Hans Eric, 70, räddade familjen Svenssons hus från att brinna ner: ”Du är vår hjälte!”
Det är med äkta glädje och tårar i ögonen som Annika Svensson kramar om grannen Hans Eric Neth. Bredvid står hennes man Tony, som känt Hans Eric sedan han var en liten pojke, och lägger en arm över hans axlar.
– Om det inte hade varit för dig så hade vårt hus inte stått här i dag. Du är vår hjälte, säger Annika samtidigt som hon hänger Allers guldhjärta runt Hans Erics hals.
– Jag tycker inte jag är någon hjälte, säger han lite blygsamt. Jag är bara så tacksam att jag var hemma och kunde hjälpa till att rädda ert hus.
Det var den 6 april 2022 som det började brinna i familjen Svenssons stora trävilla i Jönköping – en dag som varken Annika, 43, eller hennes man Tony, 46, någonsin kommer att glömma.
– Jag hade varit på ett möte på jobbet och kom hem först vid sjutiden på kvällen. Tony var på en mässa i Nederländerna med sitt jobb, berättar Annika.
Hade ringt SOS Alarm
Allt var som vanligt ända till hon kom fram till deras gata och skulle köra upp på uppfarten. Då fick hon se sin äldsta dotter Rebecka, 20, och Tonys son Kim, 10, stå på gräsmattan utanför huset i tunna kläder fast det regnade och var ganska kallt den kvällen.
– De såg ledsna ut och jag sprang fram till dem för att fråga vad som hänt. Då upptäckte jag att Rebecka stod med sin mobiltelefon i handen och pratade med SOS Alarm och de sa att det brann i huset.
Detta är familjen Svensson
Namn: Annika och Tony Svensson.
Ålder: 43 och 46 år.
Yrken: Annika är vårdenhetschef och Tony arbetar med hållbarhet och test av olika material och tillverkningsmetoder.
Familj: Varandra och Annikas fyra barn Rebecka, 20, Lukas, 18, Nike, 16, och Vide, 14, och Tonys tre barn Isabell, 16, Ted, 14 och Kim, 10. I familjen ingår även Tonys katt Spike (en bengal) och Annikas ragdoll-katter Akilles och Agamemnon.
Bor: I en tegelklädd trävilla från 1921 i Jönköping.
Annika såg att det kom lite rök, men inte värre än att hon beslutade sig för att rusa in i huset. Där sprang hon till köket och fyllde en tillbringare med vatten.
– Rebecka och Kim hade varit duktiga och stängt alla dörrar innan de rusade ut. Det förhindrade elden och röken från att spridas i resten av huset. Jag öppnade dörren till rummet som det brann i och kastade vattnet på lågorna, men jag vet inte om det hade någon effekt.
– Det hade det säkert. Allt som gjordes var bättre än inget, säger hennes man Tony.
Märkliga ljussken
Strax innan Annika kom hem hade en annan granne passerat deras hus i sin bil och reagerat på att det kom märkliga ljussken från ett av familjen Svenssons fönster.
Hon körde hem och berättade det för sin man som förstod att det brann och sprang ner till huset. Han bad sin hustru att under tiden knacka på hos Hans Eric Neth, 70, som han visste var en pensionerad brandman.
– Vi har brandsläckare, men i paniken som uppstod när den tjocka svarta röken vällde mot mig kom jag inte ihåg var de stod. Grannen som kom ner såg en liten vi hade i hallen. Den tog han och sprutade med den in i rummet där det brann, berättar Annika.
Hans Eric hade precis satt sig för att titta på nyheterna på tv när det bultade på hans dörr. När han fick veta att det brann hos grannen reagerade han närmast reflexmässigt.
Jag tog min stora sex kilos pulversläckare och sprang ner till Tonys och Annikas hus
– Jag tog min stora sex kilos pulversläckare och sprang ner till Tonys och Annikas hus, berättar Hans Eric som arbetat inom räddningstjänsten i 35 år innan han gick i pension.
