Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Fira din lycka – så varar den längre

21 feb, 2020
author allas.se redaktionen
allas.se redaktionen
En kvinna firar sin lycka med konfetti.
Foto: Shutterstock/TT
Det krävs varken konfetti eller ballonger för att fira, men visst sätter det guldkant på tillvaron! Ta tillfället i akt att fira dina lyckostunder – det ger garanterat ringar på vattnet. Med eller utan konfetti!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här är världens lyckligaste länder 2019

Texten är ett utdrag ur En liten bok om lycka, av Micael Dahlen som nyligen gavs ut av förlaget Volante. Här delar den populära forskaren med sig av sina, och andra forskares, bästa råd för hur vi ska trivas bättre i våra liv.

Micael Dahlens bok En liten bok om Lycka
Foto: Volantis

Har du någon gång vaknat en tidig morgon och blivit skrämd av att se din gamla mamma eller pappa stirra tillbaka på dig i spegeln? Det är en påminnelse om att du faktiskt är en kopia av dina föräldrar, rent lyckomässigt, på morgonen.

Hur lycklig du är när du vaknar bestäms ju upp till så mycket som 80 procent av dina gener. Men jag kan trösta dig med att lyckonivån du befinner dig på i slutet av dagen bestäms till mindre än 40 procent av generna.

Din lycka påverkas alltså till väldigt stor del av vad du gör under dagen. Jag mätte lyckan hos över tusen svenskar både en slumpmässig morgon och en slumpmässig kväll, och nästan alla skilde sig lite grann i nivå, vare sig den gick upp eller ner. Det enklaste sättet att förklara skillnaderna var att räkna ihop hur många plus (saker de blev glada av) och minus (saker de inte blev glada av) de hade gjort under dagen. Vill du mötas av ditt eget leende ansikte i spegeln på kvällen istället för någon av dina föräldrar är därför mitt tips att öka pluskontot under dagen genom att fira sakerna du blir glad av. Det handlar inte om att göra mer av det som gör dig glad utan om att istället fira och tillåta dig att njuta mer av det du gör. Ta sex, till exempel. Det är en av de saker under dagen (eller natten) som folk blir gladast av att ”göra”.

Annons

Mer sex

Amerikanska forskare uppmanade ett hundratal gifta par i ett experiment att dubbla antalet gånger de har sex och mätte deras lycka under tre månader. Den gick ner. Förklaringen visade sig vara att de stackars paren inte njöt lika mycket av sexet längre. (Hur många gånger ska en ha sex för att njuta som mest då, undrar du kanske nu? Jodå, det finns forskning på det också, en studie på över trettiotusen människor visade att sex njöts allra mest och hade allra störst positiv påverkan på människors lycka när den idkades en gång i veckan.)

Micael Dahlen är lyckoforskare och författare.
Micael Dahlen är lyckoforskare och författare. Foto: Emma Svensson/Volante

Vad ska du göra de andra dagarna i veckan då? Kanske fira att du varit tillsammans med din partner i två år, tre månader och fyra dagar? Det händer bara en enda gång i ert förhållande och kan väl vara värt att fira? Fira att du klarade provet i skolan eller att det kändes lite lättare än vanligt när du sprang din vanliga runda. Fira att du fick igenom ett förslag på arbetsmötet (eller att mötet blev inställt och du slapp gå dit).

Det här är Micael Dahlen

Micael Dahlen är professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Hans forskning har bland annat resulterat i föreställningen Om lycka på Dramaten, som han själv skrev manus till. Han har även skrivit böckerna Starkt kul, Kaosologi och Nextopia, och nu senaste En liten bok om lycka, med flera.

Stanna upp

Varje dag händer det saker som gör dig lite glad och som kan påverka din lycka mer än du tror om du firar dem. Det finns det ett helt gäng studier på. Det första knepet är att se dem, det är lite som mindfulness. Tillåt dig att stanna upp en liten stund när det händer något, som att läraren faktiskt avslutade seminariet tio minuter före utsatt tid för en gångs skull.

Annons

Den lyckan lär inte vara långvarig, för läraren på seminariet efter kommer i sin tur förmodligen dra över tiden en kvart istället (vi är benägna att göra det, sorry...), men just därför bör du fira. Grejen med att fira är nämligen att det vänder det negativa i att ingen lycka varar särskilt länge till något positivt, genom att uppmärksamma hur härligt det är när det faktiskt händer och att det är värt att njuta i fulla drag.

Det andra knepet lyckoforskare rekommenderar är att känna efter. Att verkligen frossa i känslan. Att känna sig glad och njuta över småsaker kan kännas ovant, eller till och med fel: ”Inte är väl den här lilla saken något att fira, inte är det väl så märkvärdigt att jag klarade att göra en hel armhävning utan att sätta knäna i marken?” Men när forskare bad människor föra dagböcker över hur de firade saker i sin vardag kunde de se hur folk ganska snabbt vande sig vid att se och känna efter när det hände något glädjande och hur deras genomsnittliga lycka steg lite grann under perioden.

Det tredje knepet att fira sig lite lyckligare är att visa det ordentligt. ”Vad ska folk tycka?”

De kommer tycka att det är kul för dig och förmodligen dras med lite i din lycka. High-fivea personerna bredvid dig efter att du gjorde den där armhävningen så ska du få se hur leendena sprider sig på deras läppar också. Messa en kompis och berätta och jag lovar dig att hen kommer skriva något glatt tillbaka och kanske till och med föreslå att ni ska göra något tillsammans för att fira det. Om inte så lovar jag att själv göra hundra armhävningar (om du messar mig istället för den där kompisen nästa gång).

Gör andra glada

Att fira så att det märks gör både dig själv och andra gladare visar nämligen flera studier. Ett sista knep är att markera firandet på något sätt. Ät en glass mitt på blanka dagen. Namnge en stjärna (det är faktiskt inte så dyrt, det finns ju rätt många att välja mellan i det officiella stjärnregistret; om den ska gå att se härifrån går det på några hundra- lappar, stjärnor längre bort kan du få för halva priset), karva in något i en träbänk i närmaste park (men säg helst inte att det var mitt förslag om någon från kommunen frågar) eller lägg ut ett glatt inlägg på Instagram.

Jag har inte hittat någon studie som testat något av just de här knepen, men forskarna ger i stort sett ”carte blanche” (det kändes flott att dra till med ett franskt uttryck för att fira att jag nästan har skrivit färdigt det här tipset, istället för att bara skriva ”fria händer”) att göra vad som helst för att göra firandet påtagligt och lite mer varaktigt.

Av Micael Dahlen

Annons