Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Johan fixade kalaset som alla barn är välkomna på

25 jan, 2018
author Katarina Arnstad Elmblad
Katarina Arnstad Elmblad
Barnkalas-johan
Barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer blir sällan bjudna på kalas hos klasskompisar. Det tänkte Johan Wendt ändra på och tillsammans med Kungliga Operan bjöd han in 200 barn på ett sprakande, hejdundrande barnkalas för några veckor sedan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det frasar om flickornas kalasklänningar och pojkarna har dagen till ära försetts med tjusiga små flugor. Kungliga Operan har ställt sina magnifika lokaler till förfogande för att barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer ska få vara med om en hejdundrande fest.

– Detta är ungar som sällan blir bjudna på kalas eftersom de inte anses passa in i mallen för hur barn ska bete sig, säger Johan Wendt, initiativtagare.

Kalas där ingen dyker upp

Minns du den pirrande känslan från barndomens födelsedagskalas då du satt som på nålar och väntade på att kompisarna skulle dyka upp och du äntligen fick öppna presenterna?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Föreställ dig samma situation men att ingen dyker upp. Du sitter där ensam bland ballonger, popcorn och födelsedagstårta. Du väntar och väntar men ljudet från ringklockan ekar tomt.

Så ser verkligheten ut för många barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer, NPF.

– Jag vet barn med diagnoser som bjudit hem sina klasskompisar på födelsedagskalas men där ingen dykt upp, det är så ofattbart sorgligt, säger Johan Wendt som har ett barn med NPF-diagnos i sin omedelbara närhet.

Barn som ständigt exkluderas

För att åtminstone några av alla dessa barn, som ständigt exkluderas ur sammanhang där deras kompisar är självskrivna, ska få gå på kalas har han förmått nationalscenen att öppna sina dörrar och släppa in 200 barn som under några timmar får testa att klä ut sig i Operans kostymer, bli målade till små tigrar och katter och kikna av skratt åt clownen Desirée ”Doris” Holmqvist bland mycket annat.

– Här får de träffa likasinnade och det är ingen som tittar snett på dem. De får vara precis så underbart galna som de är, skrattar Johan.

Det glittrar och glimmar i det färgsprakande rummet som smyckats med hundratals ballonger. Men det är inget mot glittret i barnens ögon när de en efter en törs släppa föräldrarnas händer och bege sig ut på sitt livs fest bland trollkonstnärer och prinsessor.

Annons

Vart vi tittar upptäcker vi glada föräldrar och barn. Ett av dessa är Asiyeh, 13 månader, som kiknande av skratt försöker fånga en ballong i pappa Mahtab Mosavis famn.

Stängs ofta ute

Bland målarfärgerna hittar vi 10-årige Benyamin med mamma Özge Özen Zink.

– Benyamin har autism men är väldigt högfungerande, säger hon och kan inte nog betona hur mycket kalaset betyder för Benyamin och andra barn med NPF-diagnoser som så ofta stängs ute från sociala sammanhang.

– De bjuds sällan eftersom de anses för stökiga. Allt ska vara så ”Instagramtjusigt”. Att riskera att ett barn plötsligt lägger sig på golvet och skriker passar inte in i mallen för det perfekta barnkalaset. Men att ständigt känna sig exkluderad skapar ärr i själen som aldrig läker hos dessa barn, säger hon samtidigt som Benyamin kommer springande glad i hågen för att visa upp teckningen han gjort där bokstäverna M & M står skrivet i glitter.

M & M är lika med idolerna Marcus och Martinus.

– Jag ska se en konsert med dem snart, förklarar Benyamin stolt.

Benyamin och mamma Özge Özen Zink
Benyamin och mamma Özge Özen Zink släpper loss på kalaset! Foto: Veronica Kindblad

Johan Wendt tror inte att folk exkluderar barnen av elakhet.

– De är helt enkelt inte medvetna om vilken skada de åsamkar. Därför är det viktigt att vi sprider kunskap om funktionshinder som inte syns utanpå, säger Johan och berättar att det till dagens kalas vallfärdat barn ända från Finland, Karlstad och Linköping.

– Föräldrar gör vad som helst för att deras barn ska få uppleva glädjen i att gå på kalas, säger han.

Vanliga diagnoser inom NPF

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, innebär en diagnos som adhd/damp, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom eller autism- spektrumtillstånd.

Personer med NPF kan ha svårt att:

● Reglera sin uppmärksamhet

● Styra sina impulser

● Tolka och kommunicera med sin omgivning

● Kontrollera motoriken

Källa: attention.se

Läs också: Elins son har NPF: Vi blir inte bjudna på kalas

Annons