Som erfaren brandman gick han först snabbt en runda runt huset och tittade mot fönstren för att lokalisera brandhärden. Han förenade sig sedan med Annika och den andre grannen som stod vid ytterdörren.
– Om det hade brunnit på andra våningen i huset hade jag aldrig gått in, men nu bedömde jag att jag kunde klara det.
Kröp genom genom hallen
På alla fyra kröp han in genom hallen och mot det rum där han sett att lågorna slog upp vid fönstret. Den andre grannen följde efter honom, men han stod upp.
Det viktiga vid bränder är att man håller sig lågt vid golvet
– Det gjorde att han fick i sig mycket av den giftiga röken och var tvungen att backa ut. Det viktiga vid bränder är att man håller sig lågt vid golvet.
Röken vällde ut
Röken blev tätare och tätare och Hans Eric såg att den vällde ut genom en springa vid dörren in till ett av rummen. Han öppnade dörren helt och tömde innehållet i pulversläckaren mot lågorna innan han snabbt kröp tillbaka mot ytterdörren.
Under tiden hade rökdetektorn i hallen, som var kopplad till larmföretaget, utlösts. Tony som befann sig i en mindre ort utanför Amsterdam blev uppringd av en operatör som frågade om han visste om det brann i hans hus.
– Jag hade precis satt mig på en restaurang och beställt in mat. När jag fick samtalet lämnade jag allt, berättar han.
Sonen svarade inte i telefonen
110 mil hemifrån kände han sig helt maktlös. Han ringde Annika som stressat berättade vad som hänt. I telefonen hörde han sirenerna från utryckningsfordonen.
– Jag ville ta mig hem till Sverige så fort som möjligt. Jag försökte förvissa mig om att alla barnen var ute ur huset, men det var ingen som visste var min son Ted, 14, fanns någonstans. Han svarade inte i sin telefon och det var långa oroliga minuter innan jag fick veta att han inte varit hemma när det började brinna.
Tony har bott i den gamla trävillan i stort sett hela sitt liv. Det var där han växte upp och han har känt grannen Hans Eric sedan han var pojke.
– Jag har bara varit från huset i fem år, säger han. Det var illa nog att det brann, men hade det hänt barnen något hade jag inte klarat det.
Annika och Tony hade bott tillsammans i huset med sina sammanlagt sju barn och tre katter i ett år när katastrofen inträffade.
– Annika hade ett eget hus tidigare och när vi flyttade ihop i mitt hus och gifte oss 2021 bestämde vi oss för att renovera vinden så att barnen fick varsitt rum. Under renoveringen hade vi avgränsat vardagsrummet på bottenvåningen med väggar och inrett tillfälliga sovrum.
Det arbetet var nästan klart den där olycksaliga onsdagen den sjätte april när det började brinna. Brandorsaken var ett kvarglömt värmeljus i ett av barnens rum.
– Enbart det kan inte ha varit brandorsaken utan det måste ha fallit ner någon affisch på ljuset eller så har det stått för nära en gardin, säger Tony.
Stängde dörren till rummet
Tioårige Kim, som upptäckte branden, satt i ett angränsande rum när han kände röklukt. Han såg då att det kom rök från ett av sovrummen och när han öppnade dörren såg han att hela rummet var rökfyllt.
– Jag stängde dörren snabbt och sprang sedan upp till Rebecka som satt i sitt rum på andra våningen och pluggade läxor.
Enligt Hans Eric var det faktum att Kim hade sinnesnärvaro nog att stänga dörren en av de faktorer som gjorde att skadorna inte blev värre.
– Det var också tur att Tony satt in treglasfönster. Annars hade fönsterna kunnat spricka av värmen och om det hade tillförts syre hade det kunnat bli en rökgasexplosion och elden hade snabbt spritt sig till andra våningen.
Det var verkligen i sista stund som Hans Eric kom till undsättning med sin stora pulversläckare. Han har bekämpat hundratals bränder genom åren, men det här var första gången han gjorde det med minimal utrustning.
