Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Så minskar du risken för att hunden får värmeslag i sommar: ”Inte bara bilen som är farlig”

07 maj, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
värmeslag hund veterinärens tips
Varje år dör hundar av överhettning och värmeslag. Och det är inte bara när hundarna som lämnas i bilen som detta kan ske. Här är tecknen du ska ha koll på – och ännu viktigare, tipsen för hur du förbygger värmeslag och håller din hund sval.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Väskorna är packade och en dag på stranden hägrar. Familjens fyrbenta medlem har parkerat sig i hallen för att försäkra sig om att inte bli bortglömd.

Men ska hunden verkligen följa med? Det är inte bara en fråga om badplatsens regler för hundar på stranden, utan i första hand faktiskt en fråga om var hunden mår bäst.

Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Hund värmeslag – veterinärens råd

Sandra Douglas är chefsveterinär på Anicura och har sett fler hundar än hon skulle önska som har drabbats av livsfarliga tillstånd av värmeslag – och hon vill att vi hundägare verkligen tänker efter: Var har hunden det bäst?

Sandra Douglas Anicura

– Vi är ju vana att ha våra hundar med oss, här i Sverige, och tar gärna med dem till stranden, barnens fotbollsmatcher eller på fika – men i vissa lägen är det bättre att lämna hunden hemma, om solen steker och det inte finns någon skugga för hunden där du ska vara.

Vi måste tänka åt hunden

Det gäller alltså att skilja på vad hunden visar att den vill – och vad vi som hussar och mattar vet är bäst för den. Att hunden viftar på svansen vid tanken på att få följa med och ser ledsen ut när den får stanna hemma är ett uttryck för hundens flockkänsla, den vill naturligt vara med sin flock, familjen.

Annons

– Hunden vet inte hur planen ser ut och den har inget konsekvenstänk, säger Sandra. Det måste vi sköta åt den. Man ska nog tänka en extra gång om det verkligen är för hundens skull som man tar med den någonstans.

Hundar kan inte svettas som vi människor, som har svettkörtlar över hela kroppen. Hunden svettas bara genom trampdynorna och flämtar eller hässjar med munnen för att göra sig av med överskottsvärme. Den andas då med öppen mun och med en snabb andningsfrekvens på 200-400 andetag per minut – att jämföras med normal andning i vila som är ungefär 30 andetag per minut.

Raser hanterar värme olika

Men hundar är individer, precis som vi människor, och tål olika mycket värme. Olika raser har också olika förutsättningar, inte bara med lång och tjock eller kort och tunn päls, utan även nosen gör skillnad.

Trubbnosiga hundar som mops och pekigneser har mycket svårare att göra sig av med överskottsvärme än hundar med långa nosar, som dalmatiner och golden retrievers. Det gör de kortnosiga raserna känsligare för höga temperaturer.

Även hundens ålder och vikt spelar roll för hur den klarar av värmen.

Vad finns det för tecken på att hunden har värmeslag?

Alla hundar hässjar ibland, när de är varma eller har ansträngt sig, men om din hund inte slutar efter ett tag, och dessutom börjar få glansiga ögon, rött skinande tandkött, bli vinglig och verka förvirrad så är det fara å färde.

rädda hundar med värmeslagaren

– Stiger hundens kroppstemperatur långt över det normala så ser man oftast att de kan börja bli vingliga, de kan vara svåra att få kontakt med och verka lite frånvarande och bli apatiska Det handlar om ett förändrat beteende hos hunden i första hand, men de kan också kräkas eller få diarré, säger Sandra Douglas.

Annons

Vid värmeslag kan hunden behöva veterinärvård

Då är det viktigt att kyla ner hunden, gärna med svalt (men inte iskallt) vatten i en trädgårdsslang eller ett kar. En hunds normala temperatur ligger runt 38,5 grader. Går kroppstemperaturen över 41 grader blir det snabbt skadligt för hunden.

Sandra anser också att man ska ta kontakt med en veterinär, parallellt med att man själv kyler ner hunden:

– Det händer att de blir så pass sjuka av värmeslag att de behöver veterinärvård som behandling med dropp och andra typer av läkemedel, så det är bäst att ringa och rådfråga en veterinär, säger hon.

