Linda Hammar blev svårt sjuk: ”Man kan knappt överleva med så låga värden”
– Det var jobbigt för henne säger mamma Tiina.
Det är en solig, men kall och blåsig vårdag som vi ses på Linda Hammars gruppboende i Köping. Här bor Linda sedan 30 år tillbaka tillsammans med åtta andra jämnåriga och trivs med både dem och personalen. Mamma Tiina menar att det finns några favoriter i personalen och det kan vara trist för Linda när de hon fäst sig vid slutar jobba på boendet för att göra annat.
Familjen Hammar har en en tuff tid bakom sig. Linda har under de senaste åren gått igenom benbrott, depression och när hon drabbades av covid-19 blev hon riktigt sjuk och fick ligga isolerad.
– Ja, det var jobbigt för henne, säger Tiina och pekar bort mot ett annat hus där hennes dotter fick ligga isolerad medan de som anhöriga fick stå och vinka till henne genom fönstret.
Alla fyra i familjen hade fått sina tre sprutor så de tänkte att det var lugnt att nu ses. Men så ringde sonen Filip från Köpenhamns flygplats någon dag efter att de alla hade träffats.
– Filip var på väg till USA där han ju bor, men han hade blivit stoppad i Köpenhamn när han testades eftersom det visade sig att han hade Corona. Han uppmanade oss att testa oss. Lars och jag var negativa, men Linda positiv, berättar Tiina som blev orolig då hennes dotter blev riktigt sjuk. Hon var väldigt trött och hade 40 graders feber. Samtidigt led Filip av skuldkänslor då han förstod att han hade smittat sin syster.
Tiina beskriver Linda som en riktig kämpe, en person som aldrig klagar och som har extremt hög smärttröskel. Linda tillfrisknade men blev senare sjuk på nytt och eftersom Linda så sällan suckar över det som är jobbigt var det svårt att veta hur hon egentligen mådde.
Linda Hammar hamnade på sjukhus
– Innan jul tyckte jag att Linda hade varit väldigt blek ett tag och hon var åter så väldigt trött, säger Tiina och berättar att Lindas tillstånd förvärrades och hon fick åka i ilfart till sjukhuset i Västerås där man konstaterade att hon hade 39 i blodvärde.
En vän till familjen som är läkare sa till Tiina att man kan knappt överleva med ett sådant lågt blodvärde. Linda fick fyra påsar blod, röntgades och tog alla diverse prover men än idag vet igen läkare orsaken till Lindas låga blodvärde. Tinna misstänker att det kan ha med Corona-infektionen att göra.
Samtidigt drabbades Tiinas man Lars av märkliga symtom. Han har snubblat och fallit ett par gånger, blivit försvagad i sina muskler och fått ångest.
– Han utreds för alla möjliga neurologiska sjukdomar, men vi har inget fått veta ännu. Ja, det är tufft med ovissheten, konstaterar Tiina men menar att hon har helt fantastiska vänner som stöttar både henne och maken genom denna ovissa tid.
– Jag behöver bara andas så kommer de. Visst är det skönt att ha någon att prata med, men det jag främst behöver hjälp med är en del praktiska saker. Jag har ju inget körkort, så nu när Lars mår så här får jag lov att åka med olika vänner för att storhandla, utbrister hon.
Trots en svår period har både mor och dotter lätt till skratt. Deras härliga och positiva inställning till livet smittar av sig. Tiina berättar att Linda har varit ett enda stort leende ända sedan hon föddes.
– Varje morgon möttes man av det där stora leendet. Hon grät aldrig, inte ens när hon ramlade och slog sig. Alltid lika glad.
Har en hjärnskada
Att allt inte stod helt rätt till med Linda förstod Tiina och Lars när hon som 2 1/2-åring fortfarande inte lärt sig krypa eller gå.
– Hon hoppade fram på rumpan, men vi tänkte att vissa barn gör ju så för att ta sig fram. Du kan ju tänka dig glädjen den dag vi såg henne ställa sig upp för första gången. Hon hade världens största leende och vi blev överlyckliga över framsteget. Jag och Lars firade genom att gå ut på krogen.
