Forskare: Arga människor överskattar sin intelligens
Att vara ilsken och arg är inte en speciellt attraktiv egenskap, men vissa har ändå svårt att hålla humöret uppe. För vem har inte träffat på någon som gärna klagar på andra för att de minsann kunde ha gjort det bättre själv, eller personen som lätt tappar humöret när något blir ”fel” (utefter vad hen anser är rätt såklart).
Ja, det finns många situationer där någon blir arg för att de helt enkelt tror att de kunde ha gjort det bättre själv. Men nästa gång du stöter på dessa människor kan du dock glädjas åt att de kanske inte är så smarta som det tror. Tidskriften Intelligence har nämligen publicerat en studie där det stod klart att arga människor generellt kan komma att överdriva sin kompetens.
Studien visade ett tydligt resultat
I studien deltog 520 forskarstudenter som svarade på ett flertal frågor om hur ofta och lätt de blir arga i vardagen. I nästa steg fick de sedan själva bedöma sin intelligens, innan de gjorde ett test som skildrade sanningen.
Svaren visade att forskarnas tes stämde: Det fysiska testet visade nämligen att de studenter som svarade att de lätt blir arga, även var de som gav uttryck av att vara smartare än vad undersökningen sedan visade. Studien visade även att de studenter som ofta blir övernervösa eller hysteriska, i stället värderade sin intelligens som snäppet sämre än vad testet i själva verket visade.
Arga personer tror sig vara smartare än andra
Svaren av undersökningen gjorde att forskarna bland annat kunde konstatera att personer som lätt blir arga ofta har narcissistiska personlighetsdrag. Detta ansågs också som en bidragande faktor till att personerna i fråga gärna såg sig själva som lite bättre än vad de egentligen var.
Så nästa gång någon snäser åt dig eller tror sig veta bättre än dig på ett arrogant sätt, kom ihåg att de förmodligen inte är så smarta som de försöker framstå som. De kan helt enkelt vara så att de bara överdriver sin kompetens för att de tror sig vara smartare än vad de faktiskt är.
Bildkälla: TT/IBL
Källa: Live Science