Experten: Så hanterar du nyårsfesten för tonåringen
Patrik Hohmann är sektionschef vid individ- och familjeförvaltningen i Landskrona kommun, och den som ansvarar för Fältgruppens arbete.
Vilka är Fältgruppen och vad gör ni?
– Vår personal består av socionomer och fritidsledare och syftet med verksamheten är bland annat att öka vuxennärvaron på stan. Vi sysslar med uppsökande verksamhet, våra fältsekreterare befinner sig på platser där ungdomar väljer att befinna sig, både på skoltid och på fritiden.
– Vi för dialog med föräldrar om det är så att ungdomars vistelser på offentliga platser medför problem, både för allmänheten och för den enskilde ungdomen. Fältgruppen arrangerar exempelvis även nattvandringar, som utförs av stadens olika föreningar.
När det gäller nyår och andra festtillfällen – är det just alkohol som är största faran?
– Både alkohol och droger är ett problem, men i dag finns ett mer liberalt förhållningssätt till droger än tidigare. Många ungdomar anser exempelvis inte att cannabis är en drog utan en ”naturprodukt”, och just droganvändandet kryper ner i åldrarna. Som förälder gäller det att ha koll på vilka droger som är i omlopp och vilka symtomen på användande av dessa är.
Kan du ge exempel?
– Är din tonåring törstig hela tiden? Röd i ögonen? Är han eller hon ovanligt trött eller har ett ändrat beteende? Det kan bero på droganvändande. Läs på och var beredd med argument. Du kan hitta information på nätet, exempelvis via din kommuns hemsida.
Hanterar ni alla situationer på egen hand?
– De flesta situationer löser vi själva och bemötandet från ungdomar och föräldrar är ofta positivt. Men kommer vi exempelvis till en fest med minderåriga och alkohol måste vi ringa polisen, vi har ju ingen befogenhet att gå in.
Vad önskar du att föräldrar gjorde mer av?
– Föräldrar är generellt bra på att ta sitt ansvar. Men det är viktigt att vara tillgänglig och påläst, och ser till att hålla sig à jour med vad som händer i sociala medier, vad ungdomarna pratar om. Mycket handlar om att prata med din tonåring, se till att ha regler och att följa upp dessa.
Så hanterar du tonåringar och alkohol
Patrik Hohmann delar med sig av sina bästa råd till oroliga föräldrar.
Hur ska jag som förälder agera om jag är orolig för att något ska hända min tonåring på en föräldrafri fest, eller ute på stan, under nyårsafton? Utegångsförbud?
– Absolut inte utegångsförbud, tonåringen ska kunna vara ute. Däremot kanske du själv ska se till att röra dig ute och se till att finnas där ungdomarna finns. Visst kan de tycka att det är pinsamt att föräldrarna dyker upp, men de vänjer sig. Ofta är det ju inte pinsamt om det är någon annan vuxen, eller någon kompis förälder som kommer fram och pratar.
Vad svarar jag när tonåringen ber om en flaska vin till festen, för att det är ”bättre än att jag dricker av någons okända dricka”?
– För det första kan du förklara att du ju begår ett brott om du ger alkohol till en minderårig, och dessutom hjälper du den minderårige att begå brott. Sedan kan du ju också fråga dig (och din tonåring) om det är bättre att en minderårig kör din bil, än någon annans.
Barn (och tonåringar) gör som vi gör, inte som vi säger… Ska jag som förälder avstå alkohol för att föregå med gott exempel?
– Om inte annat kan det ju vara bra att avstå från alkohol för att vara tillgänglig för din tonåring, kanske måste du vara beredd att hämta på stan eller annat ställe där din tonåring befinner sig.
Vanliga påståenden om alkohol
Det finns många myter kring alkohol, men här har du svar på tal om din tonåring skulle påstå det motsatta:
Tonåringar tar mindre skada av alkohol än vuxna eftersom de är unga och i bättre kondition.
Svar: Falskt. Alkohol skadar hjärnan oavsett ålder, men ungas hjärnor är under utveckling (upp till 25 års ålder) och därför känsligare för alkohol.
Alkohol stärker självförtroendet och gör att man klarar det sociala trycket bättre.
Svar: Sant och falskt. Tillfälligt kan det kännas så, men i det långa loppet sänker alkohol självförtroendet – eftersom man till slut inte tror att man klarar av att skoja, flirta och prata med andra utan att dricka något.
Man lär sig hantera alkohol bättre om man börjar dricka i tidig ålder.
Svar: Falskt. Många som dricker mycket i unga år trappar ner på sitt drickande senare i livet. Men det kan också vara så att vanorna består och hänger med genom livet. Risken är också att man trappar upp drickandet, och även testar andra droger.
De allra flesta tonåringar har druckit alkohol någon gång.
Svar: Falskt. Siffrorna går faktiskt ner. I dag sker alkoholdebuten senare än för tidiga- re generationer. Och färre unga dricker sprit.
Många tonåringar känner sin ”langare”.
Svar: Sant. De flesta ungdomar känner den person de får/köper sin alkohol av, en äldre kompis eller ett syskon exempelvis.
Källa: Systembolaget, m.fl.