Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Annika: När vi blev NPF-föräldrar förändrade vi våra liv

31 maj, 2024 
Anonym läsarberättelse
Familj ler och har picknick
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
När vi flyttade in i radhus-
området var vi som vilken nybildad familj som helst. Jag och min man Peter arbetade båda heltid medan vår dotter Julia var på förskolan. Precis som våra grannar var vi måna om fasaden trots att det var tufft att samtidigt hålla hem och trädgård i gott skick, göra karriär och uppfostra vår dotter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Se också: Stoppsljusmetoden – så funkar det

När Julia fyllde tre år började vi märka att hon hade svårt med det sociala samspelet med andra barn, och att hon hade stort behov av lugn och ro.

För många intryck gjorde henne orolig och gråtmild – även förskolepersonalen var orolig för hennes avvikande beteende.

Under en tid fick vi delta i olika tester och psykologerna kom sedan fram till att Julia hade en del autistiska drag och en introvert personlighet, vilket innebar att hon trivdes bäst i mindre sammanhang.

Både jag och Peter kunde känna igen oss i Julia, men som vuxna hade vi funnit verktyg för att fungera socialt. För att korta ner Julias dagar på förskolan gick vi båda ner i arbetstid. Detta påverkade ekonomin avsevärt.

Annons

Gick ner i arbetstid

Dessutom upplevde Peter att det han tidigare gjort på en heltid nu skulle klaras av på en deltid och det ledde till stress och sömnsvårigheter.

Att han hade en oförstående chef gjorde inte saken bättre och utbrändheten var snart ett faktum.

Plötsligt befann vi oss vid ett vägskäl. Vi, och särskilt Julia, var väldigt fästa vid vårt hem och området vi bodde i, men nu hade vi svårt att klara boendet ekonomiskt. Skulle vi behöva flytta?

Skulle Peter fortsätta jobba trots att han mådde så dåligt? Efter ett familjeråd bestämde vi oss för att i stället göra en radikal förändring av vår livsstil. Peter sa upp sig för att vara hemma på heltid med Julia.

Eftersom våra föräldradagar var slut och Peter inte hade för avsikt att söka något nytt jobb i det närmaste kunde han inte få några bidrag.

Vi skissade därför på alternativa inkomstkällor och hur vi kunde leva så billigt som möjligt.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Det första vi gjorde var att sälja bilarna och skaffa cyklar med tillhörande cykelkärra. Vi rensade ut allt onödigt bohag, inklusive tv:n, och sålde på loppisar och nätet.

Samtidigt lusläste vi annonser där saker och ting bortskänktes. På så sätt fick vi tag på trävirke och gamla fönster som Peter byggde ett växthus av. Där odlade vi grönsaker för husbehov och det som blev över sålde vi billigt till vänner.

Peter svarade också på annonser där människor i vårt närområde behövde hjälp med enklare tjänster som hundrastning och gräsklippning. Det blev inte många hundralappar i månaden, men det var i alla fall något.

Kallar oss bohemer

Peter startade sedan en grannsamverkan där vi grannar bytte tjänster med varandra. Det kunde vara allt från att låna verktyg mot en påse äpplen till att putsa fönster mot lagning av en gräsklippare.

Det blev väldigt populärt då många insåg fördelarna med att dela med sig i stället för att alla ska köpa samma saker.

Annons

Allt vi kan göra gör vi numera själva. Vi bakar vårt eget bröd, klipper håret på varandra och lagar trasiga kläder i stället för att köpa nya.

Vi handlar mest på second hand och i stället för onödigt lördagsgodis äter vi gratis bär från naturen.

Jag vet att en del grannar kallar oss bohemer bakom våra ryggar, men det är också många som uppskattar vår enkla livsstil.

Det är klart att den sticker ut i dagens slit-och-släng-mentalitet, men med facit i hand kan jag konstatera att det vi först gjorde för vår dotters skull har varit det bästa för hela familjen.

Julia mår mycket bättre nu när hon kan vara hemma hela dagarna och Peter trivs som fisken i vattnet.

Själv arbetar jag fortfarande utanför hemmet och det känns riktigt bra. Jag trivs med mina kollegor och det är tryggt att veta att resten av familjen mår bra medan jag är borta.

Än så länge är vi beroende av min inkomst, men visst finns drömmen att en dag bli helt självförsörjande.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons