Här flyttar hundarna in på hotell – för att slippa nyårsfyrverkerierna
Små och stora, lurviga och släthåriga har de alla ett gemensamt: De avskyr smällarna på nyårsnatten.
Det skälls och gnälls lite, men hussar och mattar håller avstånd och stämningen bland de fyrbenta gästerna är lugn på röda mattan mot incheckningen.
De tvåbenta är uppsluppna – det är ju ändå nyårsafton – och lättade. Den här natten kommer de inte att behöva ta hand om rädda hundar som nästan kryper ur skinnet när nyårsnatten briserar i ett inferno av ljud och ljus vid midnatt.
Gästerna är alla mattar och hussar som ledsnat på att tillbringa nyårsnatten i ljud- och ljusisolerade rum, med en ljudmatta av radio och fördragna gardiner, för att hålla ljudet och blixtarna av grannarnas fyrverkerier borta. De vill ha lugn och ro. Gärna fyrverkerier – men långt borta i fjärran, så att de varken hörs eller lyser upp hela rummet.
Och det är precis vad de får här på flygplatshotellet Clarion vid Arlanda. Luftrummet ovanför flygplatsen, både runt Arlanda och vid alla andra flygplatser, är fyrverkerifria zoner och därmed lugna oaser för skotträdda jyckar.
Flygvärdinnorna som klapprar förbi i höga klackar och fläckfria uniformer på väg till årets allra sista flygresa passar på att smeka några hundar över pälsen på vägen.
– För min del får det gärna vara Happy Dog varje dag!
En tradition
Sofie Andersson och Adam Zetterberg är tillbaka för sjätte året med sin bichon havanais, Melvin, 8. Algot som är av samma lurviga ras är bara tre år och vet inget nyårsfirande än detta, lugna.
– Det är som en liten tradition nu, säger Sofie. Vi har varit här nästan varje år sedan vi fick vår äldsta hund Melvin. Ett år är undantaget, då vi hyrde hus ute i skogen, men tyvärr smällde grannarna där, så det var inte så kul. Melvin är mest skotträdd, så det är väldigt skönt att vara här!
Hundarna är så rädda att man tror att de dör
Sofie och Adam har checkat in på rummet och tänker stanna där för kvällen. Men först efter att ha deltagit i några av alla de aktiviteter som erbjuds för hundarna i hotellets konferensdel, det är allt från prova-på agility, en hinderbana för hundar, till rallylydnad och nose work, som går ut på att träna hundarna i att jobba med nosen och hitta doftgömmor.
Det hundägare brukar kalla social träning ingår i paketet, och det får hundarna bara genom att vara på plats på hotellet – i en ny okänd miljö med nya dofter, och omgivna av en massa andra hundar och människor. Sofie och Adam brukar sitta i baren tillsammans med sina hundar och ta en drink på nyårskvällen.
– Det är alltid trevligt. Och det blir som träning och aktivering för dem med alla intryck. Och vi får en bra anledning att klä upp oss lite! Glitterflugan är på, på hundarna med!
Hundarna får följa med till matsalen, men senast valde Sofie och Adam room service och det var så mysigt så det gör de om.
Gäst kläckte idén
Hotellet har 250 djurrum och i många fall bor det mer än en hund i rummet på nyårnatten, så hotellet räknar med många drygt 300 hundar.
I år var bokningsförfarandet lite annorlunda och gästerna fick betala allt direkt vid bokning. Därmed tog inte alla rum slut direkt som tidigare år, utan långt in på hösten fortfarande rum, men hotellet räknar med att få fullbokat.
Konceptet kallas Happy Dog – och det var faktiskt inte hotellet som kom på det, utan en påläst gäst, som checkade in när hotellet var nyöppnat 2012 och på nyårsdagens morgon berättade för personalen hur fantastiskt det hade varit att få fira nyår med sin hund i lugn och ro, långt från alla fyrverkerier.
Gästen hade koll på att det råder fyrverkeriförbud runt flygplatsen och hade helt enkelt kollat upp att det gick att ta med hund till hotellet.
Ur den gästens kommentar växte en affärsidé fram; att ge alla skotträdda hundar – och även andra husdjur – en fristad och en lugn start på det nya året. Happy Dog blev en succé från start och redan nyåret 2013 fylldes hotellet med fyrbenta gäster.
Jaana Olsson som checkar in tillsammans med maken Karl-Fredrik och hundarna Sune och Mimmi berättar om hur det var innan de hittade till det fyrverkerifria nyårsfirandet:
Därför blir hunden rädd för fyrverkerier
Att många hundar är rädda för fyrverkerier och smällare beror sannolikt framför allt på att hundens hörsel är mycket känsligare än vår. Hunden uppfattar ljud på fyra gånger längre avstånd än människan. Vår förmåga att höra höga frekvenser är 20 000 svängningar per sekund, medan hunden hör upp till 60 000 svängningar.
– Vår omplaceringshund Sune har alltid varit livrädd. Han skakade och hyperventilerade och var helt okontaktbar. Hans rädsla smittade även av sig på Mimmi som var ”lite lagom” rädd, men med åren också blev jätterädd.
– Vi hade försökt olika metoder, som att ljudisolera så mycket det går, att spela hög musik och att vänja hundarna med ljud av fyrverkerier från Youtube ... Ingenting hjälpte. Vi testade aldrig medicinering, men det hade vi säkert blivit tvungna att göra om vi hade inte hittat till Clarion. Det är så skönt att slippa oron numera just den dagen. Hundarna är faktiskt så rädda när det smäller att man tror de dör.
Susanne Elsrud delar rum med kompisen Catrine Odell och tre hundar, Susannes Alice och Catrines Django och Tiny. Susanne berättar efteråt lättad om det fridfulla tolvslaget de hade med sina hundar på hotellrummet – och jämför med de ”krigszonsliknande” nyårsaftnarna vid Norr Mälarstrand i Stockholm tidigare år, när Alice darrande tryckt sig längst in i badrummet, mellan toan och väggen, i timmar.
– Catrine och jag och de tre hundarna delade rummet där vi serverades nyårssupé och bubbel. Vi satt också en stund i baren, med hundarna i sällskap.
– Mötena i hissen var på gott och ont – hundars val av vilka artfränder som är okej och vilka som direkt innebär antagonism är spännande och svårspått, säger Susanne.
Extrastäd när sista hunden åkt hem
Sofie låg förstås på luren när årets bokning öppnad och bokade in sig, Adam, Melvin och Algot även för i år.
– Vi är så tacksamma att det finns en smällfri plats för oss att fira på där man får ha med sig sin bästa vän. Vyn från fönstret är fin och man ser fyrverkerier långt bort, men de hörs inte. Så vi kan titta på det vackra, men slippa smällarna.
Glitterflugan är på, på hundarna med!
– Vi brukar spela Bingolotto på rummet efter middagen och hundarnas aktiviteter, så att husse och matte får lite aktivering också, berättar hon.
När sista hunden checkat ut på Nyårsdagen städas hotellet.
Hotellet kör ”extrastäd”, som alltid när hundar bott där. Man kan nämligen bo med sin hund på hotellet varje dag på året. Samtliga hundrum är utan heltäckningsmatta vilket gör att det är lätt att städa bort hundhår.
Sofie, Adam, Melvin och Algot tar vägen via Rosersbergs slott på väg hem mot Norrtälje när de lämnat hotellet.
– Där brukar vi avsluta med en riktigt lång promenad, en skön start på det nya året för både oss och hundarna. Sedan åker vi hem och slöar vid tv:n med pizza och Ivanhoe, som resten av svenska folket, säger Sofie.
Vid det laget är alla i familjen, tvåbenta som fyrbenta, trötta och nöjda.