Lär dig kärlekens språk och förbättra dina relationer
Kärleksspråk – det låter som rena poesin kan man tycka. Hjärta och smärta och alla vackra ord däremellan. Men frågar man samtalsterapeuten Åsa Nyvall handlar det inte om poetiska uttryck, utan om fem olika sätt att uttrycka kärlek och uppskattning. Alla fem är viktiga i en relation, men bara ett av ”språken” väger tyngst för varje enskild person, bara det får dig att spinna som en katt.
Det handlar om dessa sätt att visa kärlek: genom gåvor, tjänster, fysisk beröring, tid och bekräftande ord. Vad de innebär kan du läsa mer om här under. Och när du lärt dig vad de står för, och kan bemöta din partner, ditt barn eller kollega på den personens språk är mycket vunnet, om man får tro Åsa, som tillsammans med journalisten Helene Arkhem skrivit boken Kärlekens språk (LB förlag).
Tanken på att det finns fem kärleksspråk, som är medfödda och en del av vår personlighet, är inte ny. Det var en amerikansk terapeut, Gary Chapman, som lanserade begreppet redan på 1990-talet. Åsa har använt sig av metoden i många år, både i yrket och privat, och har märkt att de finns ett stort intresse.
I boken finns ett test där du kan ta reda på vad du, eller dina nära och kära, pratar för språk – om det inte är alldeles uppenbart.
– Somliga är väldigt tydliga. Iaktta folk nästa gång du står i en kassakö, exempelvis mannen som låter dig gå före med dina två varor – han har säkert tjänster som sitt språk, kvinnan som berömmer kassörskan för hennes snabbhet – bekräftande ord. Och kanske är det någon som vänligt rör vid din arm när hon behöver tränga sig förbi – fysisk beröring.
Vi föds med kärleksspråket
I boken berättar flera av Åsas klienter anonymt vad upptäckten av kärleksspråket betytt för dem. Allt från att ha förbättrat relationen till sin partner, till sitt barn, till att förstå varför man reagerar som man gör i en viss situation, eller varför man har en sådan annorlunda syn på den egna uppväxten jämfört med sina syskon.
I det sistnämnda fallet kan det vara så att du och dina syskon har blivit bemötta av era föräldrar på samma sätt, men trots det har ni helt olika uppfattningar om hur det var i er familj. Kanske känner din bror att det varit en kärleksfull barndom, med föräldrar som alltid talade om hur mycket de älskar er. Själv känner du att det där bara var slentrianmässiga ord.
Om de verkligen älskade er skulle de ägnat er mer tid, i stället för att umgås med bekanta varje helg och åka iväg på weekendresor på tu man hand. Din bror behöver bekräftande ord för att känna sig älskad, du behöver tid tillsammans.
Kärleksspråket är något du föds med, det är en del av din personlighet, enligt Åsa.
– Man kan ha en idé om att gåvor är det man uppskattar mest, man kanske är den som alltid tänker på att köpa blommor till värdinnan. Men det kan vara ett inlärt beteende, något som rankades högt i barndomshemmet.
Bättre förståelse för andra och sig själv
Det är lätt att tro att lika barn skulle leka bäst, att de förstår varandras behov lättare, men så måste det inte vara, säger Åsa.
– Ett förhållande där man pratar samma språk är ofta ganska harmoniskt, men kanske inte det mest passionerade. Och de som har samma språk måste också anstränga sig för att använda alla språken, att plocka in lite annat i relationen.
Går alla relationer att rädda genom att lära sig kärleksspråken?
– Det vore att förenkla det hela lite. Det kan ju finnas allvarliga skäl till att en relation inte fungerar, som missbruk, sår man bär med sig från tidigare förhållande, och så vidare. Men en ”vanlig” relation brukar ofta blomstra upp när man lär sig om språken.
Samtalsterapeutens eget primära språk är tjänster, berättar hon och tillägger att detta tidigare kunde ställa till problem för henne.
– Jag var alltid den som fixade och donade för alla, och kunde aldrig säga nej om någon bad om hjälp, det skulle ju vara som att säga att jag inte älskade dem.
Och omvänt hade hon svårt att be om hjälp, ett nej till svar skulle bli allt för svårt att ta. Men det är inte längre ett problem, mannen i hennes liv är medveten om hennes behov, och omvänt vet hon hur han vill bli bekräftad.
