Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Möt kungligheternas älskade husdjur!

18 okt, 2024
author AnnaClara von Hofsten
AnnaClara von Hofsten
author Linus Brännström
Linus Brännström
Delad bild: Till vänster, Kronprinsessan Victoria med sin hund Rio, till höger prins Carl Philip som barn med sin första hund, cocker spanieln Cockie.
Kronprinsessan Victoria med sin hund Rio och lillebror Carl Philip som barn med sin första hund, cocker spanieln Cockie. Foto: TT
Hundar ingår som självklara familjemedlemmar i många kungafamiljer – inte minst i Sveriges.
Men de kungliga husdjuren har också orsakat polisutryckningar, kontroverser och bråk som givit eko ända bort till Pakistan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 saker du kanske inte visste om prinsessan SofiaBrand logo
Se också: 6 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

Hundar har av tradition funnits i de europeiska kungahusen i hundratals år, både för sällskap och jakt.

Karl XII var mycket förtjust i sina hundar, inte minst de tre som han döpte till Pompe. Den första Pompe, som dog 1699, ligger begravd i Karlbergs slottspark i Stockholm. När Karl XII drog ut i krig året därefter hade han med sig en ny Pompe plus tre hundar till: Caesar, Snushane och Turk. Det är dock oklart vilka raser Karl XII:s hundar var.

På 1600-talet blev mops en populär ras bland europeiska kungligheter, men i början av 1900-talet var det pudlar som gällde. Sveriges drottning Victoria fick pudeln Tom av sin livläkare Axel Munthe, och det finns både fotografier och målningar där Victoria poserar med Tom. Ett tydligt tecken på att hunden sågs som en familjemedlem.

Kungen går gärna i skogen

Och dagens kungafamilj är inget undantag, de har alltid varit hundvänner. Kung Carl XVI Gustaf har haft hundar runt sig hela livet. Han har också talat sig varm om livet som hundägare.

— Jag försöker att ströva omkring så mycket som möjligt i skogen och gå ut med hundarna och så. Det är alltid bra att ha hund, då måste man ut förr eller senare. Det finns ingen återvändo, har han sagt till Svensk Damtidning.

Kungen och drottning Silvia på promenad med sin hund Brandie.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf på promenad vid Steninge slott med vovven Brandie. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På 1970-talet hade kungen en svart labrador vid namn Ali, som blev hjälte när han hittade en fotomodell i en snödriva mitt i vintern och på så sätt räddade hennes liv.

Annons

Nyheten om Alis hjältedåd spreds över världen vilket fick oanade konsekvenser. Namnet Ali ansågs nämligen vara en förolämpning mot världens muslimer, eftersom Ali var en nära släkting till profeten Muhammed.

Kronprinsessan Victoria som ettåring tillsammans med kungafamiljens labrador Charlie.
Prinsessan Victoria med labradoren Charlie i samband med firandet av prinsessans 1-årsdag på Soliden på Öland 14:e juli 1978. Foto: H.M. Kung Carl XVI Gustaf/TT

”Det förstod vi när ett alarmerande telegram kom från ambassaden i Pakistan där residenset omringats av rasande människor som skulle hämnas förolämpningen”, berättade kungens förre kanslichef Jan Mårtenson i sina memoarer.

”Kungen insåg snabbt situationens allvar och Ali döptes per omgående om till Charlie, vilket meddelades ambassaden. När detta kungjorts vände massorna hem, glada och nöjda över detta tecken på kunglig visdom.”

Envis, matglad och tjuvaktig

När kronprinsessan Victoria var sju år gammal fick hon en egen hund; cavalier king charles spanieln Sissi, medan lillebror prins Carl Philip fick cocker spanieln Cockie lagom till sin åttaårsdag. Tänk vilken lycka!

Kronprinsessan Victoria som barn med sin första hund Sissi, av rasen cavalier king charles spaniel.
Victoria med sin första hund Sissi, av rasen cavalier king charles spaniel. Foto: Jan Collsiöö/TT

Den gula labradoren Jambo kom till familjen år 2000. Jambo blev något av en kändis och sprang gärna omkring lite som han ville när han fick följa med kungafamiljen på olika uppdrag.

Numera har kungen den bayerska viltspårhunden Brandie. Det är ingen vanlig ras i Sverige, och kungen har berättat att han hittade rasen genom att söka på nätet.

– De kräver lite arbete, de är ju naturliga spårhundar. Men det blev bättre än jag trodde.

Prinsessan Madeleine som tonåring, sitter på huk bredvid en gul labrador.
Prinsessan Madeleine med familjens hund Jambo, som gärna gick sina egna vägar. Foto: Ulf Palm/TT

Rasen är dock gammal – enligt Svenska Kennelklubben har bayersk viltspårhund anor från medeltiden då den var vanlig på såväl gårdar som slott. Rasen som den ser ut i dag utvecklades på 1800-talet, för att få fram en lätt eftersökshund för svår terräng.

Annons

Kennelklubben beskriver rasen som lättlärd och lydig, lugn, lättskött, intelligent, men också envis, matglad, tjuvaktig, skällig och vaktig.

Prinsessan Estelle som liten med kungaparets hund.
Stolt som en tupp! Estelle, 3, med morfars hund på Solliden. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Att Brandie är tillgiven sin husse har drottning Silvia vittnat om:

– Ja, det är en varm vänskap mellan hund och husse. Jag är ju också väldigt förtjust i Brandie. Men kungen är viktigast! Jag blir nästan lite svartsjuk ibland, Brandie vill ha mycket uppmärksamhet, har hon sagt till Svensk Damtidning.

Negativa kommentarer

Under coronapandemin 2020 skaffade kronprinsessan Victoria och hennes familj hunden Rio, som är en cavapoo; en mix av pudel och cavalier king charles spaniel.

