Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Familjerna samlade in en halv miljon till Barncancerfonden

05 apr, 2017
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Två kusiner kämpade mot cancer
Alva är inte den enda i familjen som drabbats av cancer. Hennes kusin Emanuel har kämpat mot flera hjärntumörer. I kusinernas namn har närmare 500 000 kronor samlats in till kampen mot barncancer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Emanuel – som nu är 9 år – var 2 år upptäcktes en sex centimeter stor hjärntumör. Den första operationen genomfördes snabbt. I juni 2011, efter tre operationer och 16 cytostatikabehandlingar, fick föräldrarna ett efterlängtat besked. Tumören var borta. Fast innan glädjetårarna hunnit torka kom nästa dråplag.

– Ja, vi hade kastat stafettpinnen vidare. Några timmar senare ringde min syster Lina och berättade att hennes då ettåriga dotter Alva hade fått diagnosen leukemi, berättar Jonas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Två små kusiner drabbas av cancer inom ett år, hur stor är sannolikheten? Den avgrundsdjupa sorg och rädsla man känner som förälder går inte att beskriva, säger Lina Rööhs.

Hittat en ny tumör

Under många år kastades familjerna mellan hopp och förtvivlan. Dagen före julafton 2012 fick Emanuels föräldrar Jonas och Veronica beskedet att läkarna hittat en ny tumör. Mitt i allt drabbades Jonas av lungcancer och opererade bort vänster lunglob.

– Min cancer var ingenting i det här sammanhanget, den bara svischade förbi. Även cancer blir vardag, säger han.

Sövdes vid strålningen

I maj 2014 behandlades Emanuels nya tumör. I samband med röntgen hittades ytterligare en. Den strålades varje vardag i sex veckor och var gång sövdes Emanuel.

I dag går Emanuel på regelbundna kontroller. Han har problem med att fokusera längre stunder och behöver efteråt ha det tyst omkring sig. Motorik och syn på vänster sida är påverkad, men med hjälp av logoped och bassängträning går det framåt.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Jonas och hans fru Veronica har nu också lilla Isabelle, och Emanuel är världens bästa och mest omhändertagande storebror.

Annons

Faran för Alva blåstes av lite tidigare, i december 2013 fick hon sin sista behandling.

Brynäströjan till stor hjälp

Kusinerna har mötts av mycket omtanke under sin sjukdomstid. För hockeytokige Emanuel har Brynäs IF gjort operationer och skrämmande övningar lättare att tackla. När hans andra tumör skulle strålas var det sista han sa innan han somnade att han ville ha en vit Brynäströja.

– Jag skrev det på Twitter, och två dagar senare blev jag kontaktad av klubben.

Klart Emanuel skulle ha en tröja. I dag har han sin tröja med spelarnas autografer och hälsningen ”Starkt kämpat, Emanuel” då han går på match. Även Alva fick en tröja från spelarna.

– Det var ett sådant oerhört stöd, jag ryser då jag tänker på all omtanke. Då Emanuel skulle sövas försvann hans rädsla då han tänkte på sin Brynäströja, jag tror all sjukhuspersonal blev Brynäsanhängare på köpet. Brynäs och personalen gjorde den skittuffa resan enklare för honom. Han klarade det galant.

Gick in i väggen

Båda familjerna har haft det tufft när barnen varit sjuka och de har alla insett att det inte automatiskt blir bra bara för att barnet friskförklarats. Dessutom kan även saker som inte direkt har med sjukdomen att göra skapa problem.

– Jag gick in i väggen rejält efter att i flera år ha kämpat för att Emanuel ska ha en assistent i skolan, säger Jonas.

– Det är den värsta kamp jag gått i livet. Cancer är inget du kan styra över, men då en annan människas beslut påverkar mitt barns liv blir det tyngre mentalt. Jag har brutit ihop flera gånger. Mitt humör har varit för jävligt. Den bästa tiden är då vi åker till Gävle och kollar på Brynäs. Att gå genom dörrarna till Gavlerinken arena är som att komma hem, brukar Emanuel säga. Då han är glad och tillfreds mår jag också gott.

Annons

Tacksamma för vården

– Det är tack vare forskningen våra barn lever, säger Jonas.

För 20 år sedan är det inte säkert att barnen hade klarat sig.

– Vi är så tacksamma för den vård våra barn har fått. Forskningen är livsviktig. Samtidigt behövs det mycket mer. Vi vill utrota barncancer.

De båda familjerna kände att de måste göra något för att stötta forskningen. För fyra år sedan bestämde de sig för att ordna ett lopp, Kusinernas kamp-rännet. Alla pengar skulle oavkortat gå till Barncancerfonden.

– Första året kom 480 personer. Nu har vi kört flera lopp i både Karlstad och Filipstad och blir varma i hjärtat av allt engagemang.

Bidraget till Kusinernas kamp på Barncancerfonden är nu uppe i närmare 500 000 kronor.

Av Marie Skoglund

Läs också: Alva fick leukemi när hon bara var 1 år gammal

Annons