Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Lisa: Jag klarade inte av att bo med mamma

03 jan, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Mamma sitter och argumenterar med sin dotter
Att flytta ihop med mamma skapade avstånd i stället för närhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångestBrand logo
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest

Jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder och blev mamma året efter. Förhållandet med min dotters far gick snabbt i kras, så min dotter och jag bodde tillsammans tills hon var knappt 20 år.

Vi hade det alltid bra, medan mitt eget förhållande till min mamma inte var helt utan konflikter. Plötsligt var jag fri och obunden vid 38 års ålder, vilket var en oväntad och svår omställning för mig.

Jag kunde inte vara mig själv hos mamma

Jag började gå ut en del, struntade i ekonomin och festade upp pengarna i stället för att betala hyran. Jag kunde inte se konsekvenserna förrän jag blev utkastad från min lägenhet.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Min mamma erbjöd att jag tillfälligt kunde bo i hennes extrarum. Jag tackade ja och hoppades att samboskapet skulle föra oss närmare varandra. Men det blev en svår tid, eftersom jag inte kunde vara mig själv. Jag kunde inte bestämma vad jag ville äta eller vad jag ville se på tv.

Om mamma kritiserade någon förväntade hon att jag höll med henne. Bordet skulle dukas på mammas sätt och disken skulle göras på hennes sätt.

Till slut var det nästan som om jag tuggade maten på samma sätt som henne. Jag skulle gå upp tidigt och lägga mig tidigt och undvika att bada för mycket, eftersom vatten var dyrt. Och om mamma hittade ett av mina långa hårstrån i badrummet blev det kris.

Annons

Lyckades spara ihop pengar till min egen lägenhet

Efter åtta månader erbjöd en vän mig att jag kunde hyra hans lägenhet i två år. Jag kunde inte vara lyckligare, tog massa extrajobb, sparade som en galning och jobbade hårdare än någonsin tidigare.

Jag visste att jag hade 24 månader på mig att förbättra min tillvaro, och jag visste också att jag aldrig någonsin skulle bo med min mamma igen.

Jag lyckades, för när jag skulle lämna den hyrda lägenheten kunde jag direkt flytta in i mitt drömboende. Med facit i hand gjorde den här historien mig äntligen vuxen. Den lärde mig också hur jag åtminstone inte ska bete mig gentemot min egen vuxna dotter.

Min mamma har varit på besök i min härliga lägenhet, men jag måste erkänna att jag kände en lättnad när hon åkte hem igen. Vårt åtta månader långa samboskap skapade tyvärr avstånd i stället för närhet.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons