Geir räddade livet på Ingelas dotter – blev ett par

Kärleken kan finnas överallt, och ibland kan man undra om inte ödet har ett extra stort finger med i spelet. Just den 21 september 2019 verkar det i alla fall som att alla stjärnor och planeter stod i synkroniserad rad.
För Ingela och hennes dotter Lisa är det ett datum präglat av dramatik och rädsla, men som vände till lycka på mer än ett sätt för dem båda – tack vare norrmannen Geir Kåsa.
Just den här dagen var det bandyturnering inne på Arena Vänersborg. Geirs son var en av deltagarna och Geir själv satt i sekretariatet. Kvällen var sen, strax efter åtta, när en kvinna plötsligt kom inspringande.
– Hon ropade efter en hjärtstartare. Någon hade ramlat ihop i Gymmixhallen strax intill, berättar Geir.
Jag såg direkt att hon hade fått hjärtstopp
Kvinnan var sms-livräddare, ett nätverk med frivilliga privatpersoner som kan hjärt-lungräddning och som får ett larm via en app i mobiltelefonen om de är nära en person med ett misstänkt hjärtstopp.
Det här är Ingela och Geir
Namn: Ingela och Geir Kåsa.
Ålder: 56 år.
Bor: Vargön i Vänersborg.
Gör: Geir är sjuksköterska och Ingela är systemadministratör.
Familj: Ingelas barn Lisa och Linus, Geirs barn Magne, Robin, Ingeborg och Karoline.
Med sin bakgrund som sjuksköterska inom akutvård och stora erfarenhet av liknande situationer klev Geir snabbt in i yrkesrollen. Han hade en hjärtstartare i bilen och det fanns andra i sekretariatet som kunde ta över medan han sprang mot hallen där Vänersborgs gymnastikförening håller till.
– När jag kom in i hallen låg en ung tjej på golvet. Jag såg direkt att hon hade fått hjärtstopp.
Kaos och gråt
Det som däremot förvånade honom var att hans hjärtstartare chockade direkt när han fäste den på tjejen, vilket är ovanligt på så unga människor.
– Vi fick tillbaka puls, men den försvann igen redan efter ett par minuter och jag fick chocka ännu en gång. Då hade den ingen effekt.
Geir fortsatte med manuell hjärt- och lungräddning tills ambulanspersonalen kom och kunde ge en chock med sin utrustning.
Därefter kopplades den unga tjejen till en LUCAS-maskin som effektivt kan utföra kraftfulla bröstkompressioner under transport.
Där någonstans i vimlet fastnade Geirs blick på en kvinna med stort, långt blont hår och förstod direkt att hon måste vara mamman. Han plockade ihop sin hjärtstartare och gick tillbaka till arenan och bandyturneringen.
– Lisa var i hallen för att träna cheerleading när hon plötsligt föll ihop på golvet, berättar mamma Ingela.
Själv satt hon hemma och vilade efter en storstädning när telefonen ringde. Det var Lisas bästa kompis som berättade att Lisa svimmat och att de larmat 112.
– Jag satte mig i bilen och hann fram till Gymmixhallen precis efter räddningstjänstens bilar. När jag såg blåljusen insåg jag allvaret. Det var kaos, hennes vänner grät och kramades och Lisa låg på golvet alldeles blek – hon såg helt död ut.
Blev opererad
Ingela hörde hur de pratade om hjärtstopp och allt började snurra.
– Lisa hade haft hjärtmuskelinflammation två år tidigare, men allt hade sett bra ut vid hennes kontroller.
Ingela åkte med en av ambulanserna till sjukhuset.
– Jag visste inte då om hon skulle överleva.
Men Lisa kom tillbaka. Hon blev nedsövd under ett dygn och därefter fick hon en implanterbar defibrillator, ICD, inopererad. Allt för att hålla koll på hjärtrytmen.
– Jag var så lättad över att hon överlevt, för vad jag fick veta så är det bara tio procent som överlever ett hjärtstopp utanför en sjukhusmiljö. Man behöver hjälp snabbt.
Testerna visade senare att orsaken till hjärtstoppet var en genetisk hjärtsjukdom och att Lisa förutom ICD:n behövde speciell hjärtmedicin för resten av livet.
– ICD-apparaten är ändå viktigast. Den kickar igång hjärtat om det behövs. Den läser av hjärtfrekvensen och reagerar direkt. Det känns tryggt både för mig och för Lisa, säger Ingela.
Tack vare dessa åtgärder kan Lisa leva nästan helt som vanligt. Hon blev en av de tio procenten som fick livet åter.