Cavapoos beskrivs som ”väldigt intelligenta, vänliga och familjevänliga husdjur”. Blandrasen har blivit extremt populär under de senaste åren – något som också avspeglas i priset.

– Intresset för cavapoos har ökat och med det har också priserna stigit. Priset på marknaden för en sådan här hund ligger på mellan 30 000 och 40 000 kronor, berättade Svenska Kennelklubbens Hans Rosenberg för Svensk Damtidning när kronprinsessfamiljens hundköp blev känt.

Prinsessan Estelle och prins Oscar med sin hund Rio.
Lyckan var stor på Haga slott när Estelle och Oscar fick hämta hem lilla Rio coronavåren 2020. Foto: Kungliga Hovstaterna

Men det var inte priset ilskan bottnade i, nej det handlade om att kronprinsessfamiljen valt att skaffa en blandras. Negativa kommentarer strömmade in på kungahusets instagramkonto, framför allt från uppfödare av rasrena hundar.

Annons

De krävde att kungen skulle fråntas titeln som Svenska Kennelklubbens beskyddare – ett krav som dock inte vann gehör:

– Samtidigt förstår jag att man blir upprörd. Det här är ju en synlig familj och många kanske tar efter och köper en cavapoo, sa Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg till Aftonbladet.

– I samband med giftermålet erbjöd vi kronprinsessparet en hund. Men vi fick då veta att det inte var aktuellt – vi uppfattade att det fanns en allergi i familjen. Det är många som tror att cavapoo är allergifri, men det finns inga sådana raser.

Prinsessfamiljens cockerpoo

Svenska Kennelklubben fick till och med gå ut med ett meddelande till sina medlemmar när det blåste som mest:”Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skrev man och fortsatte:

Kung Gustaf VI Adolf rastar sina två pekingeser utanför Ulriksdals slott i Solna 1969.
Kung Gustaf VI Adolf rastar sina två pekingeser utanför Ulriksdals slott i Solna 1969. Foto: K-G Kristoffersson/TT

”Men SKK kommer inte, som några kräver, att frånta H.M. Konungen titeln SKK:s höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras.”

Prinsessan Madeleine hade tidigare en renrasig hund, jack russell-terriern Zorro, som hon skaffade tillsammans med exfästmannen Jonas Bergström. Zorro följde med Madeleine när hon flyttade till New York i samband med uppbrottet från Jonas, och flög sedan privatjet hem tillsammans med prinsessan.

Annons

Adopterade även från hundhem

För ett par år sedan utökades prinsessan Madeleines familj med ytterligare en hund. Bichon havanaisen Oreo var tre år gammal när familjen adopterade honom från ett hundhem i Miami.

Hon berättade då på Instagram att Oreo tidigare haft ett tufft liv och stått bunden utomhus, dag som natt utan skydd för Floridas varma sol.

Prinsessan Madeleines hundar Teddy och Oreo.
Bästa kompisarna Teddy och Oreo bor hos prinsessfamiljen i Florida. Foto: Instagram/Prinsessan Madeleine

”Men i dag får han oss att skratta och han får visa upp vilken ömsint och kärleksfull själ han har”, skrev Madeleine och berättade samtidigt att Oreo och Teddy är bästa vänner och inte kan sluta leka med varandra.

Svenska Kennelklubben beskriver rasen som ”lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags” och skriver också att den är ”tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown”.

Även prins Carl Philip är en stor hundvän. Tillsammans med exflickvännen Emma Pernald hade han tidigare rottweilern Gela, och innan han och Sofia officiellt var ett par skaffade de borderterriern Siri som sin lilla ”bebis”.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med nyfödde sonen Alexander och hunden Siri på en parkbänk.
Äntligen en familj! Lyckliga, nyblivna föräldrarna Carl Philip och Sofia med nyfödde sonen Alexander och lilla Siri. Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset

Hon är i dag en självklar medlem av prinsfamiljen och har vid flera tillfällen synts på bild tillsammans med småprinsarna Alexander, Gabriel och Julian.

Annons

Svenska Kennelklubben beskriver borderterriers som en ”tålig och lättskött hund som passar bäst hos en aktiv familj. En glad kompis med ganska stort aktivitetsbehov”.

Plingade på prinsens dörr

Liksom många andra terriers har de dock en stark egen vilja. Det märks på Siri som flera gånger har rymt från prinsfamiljens hem Villa Solbacken på Djurgården – 2018 fick hon faktiskt poliseskort hem:

”Siri var omtöcknad och trött efter sina okända upptåg under dagen. Kollegan från turlag 7 fick bära Siri ut till polisbussen, där hon snabbt somnade i hennes trygga famn. Väl hemma möttes patrullen av husse och matte som varit mycket oroliga. Detta byttes snabbt mot lättnad och glädje. Vi finns till för prinsar och prinsessor också”, skrev Norrmalmspolisen på Instagram.

Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prinsessan Lilian och henne hund Bingo.
Prinsessan Lilians älskade golden retriever Bingo ville också vara med och fira kungens 55-årsdag! Foto: Niclas Hammarström/Aftonbladet/TT

Några år senare var Siri på rymmen igen. Då hittades hon av två unga tjejer som promenerade på Djurgården. Efter lite googlande kom de fram till att det måste vara prins Carl Philips hund.


– Vi gick dit tillsammans och vi bar Siri eftersom hon var lite trött i benen. Så plingade vi på prinsparets hus. Prins Carl Philip kom ner med sin son och hämtade hunden. Han var så himla trevlig och snäll och tackade oss om och om igen, berättade en av tjejerna, Angelina Berge, för Expressen.

Annons