Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Hanna Sjölund började odla hos en främlig – via Co Grow

19 maj, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
En dröm om att sätta händerna i jorden men ingen egen plätt att gräva på fick Hanna att tänka utanför boxen. När hon såg i ett odlingsnätverk på internet att Bo hade en tomt han gärna lånade ut, hörde hon av sig. Genom odlingen har de nu blivit vänner, trots nästan 60 års åldersskillnad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För tre år sedan såg 93-åriga Bo Haeffner en artikel i lokaltidningen om nätverket Co Grow som efterlyste folk som har en trädgård. Co Grow kopplar ihop personer som vill odla grönsaker hos andra personer som har en tomt men som kanske inte har tid, ork eller möjlighet att själva odla.

– Sonen hjälpte till att anmäla min trädgård på nätet, och vi efterlyste någon som ville odla här hos mig i Aspudden. Det är ett fint initiativ och roligt att någon annan kan ha glädje av trädgården, berättar Bo Haeffner.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En ung kvinna med en rädisa i handen sitter på huk framför en äldre man.
Ungefär tre gånger i veckan kommer Hanna hem till Bo för att sköta om sina plantor. Foto: Roger Schederin

Själv tycker Bo att han är dålig på att odla, och när hans hustru levde så var det hon som skötte om tomten, trädgården och odlade grönsaker.

– Jag målade och snickrade en redskapsbod för alla trädgårdsredskap. Första året vi bodde i huset odlade hon rädisor, men jorden var stenhård och rädisorna blev mycket små. Genom Seniorkraft har jag en herre som hjälper mig att klippa gräset och sköter om mina häckar och buskar, säger han.

Vi trivs bra ihop trots den stora åldersskillnaden

Huset i Aspudden, en närförort till Stockholm, köpte paret 1980. Första gången Bo och hans blivande fru tittade på huset passade han på att fria.

Bor i närheten

Hanna Sjölund, 35, hittade Co Grow på Facebook och anmälde sig. Under hösten fick hon ett mejl om att det fanns en trädgård där hon kunde odla, och den låg bara sju minuters cykeltur från hennes hem. Hon fick numret till Bo och cyklade raskt dit för att träffa honom. Under våren satte hon igång att förodla fröer hemma i lägenheten, och hela köksfönstret var fullt med små plantor som sen sattes ut i trädgården.

Annons

– Jag får sällskap och vi trivs bra ihop trots den stora åldersskillnaden. Vi brukar diskutera världspolitik, historia och allt möjligt. I somras grillade vi i trädgården, och en gång gick vi ut och åt på en restaurang tillsammans med Hannas belgiske fästman, berättar Bo.

En ung kvinna sitter på huk framför krukor där hon odlar tomater.
Hanna har fått små ginflaskor av Bo som hon använder till sina tomater. När hon jobbat klart cyklar hon hem på sju minuter och njuter av skörden. Foto: Roger Schederin

Hanna visar runt i trädgården. Jordplätten hon odlar på är nästan som en liten terrassodling.

– Här odlar jag mangold, spenat, rädisor, sparrissallad, morötter, fänkål, rödbetor, lök och bönor, berättar Hanna och pekar ut grönsakerna.

I rabatten vid sidan av huset växer tomater, tomatillo och physalis bland de blå ginflaskorna som Bo har försett henne med. Själv är Bo inte förtjust i frukt eller grönsaker alls.

– Jag har försökt truga på honom en och annan tomat, men det går inte, säger Hanna och ler.

– För många år sedan blev jag erbjuden aktier i Monsanto och kollade då upp företaget. Efter det började jag titta på frukterna som säljs i butikerna och såg att de innehåller mycket gifter. Sen dess vill man varken ha aktier i Monsanto eller äta de giftiga frukterna, säger Bo bestämt.

Hobbyodlare

I grönsakslandet har Hanna lagt ull som isolering och skydd.

– Det gör att jorden mellan plantorna behåller fukten bättre. Ullen håller också rådjuren borta. Förra året åt rådjuren upp allt, och det regnade så mycket att rädisorna blev gigantiska. De var så stora att de såg ut som rödbetor, berättar Hanna.

En ung kvinna tittar upp mot en balkong där en äldre man står och tittar ner mot henne.
Bo är glad för Hannas sällskap, och han delar gärna med sig av historier från sitt långa och händelserika liv. Foto: Roger Schederin

Bo kommer gåendes.

– Jag sparade en säck med gräsklipp till dig, säger han.

– Aha, jag såg inte säcken. Den låg för nära, säger Hanna och skrattar.

Annons

Hanna har också gjort en kompost och hemma har hon speciella Bokashi-hinkar, en kökskompost som förvandlar matrester till jord och gödning.

– Två hinkar med köksavfall får stå i två veckor, och sen kan man blanda gödningen med vanlig jord. Det gäller att gräva ner gödningen annars kan det komma råttor. Själv är jag bara en hobbyodlare, men mina föräldrar har alltid haft trädgård som jag har fått hjälpa till i, och innan jag träffade Bo hade jag en liten pallkrage i Tessinparken på Gärdet. Har man någon fråga så kan man nuförtiden alltid fråga på nätet.

Jag har försökt truga på honom en och annan tomat, men det går inte

Tre gånger i veckan brukar Hanna vara i Bos trädgård, och när det är torrt behöver grönsakerna mycket vatten.

