Ingvar Oldsberg om cancern: Det gjorde ont att sitta ner
Det är viktigt att ta PSA-prov. Möjligheterna att klara sig är ju mycket bättre om prostatacancer upptäcks i tid, säger Ingvar Oldsberg som nu har engagerat sig för att sprida kunskap om den cancerform som drabbar flest män i Sverige – ca 10 000 varje år – och därför medverkar han i Blå kokboken.
Den är en efterföljare till Rosa kokboken och precis som tidigare är syftet att samla in pengar till kampen mot cancer. Nu är det kända män som berättar om sina upplevelser av sjukdomen och bjuder på ett favoritrecept.
Cancer i ändtarmen
Ingvar drabbades själv av cancer i ändtarmen 2010.
– Jag höll på med inspelningen av tv-programmet Här är ditt liv och upptäckte att det gjorde ont att sitta ner. Mjuka soffor gick väl an, men en hård stol var omöjligt, berättar han.
Ingvar sökte vård på Östra sjukhuset i Göteborg och fick höra att den smärtsamma knölen som satt i fistelgången intill analöppningen var ofarlig och skulle försvinna av sig själv.
Men det gjorde den inte. I stället växte den och symtomen blev värre. Trots det fick han samma besked vid ytterligare två besök på sjukhuset.
– Då gick jag själv till Carlanderska sjukhuset och bad att de skulle ta ett cancerprov – och det visade sig att det var cancer.
Gjorde en lex Maria-anmälan
Eftersom tumören blivit större under tiden räckte det inte med operation utan Ingvar fick behandling med både strålning och cellgifter.
– Det var ju dumt för om cancern upptäckts tidigare hade behandlingen inte blivit så omfattande.
Den försenade diagnosen ledde till en lex Maria-anmälan av sjukhuset och att fallet togs upp i tv-programmet Debatt. Men själv ville Ingvar inte lägga energi på det som varit, utan satsade i stället på att se framåt och fokusera på att bli frisk.
– Jag har en positiv inställning och det tror jag är viktigt. Jag är inte den som oroar mig eller ältar saker, förklarar Ingvar som menar att ett gott humör och glada skratt är viktigt för välmående och tillfrisknande.
– Jag brukar tänka på en brittisk filosof som sagt att man inte ska ta livet alltför allvarligt, för än så länge har man inte sett någon komma levande härifrån, säger Ingvar med ett skratt.
Levde som vanligt
Under behandlingen jobbade han på med olika tv-program och det tror han också var viktigt, både för att i stort sett leva som vanligt fast han gick omkring med en cellgiftsbehållare under tröjan och för att tänka på något annat än sjukdomen.
Döden tänkte han inte alls på.
– Jag var 65 år när jag fick cancer och jag hade fått göra så mycket roligt i livet och det är jag tacksam för. Kommenterat sport, gjort massor av tv-program och jobbat med storheter som Lennart Hyland och Lars-Gunnar Björklund.
Ingvar säger att han i dag är tacksam för att att han lever ett gott liv och känner glädje i vardagen.
– Vi är privilegierade här i Sverige som lever i en fredad zon. Det är så mycket tråkigheter i världen; krig, oroshärdar, svält och naturkatastrofer.
Yngre bror dog i cancer
Cancern har han nu lämnat bakom sig, han är glad att behandlingen var framgångsrik och går inte runt och tänker på om utgången blivit en annan eller om den kan komma tillbaka. Att hans yngre bror Peter dog i cancer har däremot lämnat djupare spår.
– Han fick cancer som spred sig till levern och lymfan och då gick det inte att göra mer. Han var bara 40 år när han dog. Det var en tuff resa. Både för mig som förlorade min bror och för våra föräldrar som förlorade sin son. Det är ju djupt tragiskt när barnen går bort före föräldrarna.
Även Ingvars mamma Solveig gick bort i cancer, men hon var över 80 år när hon blev sjuk.
– Cancer är ju en folksjukdom som drabbar väldigt många. Kan jag göra något litet för att öka uppmärksamheten och dra in pengar till forskningen gör jag självklart det.
Men att han medverkar i en kokbok skrattar han mest åt.
– Jag lagar aldrig mat. Det har väl hänt att jag har stekt färdigköpta köttbullar någon gång. Så därför fick det bli en lättgjord klassiker: tradarmacka med falukorv, bacon och stekt ägg.
Däremot gillar han att äta gott och då ska det helst vara rejäl husmanskost som isterband, falukorv, rotmos och köttbullar.
Inga planer på pension
Ingvar jobbar vidare med Binglotto och har inga planer på att pensionera sig, trots att han har fyllt 72 år. Ålderskrämpor som ryggproblem och knäartros stoppar honom inte.
– Det gäller att ha en trivsam och innehållsrik ålderdom. Det är roligt att leda Bingolotto som gör så mycket för föreningslivet, men jag lovar att inte köra på längre än till jag blir 95, säger Ingvar och skrattar igen.
Han gör gärna mer tv och helst tillsammans med Björn Hellberg, de spånar nu på olika programidéer. Själv tycker Ingvar bäst om att kombinera folkbildning med underhållning.
– Det är alldeles för många andefattiga, populistiska program. Vem är tjockast? Vem kör bil sämst? säger Ingvar som själv väljer andra program och ser tv-tittandet som ett sätt att hänga med i politik och världshändelser och hålla i gång hjärnan.
– Jag tittar på tv fem-sex timmar varje dag. Jag ser nyheter, dokumentärer, all sport och kollar på CNN och BBC. Oftast sitter jag uppe till två på natten.
Kärleken är också en viktig del av livet. Ingvar och hans särbo Maria Sandeblad sätter guldkant på tillvaron med goda middagar och resor.
– Senast var vi i Montenegro, ett fascinerande land.
Av Anette Bülow