Familjen Thomasson sålde allt för att bli digitala nomader
Familjen Thomasson har kommit hem till Sverige igen efter ett halvår utomlands. De är på besök hos Robins föräldrar i Skellefteå. Allt de äger är en säng, en byrå, det som får plats i två resväskor och sex kartonger med kökssaker och personliga minnen. Sådant som de har sparat från lägenheten där de bodde innan de tog steget och blev digitala nomader.
– Vi ångrar inte att vi sålde det mesta av vårt bohag. Det gjorde att vi kunde göra det vi drömt om: att få mer tid tillsammans, resa och leva mer minimalistiskt, säger Emma, som tillsammans med sin man Robin och sonen Henry, två år, utgör familjen Thomasson.
Innan de begav sig ut på sitt stora äventyr bodde de i Skellefteå. Robin jobbade som art director och Emma var mammaledig med Henry. Livet rullade på med alla vardagsbestyr som hör småbarnslivet till. För Robin var arbetsdagarna långa med lite tid med familjen. Vardagsstressen, som många nog kan känna igen sig i, gjorde att de började närma sig en gräns. Det började bli dags för en livsstilsförändring.
Drömmen växte sig stark
Tankarna på ett annat sorts liv tog fart redan 2017 när Robin fick ett jobberbjudande i Kina. Men de bestämde sig för att tacka nej även om det kändes lockande att bo och verka utomlands.
– Det var ett bra jobb, men det kändes inte riktigt rätt för oss. Det hade blivit som livet hemmavid, mycket jobb, långa dagar och lite tid med familjen, säger Robin.
Men drömmen om att bo utomlands under ett par månader hade fått fäste och växte sig allt starkare. Ett liv på resande fot med mer tid tillsammans.
Vi ångrar inte att vi sålde det mesta av vårt bohag
– Vi började på allvar prata om att åka iväg och kollade igenom vad det skulle kunna finnas för olika alternativ. En sak som var viktigt för oss var att det skulle funka för Robins arbetsgivare, annars hade vi inte åkt, berättar Emma.
De satte sig ner en kväll och gick igenom vad det skulle innebära att sälja allt de ägde för att flytta och leva som digitala nomader under ett halvår. Robin pratade med sin chef om möjligheten att arbeta på distans. Som art director, som skapar spel med hjälp av sin dator, tänkte han att det inte borde innebära några problem och det gjorde det inte heller.
– Min chef sa ja till att jag kunde jobba från ett annat land och när jag kom hem och berättade det för Emma firade vi med champagne och jordgubbar. Vårt nya liv skulle bli verklighet. Jag kommer ihåg datumet, det var den 7 juni 2018, säger Robin.
Det första de bestämde sig för att göra var att sälja sina saker. De gick ut på Facebook och bjöd in till en lägenhetsloppis. Det kom massor med folk, och det de inte fick sålt skänkte de bort.
– Först packade vi ihop det vi ville behålla, det som vi kommer att behöva den dag vi bestämmer oss för att skaffa ett permanent hem igen. Allt fick plats i sex flyttkartonger, berättar Robin.
Vännerna tyckte att de var modiga som vågade släppa allt och föräldrarna stöttade deras val.
Hösten 2018 började äventyret på riktigt. Familjen reste runt i totalt sex månader och bodde i länderna Thailand, Singapore och Malaysia. De besökte bland annat städerna Bangkok, Huahin, Langkawi, Penang, Khao Takiab och Kuala Lumpur.
Första månaden på resande fot hade de bokat hemifrån. Den tiden spenderade de i Huahin i Thailand och då var Emmas mamma och pappa med dem. Men i övrigt ville de inte planera resan i detalj.
– Vi ville känna efter vad vi ville göra och hur länge vi ville stanna på de olika platserna, säger Emma, som var den som skötte all reseplanering eftersom Robin arbetade.
Slapp vardagsstressen
Att klara av att jobba var för Robin inga problem. Han hittade tid på dagarna när Emma och Henry lekte och ibland hände det att Henry satt på skrivbordet medan Robin jobbade.
– Så är livet som pappa om man väljer att leva som digital nomad. Jag hade inga problem alls att koncentrera mig och det bästa var att jag kunde jobba medan Emma och Henry fanns i min närhet. Det var underbart att kunna höra hur de lekte samtidigt som jag satt och skapade mina spel, säger Robin.
Emma återkommer ofta till att familjen alltid har tyckt om att umgås med varandra och att det var just därför de gjorde denna förändring. De ville få ännu mer tid att göra saker ihop. Även om Robin arbetade fanns de hela tiden i varandras närhet.
