Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Ellie: Renoveringen tog död på vårt förhållande

10 okt, 2023
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Man och kvinna sitter på en pall, trötta på att renovera
Lyckan var stor när vi hittade vårt drömhus, men snart kom verkligheten ifatt oss.
När vi började renovera sattes relationen på prov...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Podcast: Lätta ditt hjärtaBrand logo
Podcast: Lätta ditt hjärta

Jag och Johan blev ett par redan på gymnasiet. Efter studenten flyttade vi ihop i en liten tvåa, han fick jobb i en bygghandel och jag blev timanställd på ett dagis.

Vi jobbade och på fritiden var vi med våra kompisar eller tränade på gymmet. Vi trivdes bra i lägenheten, men drömde om att köpa ett eget hus.

Helst ville vi ha ett äldre renoveringsobjekt som vi kunde göra om så att det passade vår smak. Vi hade båda vuxit upp i villa och hade härliga minnen från det. Vi åkte runt och tittade på hus till salu och försökte spara så mycket pengar som vi kunde.

Vi hittade vårt drömhus – sedan började problemen

Några år gick och en dag dök det upp en husannons som verkade intressant. Huset var från 1920-talet, gult med vita knutar och omgivet av en stor lummig trädgård. Insidan av huset krävde en hel del renovering, men samtidigt var det så billigt att vi kunde lägga ett bud på det.

En månad senare var vi nyblivna stolta husägare, de första i vårt kompisgäng som hade eget hus. Det var så spännande.

Under det första året bodde vi kvar i lägenheten och all vår lediga tid tillbringade vi med att renovera huset.

I början gick det bra, vi fick en del hjälp av svärfar och arbetet gick framåt. Vi tog ett rum i taget och försökte göra allt klart innan vi gick på nästa projekt.

Men efter ett tag började problemen. Vi upptäckte en kraftig vattenskada och röta i taket. Huset visade sig vara i sämre skick än vad vi först trodde. Vi sa upp lägenheten för att ha råd med renoveringen. Det var jobbigt att bo i huset när det inte var klart men vi tyckte inte att vi hade någon annan möjlighet.

Annons
Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag började ångra husköpet

Två år gick, sedan hände en massa saker samtidigt. Svärfar blev sjuk och gick bort, Johan blev arbetslös och mitt i allt blev jag gravid. Vi var glada över barnet men det var många känslor i omlopp.

Lilla Ida föddes en tidig morgon i april och vi var två stolta och glada föräldrar. Hon var glad och snäll på dagarna, men sov oroligt på nätterna så vi fick inte mycket sömn. Mitt i allt försökte vi ändå hålla humöret uppe och fortsätta arbeta på huset så gott det gick.

Med ett litet barn var det ännu jobbigare att bo i huset. Johans och min relation började ta stryk. Ofta var vi så trötta att det var svårt att stötta varandra. Vi blev irriterade och grälen blev många, även över obetydliga småsaker.

Johan hade fortfarande inte hittat något nytt arbete och det tog på honom. Jag ville att han skulle prata om det, men han blev bara arg och drog sig undan. Det blev allt värre och ingenting kändes roligt.

Jag började ångra husköpet och längtade tillbaka till lägenheten men sa inget till Johan. Vad han tänkte vet jag inte, för han höll allting för sig själv och det var nog det som var jobbigast för mig.

Jag blev osäker på vad jag kände för honom och efter ett hemskt gräl flyttade jag hem till mamma med Ida. Jag hade fått nog. Mina känslor för Johan var förstörda och så även drömmen om huset.

Drömmen är borta och förbi

Efter några månader, när Ida och jag hade bott hos mamma, bestämde vi oss att separera och lägga ut huset till försäljning.

Det var nog det svåraste jag gjort i mitt liv, men det fanns ingen återvändo. Jag orkade helt enkelt inte mer. Vi flyttade till var sin lägenhet och fick huset sålt efter några månader.

Vi kunde hittade aldrig tillbaka till varandra igen och har nu bara kontakt när det handlar om Ida. Han är en underbar pappa till vår dotter och det är jag glad för.

Ofta går mina tankar till vår första tid i vårt drömhus och hur glada vi var då, och då fylls jag av saknad. Den drömmen är nu borta och förbi.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons