Lena Kalla: Jag har delat många stora ögonblick med Charlotte!
På köksbordet i tvårumslägenheten i Pajala ligger Norrbottens-Kuriren uppslagen. En av rubrikerna lyder ”Charlotte Kalla tjänar storkovan”. Intill tidningen ligger en dvd om mindfulness, att vara närvarande i nuet. På kylskåpsdörren sitter små tidningsurklipp, med hälso- och träningstips. Alltihop ringar in Lena Kallas liv ganska väl.
Artikeln i lokaltidningen, om Charlottes ekonomi, har Lena inte ens läst.
– Nej, vi lägger oss inte i hennes ekonomi alls. Charlotte har kloka utomstående rådgivare som hjälper henne med de sakerna. Vi har en ren mor och dotter-relation.
Trots att Lenas äldsta dotter Charlotte Kalla, tillhör den absoluta världseliten i längdskidåkning och har flyttat till Sundsvall, över 80 mil söderut, finns hon ständigt närvarande via sms, telefon och i tankarna.
Medaljens baksida
Den hårda mediebevakningen och den press som sätts på Charlotte, påverkar även mamma Lena.
– Det är lite av medaljens baksida. För många journalister finns det bara succé eller fiasko, säger Lena.
– Det har ibland gjort ont i mitt mammahjärta när jag hör hur de gör Charlotte till åtlöje när hon har fallit, eller när de kommenterar personliga saker, som till exempel hur hon pratar.
– Under en period kände jag att det inte var någon idé att läsa tidningarna alls. När Charlotte vinner försöker jag också undvika att gå och handla i mataffären.
– Det går helt enkelt inte. De gångerna vill alla prata och gratulera och hälsa, säger Lena och ler.
Att inte kunna träffas så ofta man vill och att Charlotte och hennes sambo Anders Svanebo, som också är elitskidåkare, ibland får kasta sig iväg hals över huvud – när någon blir förkyld – är andra avigsidor.
Så var det till exempel i julas när alla flickorna Kalla med respektive skulle åka på en nyårsresa med mamma och hennes särbo.
Rättvist mellan syskonen
Lena, med flicknamnet Martikkala, växte upp med sju syskon, i den lilla byn Käymäjärvi 34 kilometer norr om Pajala. På den lilla gården bodde också Lenas farmor och farfar.
Lenas modersmål var meänkieli, ibland kallat Tornedalsfinska och ett av Sveriges minoritetsspråk. Ett språk som Lena i den mån det går försöker föra vidare till sina tre döttrar.
Familjen hade jordbruk och Lena fick tidigt lära sig att arbeta och hjälpa till.
– Jag fick bli vuxen tidigt och min uppväxt har nog format mig till den jag är i dag.
Lena är noga med att det ska vara rättvist mellan Charlotte och hennes två yngre systrar Cecilia, 25, och Christelle, 23.
– Till jul skickade jag 500 kronor till dem var till resan hem. Då ringde Charlotte och sa ”Men mamma!”. Jag tycker ju verkligen att det ska vara lika för alla…
– En gång under uppväxten fick Charlotte till exempel följa med en kompis familj på en utlandsresa och det hade vi inte möjlighet att ge de andra. Då fick Charlottes systrar nya cyklar, medan Charlotte fick cykla vidare på sin gamla skruttiga.
Farfar med på första tävlingen
Både Lena och flickornas pappa Per-Erik åkte skidor, men inte på tävlingsnivå.
– De flesta som är födda här uppe har väl någon slags relation till skidåkning. Men det var flickornas farfar som tog med Charlotte på första tävlingen. Hennes äldre kusin åkte också mycket.
Alla döttrarna blev aktiva i skidåkning, basket och fotboll. De tävlade för IFK Tärendö och de prickigkorvmackor och chokladtermosar som Lena har packat genom åren är oräkneliga.
Framgångarna började i skidgymnasiet
Pappa Per-Erik var förstevallare och busschaufför och Lena såg till att alla vantar och mössor och ombyten var med. Förutom att hon levererade fika och dricka, hejade på och tröstade.
– Vi gjorde många resor tillsammans. Andra föräldrar var också med. Vi åkte buss, åt våra matsäckar och hade jätteroligt och mysigt ihop.
– Varken Per-Erik eller jag var högavlönade, så vi fick leva därefter. Men jag vet att alla flickorna har lärt sig att uppskatta enkla saker, även nu när de är vuxna, och det känns bra.
Charlotte var inte alltid den självklara skidstjärnan när hon var barn, men hon var envis och visste vad hon ville redan då, berättar Lena. Då liksom nu kunde Charlotte plocka fram det där lilla extra när det gällde. Många gånger överraskade hon omgivningen, på allt från skolmästerskap till distriktsmästerskap.
När Charlotte började skidgymnasiet tog framgångarna fart på allvar. Under gymnasieåren tog hon inte mindre än fem SM-guld, och i takt med medaljerna kom även sponsorerna och mediebevakningen.
– Charlotte flyttade ensam till Gällivare när hon började gymnasiet. Min äldsta syster bodde där, men Charlotte fick också lära sig att ta hand om sig själv tidigt, berättar Lena.
Föräldrarna skiljde sig
Genom åren har mammas puls rusat mer än en gång under dotterns historiska spurter.
– Ett av de största minnena är nog junior-VM i Italien 2007, när hon tog två guld. Då var vi med allihop och det var verkligen en upplevelse att få dela de stora ögonblicken i början av hennes karriär.
