sig direkt till brudparet och säga ”kära brudpar”, eller ”kära *namn*”.
6. Är det bättre att säga något litet än inget alls?
Något som är skönt att veta är att det viktigaste inte är de väl valda orden, utan känslan du vill förmedla. De allra flesta uppskattar alltid ett tal från någon i sin närhet. Ord är inte allt, det viktiga är att tänka på att känslor kan förmedlas ändå.
7. Att hålla tal som berör
Alla vill vi vara den som framförde talet alla pratar om resten av kvällen. Men ambitionen att väcka känslor är inte det viktigaste. Det centrala är att du får säga det du vill ha sagt, inte att beröra eller få någon att börja gråta.
8. Krissituationer
En krissituation kan uppstå i alla lägen. Skulle du lyckas dra ett skämt som ingen skrattar åt eller göra bort dig på annat vis ska du aldrig gräva vidare i det. Låtsas istället som att inget har hänt.