– För Bo får jag härja fritt här i trädgården, men man får komma överens med trädgårdsägaren om hur mycket plats man ska ta i anspråk, hur ofta man har tillträde till trädgården, och hur mycket man får vattna, säger Hanna.

Har trevligt ihop

När Hanna kommer ingår det alltid fika och det börjar bli dags att sätta på kaffepannan.

– Vi har ett bra teamwork. Hanna, är du snäll och gör två koppar te så fixar jag två koppar kaffe, ropar Bo från köket medan vi sätter oss under parasollet på altanen.

Bo är en mycket öppen och företagsam person som är mycket intresserad av omvärlden. Hanna tycker också att de har trevligt ihop.

– Det är riktigt kul att träffa en ny person från en annan generation. Bo är så positiv till allt och alla från till exempel hemtjänsten, som kommer från många olika länder. Han har så mycket livserfarenhet och så många intressanta historier att berätta, säger Hanna som själv arbetar som omvärldsanalytiker på Stockholm Universitets Östersjöcentrum.

En äldre man och en ung kvinna sitter utomhus vid ett bord och pratar.
Hanna och Bo uppskattar varandras sällskap, och de fikar gärna tillsammans de dagar Hanna kommer till sin odling. Foto: Roger Schederin

Genom åren har Bo rest en hel del, och inför en kryssning till Karibien köpte han en vit smoking för att ha på galamiddagen och på nyårsafton. När han kom till New Orleans gick han till en klubb på Bourbon street för att spisa lite jazz.

Annons

– Det var en lång bardisk och upp på disken hoppade en kille i små tangabyxor, och jag dansade med några tjejer på jazzklubben, minns Bo när vi sitter och fikar.

I ett hörn av vardagsrummet står ett trumset och efter fikastunden slår sig Bo ner vid trummorna för att spela en marsch. Under 15 år spelade han trummor i Swedbank Oldstars och hade mycket skoj. Benny Goodman är en favorit och frun brukade spelade piano.

– Jag arbetade som valvschef på Sparbanken och vår grupp brukade spela på fester och födelsedagar, berättar Bo.

Solen är snart på väg ner och det börjar bli dags för Hanna att cykla hem och laga morotspasta. Hon tar med sig lite grönsaker från trädgården och vi vinkar adjö när hon cyklar nerför gatan.

Vad är Co Grow?

Grundades 2016 och matchar odlingssugna personer i hela landet som vill odla hos människor som har en trädgård, men som inte har tid eller möjlighet att odla själva. Läs mer på co-grow.se.

Tillväxt – här är alla är välkomna att odla

Stadsodling har blivit allt vanligare och många odlar grönsaker och fruktträd i parker, innergårdar, gräsmattor och på allmänna platser. Ett av alla nätverk runtom i landet är Tillväxt som startade i Stockholm 2009 med målet att plantera fler ätbara träd och buskar på allmänna platser.

Tillväxt har 400 medlemmarna, och alla är välkomna att vara med och plantera. Behöver man hjälp med att stadsodla så kan man skicka en förfrågan till nätverket, så kan de medlemmar som har möjlighet den dagen hjälpa till att plantera.

Vi är självförsörjande på buskar och örter

Genom åren har Tillväxt anlagt flera skogsträdgårdar, och redan andra året planterade de ut över 50 träd och buskar runt om i Stockholm.

– Under våren är det planteringsdagar nästan en gång i veckan, och numera är vi i stort sett självförsörjande på buskar och örter, berättar Margaretha Stuguland från Tillväxt.

Läs mer på tillväxt.org.

Vid ett järnvägsspår står det stort "Trädgård på spåret" i plywood.
På ett gammalt järnvägsspår på Södermalm kan stockholmare odla i stadsmiljö. Foto: Meli Petersson Ellafi/DN/TT

Vill du också odla? Hitta ett nätverk nära dig

Här är exempel på nätverk och organisationer med odling i fokus runt om i landet:

Annons

Stadsodling Sverige

Ett nätverk som sprider erfarenheter av och kunskap om stadsodling i hela landet. Fungerar som ett forum för debatt om stadsodling, och är även opinionsbildande. Finns som Facebook-grupp.

Skogsträdgårdsodlarna

Ett projekt som delar med sig av idéer, kunskaper och erfarenheter som rör skogsträdgården, ett odlingssystem som imiterar naturliga skogsekosystem. Finns som Facebook-grupp.

Trädgård på spåret

En ideell förening som driver en trädgård på ett gammalt järnvägsspår i Stockholm, Södermalm. Finns som Facebook-sida.

Rågdalens skogsträdgård

En förening som odlar i Rågsvends naturreservat, Stockholm. Finns som Facebook-sida.

Macken stadsodling, Östrabo Ekobacke

Stadsodling i samarbete mellan Macken i Växjö och Växjö kommun. Bedriver ekologisk odling av grönsaker och blommor. Finns som Facebook-sida.

Stadsodling Malmö

Nätverk bestående av stadsodlande privatpersoner, stadsodlingsintresserade, projekt och föreningar med koppling till stadsodling. Läs mer på stadsodlingmalmo.se.

Grow Gothenburg

Digital plattform som kopplar samman odlare och markägare i Göteborg. Läs mer på growgbg.com.

Av Hélène Lundgren

Annons