– Han är övertydlig, hundra gånger om fysisk beröring. Ibland glömmer jag och då kan han påminna mig när han vill ha en kram: ”Och vad var nu mitt kärleksspråk…?”, säger han då, berättar Åsa och skrattar.
Vilket språk är ditt kärleksspråk – gör vårt lilla test!
Att veta vilket som är ditt eget kärleksspråk är inte alltid så enkelt, och oftast uppskattar vi lite av alla språk. Men ett av dem är ditt primära (och ofta ett ditt sekundära). I boken Kärlekens språk finns ett stort test, med massor av frågor att ställa dig själv (eller nära och kära).
Mycket förenklat kan du fundera över detta:
När blir du varmast i hjärtat?
- När du får en personlig present, omsorgsfullt inslagen = Gåvor
- När någon tar sig tid för dig och lyssnar innerligt på dig = Tid
- När någon erbjuder sig att göra något för dig/hjälpa dig = Tjänster
- När du får en stor kram av en vän = Fysisk beröring
- När någon talar om hur mycket du betyder för honom/henne = Bekräftande ord
Hur funkar kärleksspråk på jobbet?
Kanske pratar men hellre om relationsspråk än kärleksspråk när det gäller kollegorna. Men faktum är att du kan förbättra din relation även till kollegorna genom att ta reda på vilket kärleksspråk de pratar. Är det i större jobbsammanhang, i mötet med nya bekanta? Se till att få in alla kärleksspråken – hälsa med ett fast handslag på alla, var närvarande och lyssna (lägg undan mobilen), erbjud dig att hämta kaffe, lämna ett varuprov, säg något uppskattande. Då kan du checka av alla eventuella behov i sällskapet och chansen ökar att fler personer går nöjda från mötet.
Samma sak gäller om du exempelvis jobbar som förskolelärare. Det är så klart svårt att tillgodose varje barns kärleksspråk, men genom att använda alla språken under en dag blir fler nöjda och trygga.
Glöm inte bort dig själv
Se till att tilltala dig själv på kärleksspråket också. Var kärleksfull mot dig själv och ge dig det du behöver. Är det exempelvis Fysisk beröring som är ditt språk – boka in tid för massage eller liknande. Eller Gåvor? Köp något fint du önskat länge.
OBS! Det är viktigt att inte låta din ”kärlekslängtan” gå överstyr. Längtan efter fysisk beröring kan leda till ett sexmissbruk, längtan efter gåvor kan leda till shoppingmissbruk, exempelvis. Går det så här långt kan du behöva professionell hjälp för att ta dig ur beteendet.
Vi reagerar alla olika
Ibland får man kanske ett sms-svar som inte är vad man väntat sig.
Alla är vi olika. Du skickar ett välskrivet sms till väninnan och tackar för senast. Du skriver utförligt hur glad du är för att hon tagit sig tid att fixa så fint och för att hon är en sådant fantastisk vän, och du lägger till några väl valda emojis.
Till svar får du en tumme upp, inget mer och nu känner du dig osedd och oälskad.
Troligen har du Bekräftande ord som ditt kärleksspråk och det har inte din väninna förstått.
Talar du och din partner olika språk?
Du och din partner har ägnat en helg tillsammans med att fixa i trädgården.
Ni har slitit hårt och du känner dig helnöjd – så bra att ha fått så mycket gjort och så härligt att ni hjälpts åt! Men på söndagskvällen utbrister din partner surt ”vi gör ju aldrig något tillsammans”. Du fattar ingenting – ni har ju ägnat hela helgen ihop?
Om det känns det bekant är ditt kärleksspråk med största trolighet Tjänster, och din parters Tid. Och då är det kvalitetstid din partner är ute efter – att verkligen ägna tid åt varandra, inte att stå i varsin ända av tomten och räfsa gräs.
Viktiga råd på vägen
OBS! Det är viktigt att inte låta din ”kärlekslängtan” gå överstyr. Längtan efter fysisk beröring kan leda till ett sexmissbruk, längtan efter gåvor kan leda till shoppingmissbruk, exempelvis. Går det så här långt kan du behöva professionell hjälp för att ta dig ur beteendet.
Av Ann-Sofie Lindell
Foto: TT, Peter Bladskog/LB Förlag