Experten tipsar: Så pratar du om corona med barn
På Krisinformation.se tipsar Bris socionom Marie Angsell om hur du pratar om corona med barn.
1. Lyssna på barnet
Barn i förskoleåldern känner till att det finns något som heter coronavirus, men det betyder inte att de är oroliga. Som förälder eller vuxen gäller det att vara lyhörd och ta reda på vad barnet behöver för att hantera sin oro och rädsla.
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.
“På yngre barn kan man märka om de oroas över något, då kan man försöka luska lite om vad det rör sig om. Äldre barn kan man ställa mer konkreta frågor som: Vad vet du om viruset eller har ni pratat om det i skolan?”, förklarar Marie Angsell.
2. Ge saklig information
Enligt Marie Angsell behöver fakta inte vara skrämmande utan bra fakta får barn att känna sig trygga och att de får kontroll på situationen. Man kan förklara och berätta för barn om hur viruset smittar och att det inte verkar lika farligt för barn som för äldre.
“Till äldre barn kan man förklara orsaken till varför coronaviruset blivit en stor nyhet. Barn kan ha svårt att värdera nyheter som kan leda till en känsla av att det är farligare än vad det egentligen är. Men gå inte in på detaljer som är skrämmande.”
3. Viktigt att ge hopp
“Det är viktigt att visa för barnen att vuxna tar ansvar. Berätta att många jobbar på situationen och att forskare försöker få fram ett vaccin. Och att sjuka får vård. Visa för barnet att du håller dig uppdaterad kring situationen och att barnet inte behöver ha koll.”
4. Det är okej att fråga
“Uppmuntra barnet att fråga och säg att det är okej att fråga igen. Lämna inte barn ensamma med att spekulera, det kan leda till oro.”
5. Undvik inte att prata om det som är jobbigt
Enligt Marie Angsell kan barn ofta oroas över att de själva eller någon i familjen ska dö eller drabbas av sjukdomen, att prata om sådant kan vara svårt för vuxna. Då är det viktigt att vara förstående för den typen av tankar och känslor.
“Det är viktigt att inte undvika och bara slå ifrån sig frågorna. Försök att stå ut, stanna i samtalet och förklara att det inte är konstigt att känna så och att många kan vara oroade. Förklara också att de flesta blir friska.”
Marie Angsell uppmuntrar vuxna att inte överföra sin oro på barnet.
“Är du orolig bör du undvika att prata om det när barnet är i närheten.”
Bris om coronaviruset
Femina har varit i kontakt med Bris presskontakt Maria-Pia Cabero som säger så här:
“Än så länge har det inte varit någon anstormning av samtal från barn till Bris. Det har kommit några samtal om coronaviruset och vi följer utvecklingen. Ofta undrar barn om hur det kommer att påverka familj och vänner eller om de själva kommer bli smittade och hur farligt det är.”
När kan man ringa Bris?
“Barn kan alla dagar 14.00-21.00 höra av sig till Bris kuratorer via chatt, telefon (116 111) eller mejl om de är oroliga och vill prata med någon. Vuxna med frågor om hur man kan prata med barn eller stötta barn kan höra av sig varje vardag 9-12 (0771-50 50 50).”
Vid specifika frågor om sjukdom eller om coronaviruset är det Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.se och Vårdguiden som gäller.
Foto: Peter Knutson / Bris / TT