Hund i bil är det förstås ett stort varningstecken för. En test som svenska kennelklubben gjorde för några år sedan visade att temperaturen i en bil som står i solen mitt på dagen en vanlig varm sommardag ganska snart kommer upp i 85 grader. Det överlever helt enkelt inte en hund – och i snitt dör också sju hundar varje år av värmeslag.

värmeslagaren hund instruktioner

Lagen säger att du har rätt att slå sönder en bilruta för att rädda livet på en hund som riskerar att bli överhettad – men ring polisen först. I år har Arken Zoo tagit fram en ny ”värmeslagare”, en hammare försedd med vattenflaska som handtag, avsedd just för att rädda hundar ut ur överhettade bilar.

Katter är bättre på att styra värmen själva

Men det är inte bara bilen som är en riskfaktor, understryker Sandra Douglas:

– Jag har träffat hundar i mitt yrke som har varit ute och lekt med en annan hund i parken och haft jätteroligt, och det kanske inte har varit den varmaste sommardagen – och rätt som det är kollapsar de.

Annons

– Andra hundar har legat på en brygga i några timmar när det är väldigt varmt. Hunden har haft tillgång till skugga en bit bort, men har inte lagt sig där ändå, och blivit överhettade. Andra har haft tillgång till vatten, men ändå inte svalkat sig, så vi ska helt enkelt inte tro att hundarna vet vad som är bäst för dem.

– Katter är ju väldigt duktiga på att reglera sin egen aktivitetsnivå, säger Sandra. Är det 30 grader varmt ute så gör man inte så mycket som katt, då ligger man och sover. En utekatt går kanske in och lägger sig i en buske. Det är hundarnas beteende som stjälper det för dem, för de vill hänga med oss hela tiden. Katten är inte med på samma sätt, på promenaden, uteserveringen och stranden. Katterna är bättre på att vara sina egna bossar, helt enkelt.

Titta på hundens beteende – överhettning börjar oftast med att hunden hässjar våldsamt.

hund leker i vattnet sommar

8 råd för att ta hand om din hund i värmen

Här samlar vi praktiska och enkla råd för att ta hand om din hund i sommarvärmen. Spara gärna artikeln och återbesök vid behov!

  1. Ta den på promenad när det är som svalast, tidigt på morgonen och sent kvällen. När det är som varmast mitt på dagen handlar det bara om att få komma ut och göra sina behov.
  2. Var uppmärksam på din hund under promenaden – sackar den efter på ett sätt den inte brukar, så korta av promenaden och gå hem, långsamt.
  3. Var rädd om tassarna! Asfalt kan vara kokhet, framför allt om den är ny och svart. Sandra Douglas brukar lägga handen på asfalten för att känna vad hennes hundar känner. Gå i vägkanten, så att din kopplade hund kan välja att gå på gräs eller grus, som är svalare.
  4. Vatten! Ha alltid vatten framme hemma, gärna på flera ställen. Ta med vatten till hunden när du går ut. Det finns smarta flaskor med integrerad skål för hunden att dricka ur.
  5. Erbjud hunden en sval plats att ligga på. Lämna badrums- eller källardörren öppen så att hunden kan lägga sig där, för där är golven ofta svalare.
  6. En kylmatta är bra, ifall hunden vill ligga på den (också bra i buren i bilen!) eller blöta svala handdukar att ligga på. Man kan också testa att lägga kylklampar under hundens filt, dock aldrig direkt på hunden.
  7. Ge hunden glass. Blanda foder, lax eller kött med laktosfri yoghurt. Häll i en mugg med en pinne eller tuggben. Frys – och servera!
  8. Ska hunden verkligen följa med? Att den vill betyder inte att det är bra för den. Lämna hunden hemma i svalkan inomhus när du går på joggingtur, åker till en varm strand, går på barnens fotbollsmatch eller går ut och fikar i solen!

Vätskeersättning hund – så gör du

Vätskeersättning är ett bra komplement att ha med sig till hunden under varma dagar. Du kan antingen köpa färdig vätskeersättning till hund eller så kan du göra den själv. För att göra vätskeersättning för hund behöver du:

  • 1 liter vatten
  • 1 matsked druvsocker eller honung
  • 1 tesked salt

Ge bara vätskeersättning till hunden om den fortfarande är responsiv och relativt pigg. Om hunden kräks upp vattnet ska du direkt ta kontakt med veterinär.

Annons