Första hjälpen: Slipp bråken på semestern
Äntligen är den här – semestern. Tid för lata dagar då vi kan njuta av sol och värme, kanske åka på en resa vi sett fram emot och spendera tid med nära och kära. Men olika önskningar, krav och förväntningar kan sätta käppar i hjulen för semesteridyllen. Därför bör du planera din semester, menar psykologen Liria Ortiz.
– Planering är ett ord många reagerar starkt på när det nämns i samma mening som semester. Men vill du ha det på ett särskilt sätt måste du själv se till att det händer.
De allra flesta landar i slutändan på 20–40 procent, och det är helt okej.
Innan semesterplanerna bokas bör du ställa dig själv frågor som: Vad behöver du för att må bra? Vad önskar du av semestern? Vilka farhågor har du? Och vilken känsla vill du ha?
Sänk kraven på din semester
För våra föreställningar om hur det ska bli är ofta orimliga och vi glömmer lätt bort att förbereda oss på att konflikter kan uppstå.
Liria Ortiz poängterar att det inte handlar om att måla upp katastrofscenarion, utan att vara rationell.
– Skriv upp hur den perfekta semestern ser ut, hur en halvt perfekt semester ser ut och hur en semester som är till 20 procent som du vill ha den, ser ut. De allra flesta landar i slutändan på 20–40 procent, och det är helt okej.
Man måste vara redo att kompromissa och sänka sina krav
För när man ska spendera tid med andra människor måste man vara redo att kompromissa och sänka sina krav. Människor ändrar inte plötsligt sina personligheter bara för att de är på semester. Om hen är slarvig, tidsoptimist eller behöver mycket ensamtid kommer hen att vara det även på den soliga bilsemestern i Italien, påminner Liria Ortiz.
– Det är lätt att ramla in i ”borde-fällan”. Hen borde bete sig på ett visst sätt bara för att vi är på en mysig semester, eller borde förstå att jag önskar något särskilt. Det här riskerar att bli ett enda långt ältande om hur semestern borde vara, istället för att se till vad den faktiskt är.
Fundera på vad du kan låta passera och var du måste sätta en gräns.
Orealistiska förväntningar är också en av anledningarna till att många par vill skilja sig efter semestern.
– Exempelvis kanske man förväntar sig att sexlivet ska blomstra bara för att man är på semester. Men om det inte händer annars så är det inte heller så troligt att man kommer ha passionerat sex varje dag bara för att man hyrt en stuga.
Hur undviker man då bråk på semestern, som ofta spenderas på en liten yta med familj, släkt och vänner?
Prata igenom vad ni vill göra och uppleva tillsammans, tycker Liria Ortiz.
– De flesta säger att de vill ha det lugnt och skönt på semestern, men det kan innebära lata dagar i hängmattan för en person och att måla om huset för en annan.
Diskutera alkohol på semestern
Ett missförstånd är att vi måste göra allting tillsammans, menar Liria Ortiz. Här är nyckeln att lära känna oss själva och våra egna behov.
Ofta vet man innan om någon dricker för mycket
– Ibland har vi en bild att alla andra njuter av att hänga på stranden och sola och då måste jag tycka samma sak. Men kanske blir du bara stressad av strandlivet. Bestäm då att du tar en tur på ett museum medan partnern åker till stranden och så möts ni upp till middagen.
Det kan också löna sig att diskutera igenom synen på alkohol innan du hyr en stuga eller åker på husbilssemester tillsammans med andra.
– Det är väldigt sällan vi åker på semester med helt okända människor. Ofta vet man innan om någon dricker för mycket. Ta därför med detta i beräkningarna och var så konkret som möjligt var dina gränser går.
Av Tina Harr
Foto: TT och Unsplash
Så stressar du ner på semestern
- Fördela ansvaret. Planera så att inte en och samma person tar allt ansvar. Blir det så ändå, tänk på att du och ditt välmående betalar priset. Att ta upp något som du vill ska förändras, behöver inte heller innebära bråk. Det kan räcka med att säga: jag skulle vara tacksam om vi kunde hjälpas åt att laga mat/plocka upp efter oss/planera aktiviteter, eller vad det nu handlar om.
- Få tillräckligt med återhämtning. Om det tar tre dagar eller tre veckor att varva ner är individuellt. Därför finns inget universalråd att du bör dela upp semestern eller ha en sammanhållande semester. Var uppmärksam på hur lång tid det tar för dig att stressa ner, och även hur du gör det.
- Ta en paus från sociala medier. Att jämföra sin semester med andra på sociala medier riskerar att göra dig besviken. Väldigt få personer lägger ut bilder på bråkande barn eller en farbror som ligger utslagen i soffan. Bilderna på sociala medier visar korta ögonblick ur verkligheten – det ger ingen helhetsbild.
- Lägg undan jobbmejlen. Om möjligt, skriv in ett semestersvar och lägg undan alla tankar på jobb. Är du tvungen att hålla koll – försök att avsätta en särskild tid och begränsa antal tillfällen, genom att exempelvis sitta 30 minuter varje morgon och svara på mejl.
Källa: Psykologen Liria Ortiz
Håll lågan vid liv
Många förhållanden spricker under eller efter sommaren. Små saker kan förbättra chanserna att hålla ihop. Tänk på det här och njut av varandra och semestern.
- Se varandra i ögonen
- Le
- Rör vid varandra
- Kramas
- Kyssar
- Berätta om dina önskemål
- Lyssna på din partners önskemål
- Ha sex när det passar er
Källa: THL
Bild: TT/Shutterstock