Liselott led av mögelallergi: ”Jag blev frisk när jag flyttade till husvagnen”
Pelargoner och petunior i stora krukor på trädäcket är det första som möter oss när vi besöker Liselott Edvinssons hem på en campingplats i Blekinge.
– Jag älskar mina pelargoner. Det är nog min absoluta favoritblomma, säger hon samtidigt som hon hälsar oss välkomna till sitt paradis.
Här i en snart 20 år gammal husvagn med ett stort förtält på Halens camping vid Olofströms naturreservat har Liselott bott sedan sommaren 2008.
Under den tiden har hon sett åtskilliga årstidsväxlingar och har upplevt hur campingplatsen utvecklats genom åren. När hon flyttade hit för 14 år sedan var hon, som ensam kvinna, den enda som bodde där året runt.
– Nu är vi 4–5 stycken. Men jag har aldrig varit rädd eller känt obehag trots att jag under många år var helt ensam här under vinterhalvåret.
När Allers kommer på besök visar sig området från sin bästa sida. Det är försommar, solen skiner och fåglarna sjunger.
Att det bor en kvinna med stort trädgårdsintresse och gröna fingrar på den sista husvagnsplatsen upp mot skogen märks direkt. I slänten nedanför sin husvagn har Liselott anlagt flera rabatter. Där finns ett växthus där hon odlar tomater, gurka och chili och i en hörna porlar en liten damm.
– Jag älskar att påta i trädgården. När jag flyttade hit frågade jag den dåvarande campingägaren om jag fick anlägga några rabatter. Det gick bra sa han, men han tillade att jag fick vattna blommorna själv, säger hon med ett leende.
Mögel gjorde Liselott sjuk
Vägen till ett boende på några få kvadratmeter nära naturen började i Liselotts fall med att hennes båda söner flyttade hemifrån och hon bodde ensam kvar i huset i Näsum på den skånska sidan av länsgränsen. Samtidigt började hon bli alltmer sjuk, men i början kopplade hon inte det till huset.
– Jag hade ständig huvudvärk, fick yrselanfall och hade högt blodtryck. Det blev bara värre och värre.
Detta är Liselott Edvinsson
Ålder: 64 år.
Yrke: Pensionär.
Familj: Ensamstående. Sönerna Lasse, 38, och Jim, 36. Fem barnbarn i åldrarna 1–9 år. Katten Ponglan, katthonan ”Katten” och en halvtam räv.
Bor. I en husvagn i Olofström.
– Min mamma, som fortfarande levde då, sa vid ett tillfälle till mig att hon tyckte att mina kläder luktade mögel. Men jag slog det ifrån mig och sa att hon bara inbillade sig.
Till slut var det dock uppenbart även för henne att det var huset som gjorde henne sjuk.
– Jag sa till mina pojkar lite på skoj att jag kanske skulle flytta till en husvagn. De tittade lite undrande på mig och var kanske inte så där jätteentusiastiska över att jag som ensam kvinna skulle bo i en husvagn.
Lustigt nog hade Liselott inga som helst erfarenheter av husvagnslivet sedan tidigare. Aldrig någonsin hade hon campat på sina semestrar med sin tidigare man.
Köpte husvagn och flyttade in
Men funderingarna satte frö hos Liselott och började gro. En dag våren 2008 åkte hon iväg till en husvagnsförsäljare i Bromölla för att undersöka vad det fanns för alternativ.
– Jag fastnade för en Polar 560 som inte var så dyr. Jag hade bestämt mig för att först testa ett halvår och se om husvagnslivet var något för mig, berättar hon.
Nästa steg var att hitta någon campingplats där hon kunde ställa upp husvagnen permanent. Hon var inte intresserad av att köra runt med den.
– Jag åkte runt till olika campingplatser i området runt Bromölla och Valje, men det var den här platsen vid Halensjön utanför Olofström som jag fastnade för.
När Liselott kom till campingplatsen första gången var det riktigt aprilväder och det såg inte alls inbjudande ut. Det snöade kraftigt och det var slaskigt, sörjigt och halt.
– Jag fick tre alternativ där jag kunde ställa upp min husvagn. Jag valde den som låg längst mot norr och tecknade mig för ett halvår. Jag var ju fortfarande inte säker på om det skulle passa mig att bo i husvagn.
Liselott flyttade in i maj och sommaren var fantastisk. Hennes söner och chef på handelsträdgården, där hon då var anställd som trädgårdsmästare, hjälpte henne att sätta upp förtältet.
Men det var när hösten kom och campingplatsen tömdes på sommargäster som den verkliga utmaningen kom.
– Jag var helt själv på campingplatsen, men paret som på den tiden ägde den bodde bara en liten bit härifrån, säger hon.
Liselott hade inga problem med avskildheten och tystnaden.
– Jag har aldrig varit mörkrädd och jag har inga problem med att vara ensam.
Fick sällskap i husvagnen
Helt ensam var hon dessutom bara de första åren. För nio år sedan flyttade en mager sommarkatt in hos henne och han har sedan dess varit hennes trogna sällskap.
– Han var så mager när han kom att det inte gick att se vilken kön han hade. Först trodde ägarinnan till campingen att det var en hona och kallade honom Pinglan. Det fick vi senare ändra til Ponglan, säger Liselott med ett skratt.