– Jag hade bara en t-shirt och kortbyxor på mig när jag kröp in i huset. Jag var rädd att jag skulle möta en brand som var värre än den var och om det hade brunnit på andra våningen hade jag som sagt inte vågat gå in i huset.
Det tog Hans Eric 20–25 sekunder att tömma pulversläckaren, vilket dämpade eldsflammorna och hindrade dem från att få fäste i luftspalten som finns mellan första och andra våningen på villan.
Hade det börjat brinna där hade huset inte gått att rädda
– Hade det börjat brinna där hade huset inte gått att rädda, säger han.
Grannarna öppnade sitt hem
När Hans Eric och den andre grannen tog över brandbekämpningen sprang Annika ut till sina barn som ledsna och chockade stod kvar och huttrade på gräsmattan i det kalla regnet.
– Vi fick komma in till grannarna mittemot som öppnade sitt hem för oss för att vi inte skulle frysa. Första natten bodde vi hos mina föräldrar, berättar Annika.
Strax efter att Hans Eric varit inne i huset kom räddningstjänsten till platsen.
– När rökdykarna gick in i huset flammade lågorna upp på nytt, men de lyckades relativt snabbt släcka branden, säger han.
Under tiden försökte Tony förgäves ta sig hem. Han tillbringade en orolig och sömnlös natt på Schiphols flygplats innan han lyckades komma med ett flyg till Göteborg.
När jag kom in och såg allt sot och allt som var förstört bröt jag ihop
– Det kändes som jag körde i en tunnel på vägen från Göteborg till Jönköping. Det första jag gjorde var att köra hem till huset. När jag kom in och såg allt sot och allt som var förstört bröt jag ihop, berättar han.
– Det var då du ringde mig som var hos mina föräldrar med barnen. Mitt i allt elände var vi glada att varken vi eller barnen skadats fysiskt. Till och med våra tre katter klarade sig, säger Annika.
Under saneringen av huset under vårmånaderna bodde Tony med grabbarna i familjens sommarstuga. Flickorna bodde tillsammans med Annika hemma hos hennes föräldrar i Byarum respektive hos sin biologiska mamma.
Kunde flytta hem igen
Lagom till midsommar kunde de flytta tillbaka hem och när vi träffar dem är arbetet helt klart. Det syns inte längre några tecken på att det brunnit och röklukten har ersatts av doften av nymålat.
– Saneringen har tagit sin tid. Även om själva branden begränsades var det mycket som förstördes av röken, berättar Tony som är nöjd med hur det har blivit.
– Vi har fått en öppen planlösning med stort kök på bottenvåningen. Det var faktiskt något vi pratade om att vi ville ha när vi flyttade ihop.
Hans Eric är både rörd och glad över att Annika och Tony vill tacka honom med Allers guldhjärta.
– Men det värmer extra när jag tittar mot deras hus på andra sidan gatan och ser att det står kvar, säger han och fortsätter.
– Det är viktigt med en tidig insats vid bränder, men det är inte alla som ska göra som jag gjorde. Jag kunde göra det eftersom jag är utbildad för det. Däremot är det viktigt att man har brandvarnare i sina hem och en stor och bra brandsläckare som man vet hur man sköter.
Hans Eric Neths lista på brandskydd som alla bör ha:
- Flera brandvarnare som är kopplade till varandra. En bör vara placerad i köket eftersom det ofta är där bränder startar.
- En brandfilt. Brinner det till exempel i en kastrull ska man kväva elden. Att hälla vatten på den kan få motsatt effekt.
- Ha gärna flera brandsläckare lättillgängliga i hemmet. Gärna minst en stor på sex kilo. Kontrollera att de fungerar och att alla familjemedlemmar kan sköta dem.
- Informera alla familjemedlemmar hur de ska agera vid en brand, att de till exempel ska begränsa elden genom att stänga dörrar och absolut inte öppna några fönster.