Fredde Granberg: ”Det var kärlek vid första ögonkastet”
Fredde Granberg är inte bara aktuell i en ny i roll i tredje säsongen av komediserien Finaste familjen på TV4. Han har också fullt upp som manusförfattare och regissör i inspelningen av årets julkalender i Sveriges television – Panik i tomteverkstan – med Per Andersson och Pernilla Wahlgren i huvudrollerna.
– Om det känns konstigt att försöka skapa julstämning nu? Ja, men det var ännu mer speciellt att tänka på tomtar och snö när jag skrev manuset under förra, stekheta sommaren, skrattar Fredde.
Han har tidigare varit med i två kalendrar som skådespelare, Barna Hedenhös uppfinner julen och Jakten på tidskristallen.
– Den här utspelar sig på Nordpolen hemma hos tomten och tomtemor och blir för första gången som en blandning mellan sitcom och en saga. Det är viktigt att det är juligt, men jag vill gärna ta ut svängarna och göra något nytt när jag skriver och regisserar.
Hanna Hedlund och David Hellenius
I tv-serien Finaste familjen blir Freddes och Hanna Hedlunds karaktärer grannar med David Hellenius och Helena af Sandebergs rollfigurer.
– Vi agerar det där jobbiga paret som inte har känsla för när man ska gå hem. Vi tränger oss på och så blir de aldrig av med oss, skrattar han.
Fredde har varit med om liknande grannar i verkligheten, men alla de närboende hemma i villaområdet i Älvsjö är ”superbra”.
– Sedan vet jag ju inte hur de uppfattar min familj! Men vi kommer bra överens och har en härlig stämning, så jag tror i alla fall att de tycker vi är rätt okej, säger Fredde.
Vi agerar det där jobbiga paret som inte har känsla för när man ska gå hem
Familjen består av hustrun Carola och gemensamma tvillingarna Molly och Dante som fyller sex år i juni. Fredde har också 14-åriga dottern Stella från ett tidigare förhållande. Carola kom in i hans liv efter flera tuffa år.
Fredde drabbades av testikelcancer
Det började med att Fredde drabbades av testikelcancer som 26-åring.
– Jag fick ont i pungen och upptäckte att den ena kulan var mycket större än den andra. Så jag sökte hjälp på Huddinge sjukhus. Där sa de först att det var punginflammation och jag fick penicillin.
Men det hjälpte inte.
– Därför fick jag röntga mig och då såg läkarna att jag hade en aggressiv form av testikelcancer. Det var givetvis ett fruktansvärt tungt besked, även om de lovade att prognosen är väldigt god, att jag skulle överleva.
Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde sommaren 1997
Fredde opererades redan dagen efter och var också tvungen att gå igenom tuffa cellgiftsbehandlingar.
– Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde sommaren 1997 när cytostatikan bröt ned min kropp. Jag var väldigt trött och orkeslös. Sedan blev det ju lite som att födas om på nytt, då jag först tappade allt hår och sedan växte det först ut babyhår.
När dåvarande flickvännen Erika blev gravid några år efter avslutad behandling fattade han inte ett dugg.
– Minns att jag sa något i stil med ”Jaha, vad kul, för jag är steril så det kan inte vara jag som är pappan”.
Läkarna hade nämligen berättat att risken för sterilitet var stor efter cellbehandlingarna. Därför frös man ned spermier från Fredde innan behandlingarna, om han skulle vilja bli pappa i framtiden.
– Men det visade sig att min produktion var igång igen ändå. Helt galet och inget jag hade räknat med precis.
Förlorade sin dotter
Graviditeten var helt normal och flickvännen gick två veckor över tiden. Då, helt plötsligt, slutade dottern Saga att röra på sig i magen. Moderkakan hade lossnat, hon drabbades av syrebrist och dog.
Det var hemskt, en känsla jag aldrig någonsin kommer att glömma
– Vi fick klä på henne och säga hej då. Det var hemskt, en känsla jag aldrig någonsin kommer att glömma, säger han och skakar på huvudet.
För att på något sätt orka ta sig vidare hade Fredde stor hjälp av sin i grunden positiva livssyn och också av stödet från sina nära och kära.
Sambon blev gravid igen via IVF-behandling och nästa gång gick allt bra. Dottern Stella föddes.
Men relationen höll inte och paret separerade 2008.
Fredde blev friskförklarad från sin cancer efter fem år, men fortsatte att röntga sig i ytterligare fem år.
– Jag hade nog helst av allt fortsatt att gå dit en gång om året och kollat upp det. Men nu är inte risken att drabbas större än för någon annan och jag försöker att inte fundera så mycket på det. Det kan komma upp ibland när jag har det väldigt stressigt. Då tänker jag att det kunde ha varit mycket värre, att jag ska vara glad som är frisk och har det bra.
Livet tog en ny vändning klockan fyra en morgon på nattklubben Hell’s Kitchen hemma i Stockholm. Då stod plötsligt Carola där framför honom.
– Det kanske inte är det lättaste att träffa någon vid den tiden efter en lång utekväll, särskilt inte sin blivande fru, skrattar han.
Men de började ses, blev sambor och gifte sig sedan 2011.
Vi dök liksom ner på djupet direkt och dansade och pratade om allt
– Fredde är väldigt lätt att vara med. Charmig, snäll, omtänksam, öppen. Vi dök liksom ner på djupet direkt och dansade och pratade om allt, skrattade och grät, och har så fortsatt. Sedan glittrar också hans ögon väldigt vackert i solen, berättar Carola.
Blev pappa till tvillingar
Makarna ville gärna ha barn tillsammans, men det tog flera IVF-behandlingar innan Carola blev gravid.
– Det tog sig varken på första eller andra försöket, men läkaren tyckte att vi skulle prova en sista gång. Då tog vi två ägg; det vanligaste är att bara ett tar sig.
Fast inte denna gång och därför blev det tvillingar – en pojke och en flicka!
– Vi vågade inte att ta ut något i förskott innan de var födda och vi kunde se att allting var bra med dem.
Molly och Dante vägde bara drygt två kilo vardera och fick ligga på neonatalavdelningen i elva dagar innan de fick åka hem.
– De föddes i vecka 32 och i början fick vi hjälp av sjukhuset med det mesta. Men sedan fick vi sondmata själva hemma, även om sjukvården gjorde hembesök hos oss med jämna mellanrum. Skönt att allting gick bra iallafall och idag mår alla bra.
Fredde har alltid älskat att vara pappa och menar att livet skulle vara fattigt utan barn.
Jag är nog en ganska rolig och snäll pappa som tycker om att leka och busa
– Jag är nog en ganska rolig och snäll pappa som tycker om att leka och busa. Kan nog vara både hönspappa och curlingpappa. Fast samtidigt – vem ska man skämma bort om inte sina barn? Efter vad jag har gått igenom är jag så glad och tacksam över att jag har dem. Då är det väl inte så farligt om man är lite överbeskyddande…
Han berättar att det finns en del olikheter med Carola, även om deras grundvärderingar är lika vad gäller barnuppfostran.
– Hon är mer för att styra upp än jag och samtidigt väldigt duktig på det efter att ha jobbat inom barnomsorgen, samt med barn med särskilda behov.
– Fredde har tillgång till både ljuset och mörkret och är oerhört kreativ och öppen i sinnet. Han är en fantastisk pappa och min bästa vän, framhåller hustrun.
Tio år med kärleken
I år har de varit gifta i åtta år och Fredde lyfter fram lyhördhet och omtänksamhet som viktiga punkter för att få ett förhållande att fungera.
– Livet går ju upp och ner som alltid. Men vi har under dessa tio år tillsammans inte slutat kommunicera med varann, vilket är en av grundpelarna i vår konstruktion. Tycker också att vi har en ömsesidig inställning till att uppmuntra varandra att gå dit vi vill, ge frihet att få drömma, växa och utvecklas. Det är kärlek för mig, säger Carola.
Familjen bor som sagt i Älvsjö, inte alls långt från Huddinge där Fredde växte upp. Hans far Ulf Granberg arbetade på seriebolaget Semic med bland annat tidningen Fantomen. Fredde fick då och då vara med som reklammodell i flera av de tidningar som hans pappa var redaktör i.
Intresset för humor föddes redan i femårsåldern när han tittade på Monty Python på tv tillsammans med sin pappa.
– Egentligen förstod jag inte skämten, men pappa skrattade jättemycket och då gjorde jag det också, säger han och ler.
Att Fredde senare i ungdomen sökte in till teatergymnasiet på Södra Latin berodde också mycket på att han var skoltrött och hade dåliga betyg.
– Som tur var kunde man spela sig in istället för att gå på betygen. Och jag visade mig väl ha lite talang, ler Fredde.
Byhåla med Peter Settman
Det var där han lärde känna ett år äldre Peter Settman. Genom Peters vän Gila Bergqvist började de efter studenten tillsammans göra sketcher till hennes ungdomsprogram Kosmopol på SVT Växjö 1991.
Duon fick senare ta över som programledare och ledde även Sommarlov, Laijv, Stereo och Äntligen måndag i SVT.
Ungdomsredaktionen i Växjö fick för första gången någonsin sändningstid på kvällar.
– Vid den tidpunkten var såpan Storstad väldigt populär och vi ville göra en parodi på den. Det blev Byhåla med Ronny och Ragge i huvudrollen. Att de skulle bli så enormt stora hade vi inte ens kunnat fantisera om.
Raggarna skapade rena hysterin runtom i landet. Artisten Christer Sandelin hörde av sig och undrade om de inte skulle ge ut en skiva. Så Peter och Fredde skrev egna texter till Sandelins musik och vips hade de en platta som sålde i hela 138 000 exemplar.
För att ta vara på uppståndelsen drog de i väg på en gigantisk turné runtom i landet och slog publikrekord i 26 av 65 besökta folkparker.
På något sätt träffade vi rakt in i svenskarnas folksjäl, det finns nog en raggare i oss alla
– På något sätt träffade vi rakt in i svenskarnas folksjäl, det finns nog en raggare i oss alla, ler Fredde. Vi gick verkligen hem bland olika åldrar och många hade heller inte sett den typen av humor innan.
Efteråt tog de olika vägar. Fredde började jobba med Markoolio och hans musikvideor, sedan barnprogrammet Dr Mugg och komediserien Hem till Midgård.
Dr Mugg var först en bok som Fredde skrev och som kommit ut i en serie. Totalt, med bland annat Elak & Pucko, är han uppe i 15 böcker.
– Jag har en ny bok på gång också, som jag hoppas få klar i år. Det är en sagoboksparodi. Det är kul att varva tv och författande. Och jag är stolt över att mina böcker varit en inkörsport till läsandet för de som i vanliga fall inte gillar att läsa, ler Fredde.
Av Joakim Löwing