Hon har sedan fått sällskap av ytterligare en hittekatt, i det här fallet en hona, som varje dag kommer till henne för mat och en stunds kel.
– Jag har dessutom en halvtam räv som jag matar. I början gick det inte så bra med räven och katterna, men nu har de accepterat varandra.
När Liselott flyttade ut på campingplatsen jobbade hon fortfarande som trädgårdsmästare på handelsträdgården där hon varit anställd i 24 år. På vintern var det beckmörkt runt hennes husvagn både på morgnarna när hon körde iväg till jobbet och på kvällarna när hon kom hem.
5 fördelar med att bo i husvagn enligt Liselott:
- Det är lättstädat. På två timmar har du dammtorkat och skurat allt. Men man måste vara noga med att plocka undan efter sig så att det inte blir stökigt.
- Du har bara precis vad du behöver och skaffar inte en massa onödiga saker eller kläder. När sommargarderoben plockas fram ur förvaringsboxarna läggs vinterkläderna ner i dem.
- Det är billigt jämfört med att bo i hus eller lägenhet. Liselott köpte sin husvagn för 146 000 kronor. Hon betalar 18 600 kronor i markhyra och då ingår sophämtning. Elkostnaden ligger på några hundringar i månaden i genomsnitt.
- Det är fritt. Liselott betalar hyran för sin husvagnsplats per halvår. Hon kan säga upp den och snabbt göra sig av med husvagnen eller flytta den om hon vill.
- Man kommer nära naturen. Liselott behöver bara ta några steg för att komma rakt ut i sin trädgård där hon regelbundet får besök av såväl älg som rådjur.
– Vintertid använder jag bara husvagnen och låter det vara ouppvärmt i förtältet. Jag har toalett i husvagnen, men valde att avstå från dusch eftersom jag var rädd att det kunde göra att det blev fuktigt. Jag har tillgång till såväl dusch som bastu och ett stort kök i servicehuset här på campingen.
Påhälsning av tjuvar
Det var en mörk vinterkväll strax efter att hon varit nere och duschat som hon råkade ut för den mest dramatiska händelsen hon varit med om under åren som husvagnsboende.
– Jag hade lagt mig på soffan i bara morgonrocken när jag hörde röster utanför. När jag tittade ut såg jag två personer som försökte stjäla min cykel.
Trots att hon var helt ensam tvekade Liselott inte en sekund. Hon blev rasande och sprang efter de båda männen som ledde iväg hennes cykel.
– Jag sprang ifatt dem och fick tag i styret och försökte slita åt mig min cykel. Men då drog de till så att jag föll omkull. Det var halt så jag kasade med en bit och min morgonrock gled upp. Att de inte släppte min cykel då fattar jag inte, säger hon med ett skratt.
Till slut fick Liselott hjälp av campingplatsens vaktmästare som bodde några kilometer därifrån. När han fick höra vad som hänt kastade han sig på sin cykel och skrämde tjuvarna på flykten. Liselott fick behålla sin cykel.
– Vid ett annat tillfälle använde en berusad man min spade till att slå sönder ett fönster på ett förråd. När jag konfronterade honom hotade han mig. Jag polisanmälde honom och sedan dess har det varit lugnt.
Men Liselotts söner blev oroliga.
– Jag har fått lova dem att jag ska sluta jaga busarna, säger hon.
Besök av barn och barnbarnen
Liselott får ofta besök av sina söner och fem barnbarn i sin husvagn. När hon gick i pension i början av maj överraskades hon med en stor fest av sina barn, barnbarn och sin syster och systerdotter.
– Då satt vi alla här, säger Liselott och pekar mot uteplatsen. Annars kan det vara lite opraktiskt att ha stora familjesammankomster här. Jular, födelsedagar och andra högtider brukar jag fira hos någon av mina söner.
Men det händer regelbundet att någon av sönerna eller barnbarnen sover över hos henne.
– Jag och mina söner älskar att åka ut och fiska tillsammans och då händer det att de sover över här. Det var därför jag valde en dubbelbäddshusvagn och inte en med en stor bädd i mitten. Mina söner är för gamla för att sova hos sin mamma, säger Liselott med ett skratt.
Det gör däremot gärna hennes barnbarn och då får katten Ponglan ha den ena bädden för sig själv. Speciellt åttaåriga Lillie älskar att vara hos sin farmor.
– Hon tycker om att hjälpa till i trädgården. Hon har själv förstått luktärter och planterat ut dem. På kvällarna sitter vi i husvagnen och ritar tillsammans.
Billigt och nära naturen
Liselott ser bara fördelar med att bo i husvagn. Dels är det naturligtvis fördelaktigt ekonomiskt. Hon betalar bara 18 700 kronor om året i markhyra, husvagnen köpte hon för 146 000 kronor och trots att elpriser var skyhögt i vintras landade elräkningen bara på 400-500 kronor i månaden.
– Det går snabbt att värma upp bara husvagnen. All mat lagar jag på en gasolspis.
En annan sak hon uppskattar är att hon kommer nära naturen.
– Förutom räven ser jag ofta älg och rådjur alldeles utanför mitt förtält.
Men det allra viktigaste var att hon blev frisk från sina allergibesvär.
– Huvudvärken och det höga blodtrycket försvann efter bara ett halvår. Sedan dess har jag bara mått bättre och bättre, säger hon.