När de yngre systrarna la tävlingsskidorna på hyllan var Lena kvar hemma på helgerna och backade upp på andra tävlingar och träningar, medan Per-Erik fortsatte att följa med Charlotte.
– Men både Cecilia och Christelle åker fortfarande gärna skidor. Bland annat har de åkt Vasaloppet, det har inte Charlotte gjort.
Äktenskapet mellan Lena och Per-Erik Kalla tog slut 2008.
– Vi växte ifrån varandra helt enkelt och fick olika värderingar, förklarar Lena.
– Självklart funderade vi på när vi skulle kunna berätta om vårt beslut och hur det skulle påverka Charlottes fokus. Det är ju aldrig rätt tid att berätta en sån sak.
Startade eget företag
I samband med skilsmässan förändrades Lenas liv också rent praktiskt. Hon flyttade från gården i Tärendö, som familjen hade bott på i många år, till en stuga intill sitt eget föräldrahem.
I dag bor hon i lägenhet i centrala Pajala och har ett nytt förhållande.
– När jag blev ensam och barnen bodde hos mig funderade jag på vad jag skulle kunna göra för att dryga ut ekonomin lite.
– En jobbarkompis sa ”Du tycker ju om att städa, starta eget”. Nä, inte jag, tänkte jag först, men efter att tankarna fått mogna lite blev det så.
I dag erbjuder Lena hushållsnära tjänster vid sidan av sitt ordinarie jobb som personlig assistent.
I sitt företag har hon också en nisch inom gravvård.
– Nu på vintern har jag 22 gravar som jag sköter om, i somras var det 60. Och det var en torr sommar, oj, vad jag fick bära vatten.
OS i Sotji: ”Helt kaotiskt”
Inför förra årets OS i Sotji i Ryssland blev Lena erbjuden att delta i företaget Procter & Gambles satsning som hyllade OS-atleternas mammor.
– Först sa jag nej, jag ville inte alls. Men sedan tänkte jag att det ju faktiskt är bra och viktigt att vi mammor lyfts fram.
– Det kom mammor från hela världen till Sotji och kampanjen stod för allt under tio OS-dagar. Vi fick till och med fickpengar.
– Allt var ordnat och förberett för oss. Det var som i en saga!
En speciell dag under OS-tävlingarna var det meningen att Lena och Charlotte skulle möta världspressen, ge intervjuer och få behandlingar på spa.
Samma dag tog Charlotte ett otippat silver i skiathlon, hela schemat kastades omkull och Lena fick ensam ge intervjuer med frågvisa journalister från hela världen i hälarna, på väg mellan anläggningarna.
– Det var helt kaotiskt! Just då hade Charlotte och jag inte träffats på flera månader, så man ville ju bara se henne och få krama om henne. Men det gick bra till slut, säger mamma Lena och skrattar.
Årets kvinnliga idrottare
För några veckor sedan satt Lena hemma i TV-soffan och såg sina döttrar Cecilia och Christelle stiga fram i direktsändning och ta emot pris för storasyster Charlottes räkning på Idrottsgalan i Globen i Stockholm.
Den gången fick Charlotte bland annat pris i kategorin Årets kvinnliga idrottare 2014.
Nu i dagarna laddar hela familjen Kalla för skid-VM i Falun, som invigs 18 februari.
– Jag följer med en bussresa från Tärendö. Det är en kille där som brukar ordna resor till stora tävlingar, VM och OS, och då hakar jag självklart på, säger Lena.
– Vi ska faktiskt bo på samma ställe som den norska stjärnan Therese Johaugs fanclub i Falun. Det kan nog bli kul!
Det här är Lena Kalla
Yrke: Undersköterska och personlig assistent, samt egen företagare inom hushållsnära tjänster och gravvård
Ålder: 50 år
Familj: Döttrarna Charlotte, 27, Cecilia, 25, och Christelle, 23, och särbon Niklas
Bor: I lägenhet i Pajala i Norrbotten
Aktuell: Lena är mamma till Charlotte Kalla, som just nu tävlar i skid-VM i Falun
6 snabba frågor om dottern Charlotte Kalla
Hur var Charlotte i skolan, hade hon några favoritämnen?
– Charlotte har alltid tyckt om skolan och att lära sig nya saker. Hennes favoritämnen var matte, idrott och kemi.
Hur är Charlotte som dotter och storasyster?
– Charlotte är en väldigt positiv och omtänksam person. Hon sprider positiv energi omkring sig.
När på året får du riktigt rå om Charlotte, med tanke på att hon är försiktig för att inte bli sjuk?
– Det är på våren, efter att tävlingssäsongen är avslutad.
Vad tror du att Charlotte hade ägnat sig åt om hon inte hade blivit en framgångsrik skidåkare?
– Hon hade nog utbildat sig. Kanske inom ämnet kemi, som hon tyckte mycket om under gymnasietiden.
Vet du vilken av Charlottes alla medaljer som hon värdesätter allra mest?
– Svårt att svara på, men jag vet att hon håller OS-silvret i skiathlon, från Sotji 2014, väldigt högt.
Om du skulle bjuda Charlotte på segermiddag, vad skulle du laga då?
– Då skulle jag nog överraska med att laga en grekisk pyttipanna. Supergott! Och jag tror inte att Charlotte har ätit det någon gång.
– Eller också får det blir sushi. Jag brukar laga sushi tillsammans med alla mina tre döttrar ibland.
Av Anna Bergström