Tog kontakt efteråt
Under den här tiden hade Geir åkt hem till Norge. Fem veckor efter det dramatiska hjärtstoppet skrev lokaltidningen i Vänersborg om händelsen. Ingela läste och beslöt sig för att ta kontakt med journalisten.
– För mig var det viktigt att få veta mer om exakt vad som hände innan jag kom fram till Gymmixhallen. Via journalisten fick jag tag på Geirs namn och telefonnummer.
Hon skickade ett meddelande och Geir ringde upp. Hon förstod snart hur viktig hans insats varit.
Många tycker att vår kärlekshistoria är helt otrolig
Det i sin tur ledde till att Ingela, Lisa och Geir träffades vid arenan den 30 oktober, en dryg månad efter livräddningen.
– Det var härligt att se Lisa och se att allting gått bra. Jag hade ju under fem veckor inte vetat om hon överlevt, berättar Geir.
Ingela kände direkt något vid mötet. Efteråt sa hon till Lisa: ”Han var väl trevlig?”
– ”Är han gift”, frågade hon mig då och skrattade, berättar Ingela.
Hon fick nya pusselbitar till historien och snart träffades hon och Geir igen.
– Vi höll kontakten. Det var lätt att prata med honom och det var mycket känslor.
Flyttade ihop
Geir fick ännu en anledning att åka till Sverige och de fick en härlig höst och vinter tillsammans. Men så kom pandemin och allt förändrades.
– Från den 12 mars 2020 stängde Norge gränserna och under åtta veckor kunde vi inte ses. Som vårdpersonal var det extra svårt att resa, berättar Geir.
Det skulle dröja till den 8 maj innan han äntligen fick tillåtelse att komma tillbaka. Då stod han där med en bukett rosor utanför Ingelas dörr.
– Det var romantiskt, även om jag föredrar tulpaner eller andra blommor, säger Ingela och ler.
I dag har de romantiken till vardags. Ingela och Geir bor i ett hus de köpt gemensamt, där det finns plats för stort umgänge, pool och inbjudande ytor utomhus. Den 14 februari 2024 gifte de sig.
– Alla hjärtans dag passade perfekt. Det var drop-in och ingen visste om det, precis som vi ville ha det. Bara vi två på vackra Gullmarstrand, säger Ingela.
– Och åtta andra par förstås, säger Geir och ler.
HLR – steg för steg
Så här gör du hjärt- och lungräddning:
1. Kontrollera medvetande
Ta tag i personens axlar, skaka försiktigt och försök väcka hen samt ropa ”hallå är du vaken?” Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.
2. Kontrollera andning
Kontrollera om personen andas normalt. Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft med den andra handen upp hakan med två fingrar under hakspetsen. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.
Om personen har onormal andning eller inte andas alls (eller om du är osäker), ska du bedöma det som ett hjärtstopp.
3. Larma 112
Ring 112 och sätt på mobiltelefonens högtalarfunktion. Larmoperatören beskriver hur du ska göra HLR. Starta med 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar.
4. Ge bröstkompressioner
Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen minst fem centimeter, ej mer än sex centimeter. Håll en takt av 100–120 kompressioner per minut. Tryck 30 gånger.
En sång som många använder som hjälp att hålla rytmen är Bee Gees Stayin alive.
Det är vanligare att man inte trycker tillräckligt hårt än tvärtom. Det krävs stor styrka för att det ska vara effektivt och det hjälper om underlaget är hårt och fast.
5. Ge inblåsningar
Det går bra att enbart göra kompressioner, men om man kan är det också bra med inblåsningar.
Öppna luftvägen: lyft upp hakan och böj huvudet bakåt. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, gapa stort så du täcker hela personens mun med din mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.
Enbart bröstkompressioner kan vara effektiv hjälp, speciellt de första minuterna.
6. Ge inte upp
Fortsätt HLR tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över, eller att personen andas med normala andetag. Undvik avbrott i HLR. Håll i och ge inte upp.
Efteråt ringde de till nära och kära – Lisa, Ingelas son Linus, Geirs fyra barn och andra som de ville berätta för. Alla var glada för deras skull.
– På kvällen åt vi en trerätters middag på plats och vi hade bokat in massage. Helt perfekt.
I dag jobbar Geir fortfarande i Norge där lönerna är bättre, men har fördelen av de mycket lägre omkostnaderna i Sverige. Det bästa av två världar.
– Vi förstår att många tycker att vår kärlekshistoria är helt otrolig och det är bara att hålla med. Det är den.