Jag har ett lätt handikapp
Men Lindas motoriska utveckling stannade upp och gången blev stapplig. Hon ramlade ofta och var ostadig.
Linda har ett slags hjärnskada, men man har aldrig lyckats lista ut exakt vad det är.
– Linda gick på ”vanligt” dagis, men satt gärna på sitt rum och lyssnade på franska sånger så fort hon kom hem. Hon hade inte så många kompisar, men verkade inte ledsen över det, menar Tiina.
Linda har suttit i rullstol sedan tre år tillbaka och idag behöver hon hjälp med allt från att gå på toaletten och duscha till att klä på sig eller laga mat.
– Jag har ett lätt handikapp och har lite svårt att gå, men min hjärna fungerar som den ska. Jag kan inte heller springa. Men det finns så mycket jag kan göra så jag försöker att inte att tänka på det jag inte kan göra, säger Linda.
Filip Hammar testade sin syster
Hon berättar att hon till exempel var tidig med att lära sig läsa och Tiina beskriver hur hon kunde lära sig vissa böcker helt utantill.
– På somrarna när vi gjorde bil-resor ner till Franska rivieran brukade Filip testa om Lindas förmåga att memorera böcker. Ur de tecknade serieböckerna Ensamma mamman missade hon aldrig ett ord, säger Tiina och Linda skrattar högt.
Som 12-åring skickade Linda, med hjälp av sin farfar, ett brev till Astrid Lindgren. Tiina berättar att Astrid ju sällan svarade på alla brev hon tog emot, men hur stolt Linda var den dag hon fick svar från självaste Astrid. Linda pekar på brevet som nu sitter inramat på väggen.
Linda fick gå särskola och även om läsningen gick bra så var matten nästintill omöjlig.
– För oss har Lindas funktionsnedsättningar aldrig varit ett problem. Hon har varit precis lika naturlig för oss som Filip och har alltid varit med oss överallt. Jag har snarare känt mer oro över Filip, inte minst när han var tonåring och flängde runt. Linda har vi ju hela tiden vetat var vi har.
Tiina berättar att Filip uttryckt en känsla av orättvisa, att han föddes utan medan Linda föddes med dessa funktionsnedsättningar.
– Våra två barn lever ju helt olika liv. Filip bor i USA, har två barn och är nyförlovad medan Linda bor här med en lite mindre värld. Men Linda, visst trivs du bra här. Du har väl aldrig känt dig avundsjuk på det liv Filip har?
– Haha nej, jag har det så bra här, säger Linda men medger att hon skulle vilja träffa sina syskonbarn lite oftare.
Nära relation med mamma
Tiina och Linda har alltid haft en väldigt nära relation. Tiina och Lars blev fast hos Filip i USA tre månader under pandemin och det är den längsta period som mor och dotter varit ifrån varandra någonsin.
– Det var lite jobbigt för vi visste ju inte hur länge vi skulle vara ifrån varandra, men det är tur vi har våra telefoner, konstaterar de. Linda beskriver sin mamma som ”Bra. Och en god lyssnare”. De pratar nästan dagligen med varandra och när de ses så sitter de mest och samtalar om högt och lågt.
Det var något fel på hans hjärta och han dog
Det händer sällan att de bråkar, men om de någon gång tjafsar så handlar det om städningen av Lindas rum.
– Jag försöker att inte lägga mig i när jag kommer hit. Men du ser ju, det är väldigt rörigt, säger Tiina och med glimten i ögat hävdar Linda att det är ju inte alls stökigt. Linda kallar sin mamma för pedant och Tiina konstaterar att ha oordning är ett arv från Lindas pappa.
Varje söndag levererar Tiina bingolotter till Linda. Under flera år spelade Linda ihop med sin fästman Lars-Åke, men numera finns han inte längre vid hennes sida.
– Det var något fel på hans hjärta och han dog i mars. Det var väldigt sorgligt, säger Linda och beskriver hur vackert det var när hon fick se honom en sista gång på bårhuset.
– Det var så fint med en massa tända ljus. Jag fick se farmor i samma situation när hon dog och jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte tagit tillfället att se honom där, säger Linda.
