Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Experten: Så blir du en god granne

20 sep, 2017
author Anette Bülow
Anette Bülow
Receptet på en god granne
Respekt, hänsyn, och en vänlig inställning – så lyder receptet på god grannsämja! Och på frågan vilken kändis svenskarna helst vill bo granne med hamnar Leif GW Persson överst på listan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Goda grannar är guld värda! Visst vill vi alla ha trevliga grannar som vi trivs tillsammans med. Vardagen blir både enklare och roligare om relationen med grannarna flyter smidigt, men tyvärr är det ju inte helt ovanligt att grannarna stör oss och vi retar oss på dem.

Hur gör man då för att få goda grannar? Det börjar oftast med att du själv är en god granne, anser relationsexperten Maria J Bratt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Relationsexperten Maria J Bratt
Maria J Bratt är vår relationsexpert.

– Jag tycker att man ska ha respekt, visa hänsyn, vara vänlig och ha en god kommunikation, förklarar hon.

Förvarna inför en renovering

Ett gott förhållande till grannarna kännetecknas både av trevligt småprat och att man ska kunna säga till om något är störande. En bra start för god grannsämja kan vara att gå runt och presentera sig och berätta lite om sig själv och sin familj när man har flyttat in.

Försök undvika en dålig start genom att inte tänka egoistiskt. Redan från början bör du förvarna grannarna för störande moment som renovering och fester. Varför inte bjuda in grannarna om du har inflyttningsfest?

– Om du precis har flyttat in och planerar renovering är det bra att berätta om det för grannarna och be om ursäkt för störande ljud. Tänk också på att inte spika och borra på tidiga morgnar och sena kvällar, säger Maria.

Hälsa vänligt

Vi är alla olika och alla känner inte något behov av att prata och umgås med grannarna, men att hälsa vänligt och kanske byta några ord då och då bör man göra. Den som beter sig avigt och nonchalant kan inte förvänta sig ett trevligt bemötande från grannarna.

Annons

– Det är naturligtvis upp till var och en hur mycket kontakt man vill ha, men goda grannar kan också bli goda vänner. Man kan ha fantastiskt trevligt ihop med sin grannar. Jag har själv bott i ett lägenhetshus där barnen sprang ut och in hos varandra och vi vuxna satt på gården och drack kaffe ihop, berättar Maria.

Ett visst mått av tolerans och acceptans krävs grannar emellan.

– Det låter ju när man lever. Barn som leker, musik som spelas och att det är fest ibland måste vara okej. Men om det handlar om upprepade störningar ska man givetvis säga ifrån.

Storma inte in till grannen

Maria påpekar att det är viktigt att inte storma in till grannen när man är arg och börja argumentera i affekt.

– Framför dina synpunkter lugnt och sansat. Även om din granne skriker och svär, ska du inte ryckas med utan behålla lugnet. Om ni bara står och skäller på varandra kommer ni ingen vart.

Anklaga inte grannen för att vara ”störig och alltid spela hög musik”, utan säg i stället ”jag har svårt att sova när du spelar musik högt”.

Det är därför också bra om du har tänkt igenom vad du vill säga och har konstruktiva förslag till förändring och förbättring. Var beredd på att kompromissa.

– Ibland kan det vara bra att ta till humor för att lätta upp stämningen. I stället för att skriva en arg lapp, kan du skriva en vänlig lapp med humor, med lite glimten i ögat, tipsar Maria.

Nyfikna grannar ett vanligt problem

Det är inte alla störande moment som är lika lätta att ta upp som för hög musik, barnskrik och återkommande högljudda fester. Hur gör man till exempel med den överdrivet nyfikna och sociala grannen som oinbjuden pratar och kommentarer allt man gör? Det kan ju gå så långt att du drar dig för att gå ut i trädgården eftersom grannen kommer som ett skott när du har lagt dig i solstolen med en bok.

Annons

– Jag tror att nyfikna grannar är ett rätt vanligt problem. Även om det kan kännas jobbigt är det nog bäst att ta tjuren vid hornen och säga ifrån, vänligt men bestämt, annars kommer det bara att fortsätta, säger Maria.

Praktiska lösningar som ett högre staket, en snabbväxande häck eller en vikskärm att sätta för uteplatsen är andra sätt att signalera att man vill vara i fred, som grannen förhoppningsvis respekterar. Fönsterfilm och tunna gardiner kan också göra att hemmet känns mer privat.

Den lättstörda grannen

En annan sida av grannproblem är den extremt lättstörda grannen som klagar över minsta ljud och tycker att allt från tv på normal volym till steg mellan rummen är outhärdligt – och aldrig missar ett tillfälle att tala om det.

– Det finns förstås de som är väldigt känsliga, men ljud av ett normalt liv får man faktiskt acceptera. Det är inte så att grannarna ska behöva smyga hemma hos sig själva av rädsla för att störa.

I de allra flesta fall kan man säkert komma överens med grannarna, men visst finns det tillfällen då det går för långt.

– Blir du utsatt för hot och våld ska du självklart polisanmäla. Tänk på att det kan vara bra att fotografera eller filma om det är möjligt så att du har bevis, säger Maria som också menar att det är upp till var och en att bestämma om den bästa lösningen kanske är att flytta.

Kändisarna vi helst vill bo granne med

Här är svenskarnas önskegrannar 2017:

1. Leif GW Persson

2. Mia Skäringer

3. Mark Levengood

4. Kronprinsessan Victoria

5. Lars Lerin

6. Ernst Kirchsteiger

7. Edward Blom

8. Charlotte Kalla

9. Jonas Gardell

10. Tilde de Paula

Leif GW Persson
Svenskarnas önskegranne är Leif GW Persson.

Undersökningen av genomförd av Hyresgästföreningen 2017.

Text: Anette Bülow

Foto: Shutterstock, Pernilla Wästberg, IBL

Annons