Isabella fick TBE av ett fästingbett – blev svårt sjuk
Det är en ljum morgon i slutet på juli 2017. 21-åriga Isabella Cocitos sambo, Martin, har skjutsat henne till regementet i småländska Eksjö och hon plockar ur sin väska ur bilen. Där i solen på parkeringsplatsen kysser de varandra hejdå och hon ser Martin gråta för första gången. De kommande elva månaderna ska hon genomföra det som hon har drömt om sedan tonåren: Försvarets grundläggande militärutbildning, GMU.
Målet är att därefter fortsätta på befälsutbildningen. Under våren har hon tränat marklyft med en personlig tränare för att vara i form inför de fysiska prövningarna. När Martin kör iväg och hon går upp mot den respektingivande stenbyggnaden för att skriva in sig är hon både upprymd och nervös. Hon är ensam tjej i ett logement med tio killar.
– Det blev en tuff start med disciplin och fysiska övningar. Men det här var min dröm.
Dröm blev mardröm efter fästingbett
Drömmen förvandlas dock snart till mardröm. I mitten på augusti är de ute i fält och sover i tält under en vecka då det regnar mer eller mindre konstant. En av killarna i hennes logement hade berättat att han hade fått TBE till följd av ett fästingbett strax före utbildningen. Han hade gått ner tio kilo i vikt men återhämtat sig relativt snabbt. Med detta i bakhuvudet kollar Isabella extra noga efter fästingar när de återvänder till regementet. Hon hittar ingen, men när hon till helgen kommer hem på permission i Linköping tar Martin bort en liten fästing som han hittar på hennes rygg.
På måndagen, tillbaka i Eksjö, får Isabella dunkande huvudvärk. Under skjutövningen kan hon inte koncentrera sig. Värken vill inte gå över och hon är mer känslig än vanligt mot den fysiska och psykiska pressen. Så snart hon blir ensam börjar hon gråta och senare på eftermiddagen får hon hög feber. Dagen efter mår hon sämre. Hon kan inte äta och vill bara sova. Hennes ben värker och hon får släpa sig till toaletten.
Det blev en tuff start med disciplin och fysiska övningar
Resten av veckan stannar hon i sängen på regementet med undantag från två besök hos sjuksköterskan. För henne berättar Isabella att hon har haft ett fästingbett.
– Hon svarade bara att jag förmodligen hade fått ett virus som snart skulle gå över och gav mig en värktablett. Det kändes som att ingen tog mig på allvar och förstod hur dålig jag faktiskt var.
TBE misstogs för migrän
Förtvivlad och utmattad bestämmer sig Isabella för att avbryta utbildningen. Hon åker hem och mår snart bättre igen. En känsla av besvikelse över att inte ha varit stark nog gnager i henne medan hon skriver på sitt cv för att söka jobb. På stan, en vecka senare när allt nästan känns som vanligt igen, drabbas hon plötsligt av migränliknande huvudvärk.
I flera dagar ligger Isabella i sängen med gardinerna fördragna. Hon har feber, mår illa och orkar varken med ljud eller ljus. När Martin skjutsar henne till akuten har hon en filt över huvudet. På sjukhuset berättar hon återigen om fästingbettet och får lämna blodprov. Läkaren tror dock att hon har fått migrän på grund av stress och ger henne en migränspruta innan hon åker hem. Men nästa dag är den dunkande huvudvärken tillbaka och hon och Martin åker in till akuten igen.
– Då tror jag att läkarna verkligen fattade hur dålig jag var. Jag kunde inte ens säga vad jag hette, jag var helt borta.
Under hennes besök kommer svaren på blodproven som hon tog senast hon var där. De ger svar på hennes dåliga mående: TBE. Isabella skickas direkt till infektionskliniken för dropp.
– Min första tanke var: Gud så skönt att det inte är migrän. Killen i mitt logement hade ju blivit frisk efter någon vecka. Jag tänkte att jag snart skulle må bra igen.
Undvek vänner – mådde så dåligt
TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Risken för att drabbas är relativt liten och de flesta som insjuknar får feber och huvudvärk som går över inom några dagar. För närmare en tredjedel orsakar viruset dock inflammation i hjärnan och/eller hjärnhinnorna. Det finns inget botemedel för TBE utan kroppen får återhämta sig av sig själv. Isabellas läkare sjukskrev henne i en månad och ordinerade vila. Hon var trött, men inställd på att snart vara frisk och kunna jobba.