Fin begravning
Lars-Åke Fransson blev 66 år. Linda och han hade varit ett par i tio år och hon beskriver hur roligt de hade tillsammans. Begravningen beskriver hon också som ”jättefin”.
– Lars-Åke har ju sju syskon så det var väldigt många på begravningen. Hans familj har ju blivit min, säger hon.
För att gå vidare i sin sorgbearbetning efter fästmannen har Linda fått prata med en kurator.
– Visst kan jag prata med personalen, men det är nog bra att prata med någon som inte känner mig så väl, menar Linda.
Sedan år 2007 har Linda varit en av huvudpersonerna i TV-serien En annan del av Köping på TV4 som senare blivit Välkommen till Köping i Kanal 5. Förutom de tillfällen då hon blev faster är detta bland det roligaste som hänt henne. Hon ångrar sig inte en sekund.
– Det är jätteroligt. Man får göra en massa kul saker, säger Linda och menar att hon inte har några som helst problem med att bli igenkänd på stan.
– Både Linda och Filip har dragit sig till rampljuset medan jag inte har något behov av det, säger Tiina.
Att Tiina var med i Carina Bergfeldts show i våras var förmodligen en engångsgrej.
– Jag sa nej från början, men sedan började Filip med en stilla övertalningskampanj och till slut sa jag ja. Men jag har inte tittat på programmet, det vågar jag inte, säger Tiina och båda skrattar.
Linda älskar att kolla på filmer och tv-serier, favoriten Skilda världar kan hon utan och innan, och när hon får träffa kändisar av olika slag är hon som lyckligast.
– Flera av mina favoritskåde-spelare som Josefin Bornebusch och Helena Bergström har jag redan träffat, men det skulle vara roligt att till exempel få träffa Maria Lundqvist. Hon är ju så rolig som Sally, säger Linda.
Oroad för pappan
På frågan vad som gör dem lyckliga, svarar Tiina att hon älskar att resa, lyssna på ljudbok eller laga mat.
– I alla tider har jag lagat en riktigt god middag till mig och Lars varje kväll. Jag har ett stort mat-intresse medan Lars har ett enormt intresse för viner. Detta delar han med Linda.
– Ja, jag älskar fester med god mat och goda viner. Jag fyller ju 50 i november så det ska vi ju såklart fira med en stor fest, utbrister hon.
Det är inte mycket som skrämmer Linda, men hon medger att ”det är så mycket konstigt som händer i världen nu”.
– Jag tycker att det är läskigt med krig och terrordåd. Som när den där lastbilen körde på alla på Drottningatan i Stockholm. Och så är det ju jobbigt att tänka på pappa just nu, säger hon.
Framtiden känns oviss för familjen Hammar, inte minst med Lars mående.
– Det enda vi kan göra nu är att ta en dag i taget. Jag försöker ta en lång promenad i skogen varje dag, det rensar hjärnan från oro och ledsamma tankar. Meningen var att Filip skulle spela in en dokumentär om Lars, men allt har satts på paus. Filip tycker att vi alla ska komma och hälsa på i USA, men hur ska det gå? Jag kan ju inte köra två rullstolar, säger Tiina och Linda skrattar.
– Vi får se, men allt löser sig alltid, säger Linda och ler stort medan hon gör tummen upp — en gest som blivit henne personifierad.
Så här tycker Linda Hammar att man bör bemöta personer med funktionsvariationer
● Man ska bara vara naturlig och förstående. En del föds homo-sexuella, en del med handikapp. Alla är lika mycket värda. Jag har skämts för att jag inte kunnat göra allt som alla andra kan, men det är bara dumt att tänka och känna så.
● Fråga om det är något som du undrar över. Jag tar inte illa upp om du undrar något om mitt handikapp. Man kan fråga på ett snällt sätt.
● Jag säger till om jag behöver hjälp, men först vill jag försöka själv. Jag är jätteduktig och kan massor, mycket mer än många tror.
● Behandla oss som vem som helst och visa hänsyn.
● Var snäll och säg inte dumma saker till någon som är annorlunda.