Det bästa var att jag kunde jobba medan Emma och Henry fanns i min närhe
– Vi behövde inte tänka på vardagsstressen som att hämta och lämna på förskolan, handla och laga mat, städa, tvätta och diska, säger Emma och Robin fyller i:
– Vi åt ute varje dag, vi lämnade in kläder på kemtvätt och hade de som städade rummen och lägenheterna vi hyrde. All ledig tid la vi på att umgås med varandra.
Robin arbetade under veckorna, men på helgerna var han ledig och då hade familjen möjlighet att ha semester fullt ut och uppleva nya saker.
– Vi hade inte kunnat göra denna resa om inte Robin hade jobbat och tjänat pengar under tiden i kombination med att vi hade ett sparkonto att ta ifrån. Det kostar om man vill göra det lilla extra på en resa eller om man skulle bli sjuk, säger Emma.
Älskade att resa
Många har frågat Emma och Robin om Henry tyckte det var jobbigt att resa runt och komma till nya platser, men det var tvärtom för honom han fullkomligt älskade att resa berättar Emma.
– Jag var noga med att Henry skulle få göra saker på dagarna, få möjlighet att sysselsätta sig, träffa nya kompisar, leka och utveckla sina intressen, säger Emma.
Nu när familjen landat hemma i Sverige igen tittar Emma ofta på foton hon har tagit under resan och varje foto har ett starkt och positivt minne kopplat till sig.
– Det mesta under resan har varit bra förutom när en hyresvärd lurade oss. Vi hade betalat för en månad men fick flytta ut efter två dagar och tvingades leta efter ett nytt boende, säger Emma och tystnar. Sedan säger hon:
Det var tungt, man ville ta med sig dem alla hem
– Och att se all fattigdom hos barn som inte hade det så bra ställt. Det var tungt, man ville ta med sig dem alla hem.
Det fanns en plats som var viktig för familjen att besöka och det var akvariet S.E.A i Singapore som Emma och Robin var på under sin bröllopsresa ett par år tidigare. Den platsen ville de ta Henry till och det föll sig så att Henry fyllde två år under resan. I födelsedagspresent fick han besöka akvariet.
– Vi visste att Henry skulle tycka om att titta på alla djuren och för oss var det stort att vi fick ge honom det. Att få komma till den plats som var speciell för oss, säger Robin.
Emma berättar att de är så glada att de har haft möjlighet att genomföra resan och ge denna upplevelse till Henry. Innan de lämnade Sverige för sitt halvår som digitala nomader kunde Emma ofta ligga hemma i sängen med Henry och lukta på alla snäckor som hon och Robin plockat under sin bröllopsresa.
– Vi brukade ta upp olika snäckor och säga ”denna doftar sand”, ”denna doftar hav”, ”denna doftar solkräm”, och nu har Henry fått uppleva alla dofter själv och det gör mig så glad, säger Emma och kramar om Henry som kommer springande med en bil och vill leka med mamma.
Behöver ingen fast punkt
De har nu varit hemma i Sverige ett par veckor och familjen vet inte vart det bär av härnäst. Även om de fortfarande är äventyrslystna vill de ha kontroll över sin framtid. De gör ingenting som skulle kunna äventyra Robins jobb.
– Vi släpper inte livet vind för våg utan vi tar hänsyn till min arbetsgivare och vi tänker på att spara och se över allt så att vi vet att vi klarar oss om det skulle inträffa något som vi inte styr över, säger Robin.
Emma har planer på att börja plugga på distans så att hon kan kombinera sina studier med resandet på samma sätt som Robin kan göra med sitt jobb. Familjen kommer att bo ett tag i Skellefteå och sedan i Stockholm. Men något fast boende har de inga tankar på att skaffa just nu och det bekommer dem inte ens för en sekund.
– Nej, det var det här vi ville just nu, att kunna flytta dit vi vill. Så länge vi och Henry trivs med det då har vi ingen stress att hitta en fast punkt. Man kan säga att vi fortfarande lever som digtala nomader – fast hemma i Sverige, säger Robin.
Familjens tips till andra som vill leva som digitala nomader:
- Se till att ha en stadig inkomst.
- Gör research på platserna du vill besöka.
- Var förberedd på att allt inte går som planerat.
- Släpp taget/kontrollen.
- Lev ditt liv som du vill och inte efter andras förväntningar.
Vad är digital nomad?
Begreppet digital nomad beskriver lika mycket ett sätt att jobba som att leva. Digitaliseringen ger oss möjligheter till ett friare arbetsliv som inte är bundet till en arbetsplats. Du kan med laptop, mobil eller surfplatta sköta arbetsuppgifter från vilken plats som helst; hemma i soffan, på ett kafé i Tokyo eller i en hängmatta på Bali. Med sådana valmöjligheter är det allt fler som väljer en nomadisk livsstil, därav begreppet digital nomad.
Källa: www.svenskanomader.se
Av Anna Olofsson
Foto: Susanne Lindholm, Privata