Om jag tar en fika på stan innebär det att jag kommer att behöva vila resten av dagen
Det visade sig vara önsketänkande. En månad gick och hon var fortfarande inte bra. Inte efter två månader heller. Det enda hon orkade göra var att läsa. Såg hon på tv blev hon trött i huvudet. Inflammationen hade gjort hennes hjärna överkänslig mot ljud och ljus. Hon sov länge och om morgnarna tog hon ofta en långsam promenad i skogen. Dagarna tillbringade hon i sängen med deckare eller inredningstidningar. Hon undvek att träffa vänner eftersom det tröttade ut henne.
I januari 2018 började hon ändå jobba 25 procent som fritidspedagog.
– När jag kom hem från jobbet var jag helt slut i huvudet och orkade inte göra något mer den dagen.
Hon hann testa att gå upp till 50 procent och sedan ner till 25 procent igen innan hon i juni blev sjukskriven på heltid. Under sommaren var hon mycket ute i naturen och tyckte att hon återhämtade sig bra. Kanske hade hon blivit frisk? Optimistiskt sökte hon till socionomprogrammet på Linköpings universitet och började plugga på heltid i augusti.
– Jag blev snabbt utmattad och kunde knappt gå på en enda föreläsning. En tjej var snäll och antecknade åt mig men arbetsgruppen hade ingen förståelse för att jag inte närvarade. Det syntes ju inte på mig att jag var sjuk.
Drabbas av hjärntrötthet
I november avbröt hon utbildningen och sedan dess har hon varit sjukskriven. Merparten av dagarna tillbringar hon hemma i trerummaren med glädjeämnena läsning och inredning. Hon slukar tre böcker
i veckan och gillar att piffa upp gamla möbler som hon hittar på loppis.
– Jag mår bra av att pyssla och dona hemma. Men ibland har jag så många idéer på saker som jag vill fixa med att det blir rörigt i huvudet. Då blir jag hjärntrött.
Varje vecka går hon på fyra till fem pass på gymmet. Den fysiska träningen är mindre påfrestande än den psykiska. Att gå till ett café med kompisar gör henne matt och utekvällar på krogen har hon i princip slutat med helt.
Sedan vi fick Penny har jag känt mig mindre ensam
– Min hjärna har mist sin förmåga att rensa bland intryck. Om jag är i ett rum med en fläkt som låter, så registrerar jag det ljudet vid sidan av det som är intressant.
– I dag måste jag välja vilka jag träffar och avstå från saker som jag aldrig behövde göra när jag var frisk. Om jag tar en fika på stan innebär det att jag kommer att behöva vila resten av dagen.
Under våren har hon gått en avslappningskurs i grupp, en timme i veckan under två månader. Instruktionerna till meditationsövningarna fick hon sedan med sig hem som ljudfil.
– När min hjärna är uppe i varv är det enda som funkar att meditera.
Dåliga dagar känner hon ilska över att Försvarsmakten inte informerade om riskerna för TBE på sin hemsida och erbjöd vaccinering. Bra dagar tänker hon att hon bara hade otur.
– Mitt liv är på paus nu. TBE:n har förstört mitt liv på ett sätt. Samtidigt har sjukdomen gjort mig lugnare som person och mer trygg i mig själv. Och Martins och min relation har stärkts. Hans liv har ju också förändrats. Det är oftast han som får laga mat på kvällen och han är ofta hemma för att hålla mig sällskap istället för att gå ut och träffa kompisar.
Drömmer om familj och hus
I april skaffade de en hundvalp, staffordshire terriern Penny, för att Isabella ska ha ett sällskap om dagarna.
– Penny har betytt mycket. Hon är världens sötaste och närhetssökande. Sedan vi fick henne har jag känt mig mindre ensam.
I dag drömmer Isabella inte längre om en karriär som militär. Istället hoppas hon på en bana inom inredning, kanske som egenföretagare så att hon lättare kan styra över sin tid ifall sviterna efter hjärninflammationen visar sig bli långvariga.
– Jag uppskattar de små sakerna i livet mer nu än tidigare. Min största önskan är att bli frisk och att en dag få barn och bygga ett hus. Innan jag blev sjuk längtade jag mycket efter att resa. Nu trivs jag med att bara vara hemma.
Vad är TBE och hur smittar det?
TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen. Sjukdomen orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige, främst i södra och mellersta Sverige.
Symtom på TBE
Många får inga eller bara milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat ifrån. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär.
Kan man skydda sig mot TBE?
Vaccin mot TBE har god skyddseffekt.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Vem är Isabella Cocitosto
Ålder: 23 år.
Bor: Lägenhet i Linköping.
Familj: Sambon Martin, hundvalpen Penny samt mamma, pappa och storebror.
Gör: Sjukskriven från sin tjänst som fritidspedagog.
Intressen: Inredning, löpning, landsvägscykling och bokläsning.
Av Louise Fauvelle
Foto: Frida Ekman