Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Doulan hjälpte Filippa att få sin drömförlossning

08 jan, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Närvaro och lugn byttes mot lustgas, bedövning och 17 timmar av oro när Filippa Risbecker födde sitt första barn. Efter att förlossningen blev allt annat än hon hoppats, bestämde hon sig för att anlita en doula när hon blev gravid med barn nummer två. Tjänsten kan kosta över tio tusen kronor och är inget som varje gravid kvinna har råd med. Men för Filippa blev det värt pengarna.
”Förlossningarna blev två helt skilda upplevelser. Andra gången fick jag föda fram min dotter precis så som jag ville”, säger Filippa Risbecker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Filippa Risbecker skulle föda sitt första barn såg hon fram emot en naturlig och häftig upplevelse som kvinnor varit med om i alla tider.

– Jag kände mig inte alls orolig eller rädd utan mest peppad på att föda, säger Filippa Risbecker, 34.

Hon ville genomföra förlossning så långt det gick utan medicinsk intervention – närvarande och utan bedövning. Mem var öppen för att testa naturliga former av smärtstillande.

– Jag läste en bok innan som handlade om naturliga födslar och positiva förlossningshistorier, säger hon.

Men upplevelsen blev något helt annat än det hon föreställt sig.

– När det väl var dags blev jag helt överrumplad av smärtan och kände att jag var tvungen att testa det som fanns för att lindra värkarna. Det började med TENS och gick över till bad, akupunktur, lustgas och tillsist epidural, som jag verkligen inte ville ta från början.

Porträtt av Filippa Risbecker.

Filippa Risbecker sitter hemma i köket med röda skåpsluckor i södra Stockholm. Det var snart tre år sedan första dottern föddes och Elli, som hon heter, sitter på och vardagsrumsgolvet. Gång på gång vill hon spela spela Pippi-sången från sångboken med inbyggd högtalare.

"Man skulle helst föda på rullande band"

Det tog 17 timmar från det att Filippa och sambon Leon kom in på Södersjukhuset, tills dess att Elli var född.

– Jag kräktes av lustgasen och under flera timmar kunde Leon knappt få kontakt med mig på grund av gasen och smärtan. När det väl var dags att krysta hade jag fått epidural strax innan i ren desperation. Det gjorde att jag inte kände av krystvärkarna och hade svårt att känna när och hur jag skulle trycka på.

Annons

Sjukhusmiljön blev också lite av en chock, berättar hon.

– Jag blev undersökt på ett väldigt bryskt sätt och skulle sen få en bedömning för om jag ens skulle få stanna eller bli tvungen att åka hem. Vi fick som tur var stanna.

Jag minns att det också kändes väldigt ovärdigt

– Jag minns att det också kändes väldigt ovärdigt att behöva gå ut ur förlossningsrummet, ner längs en lång och starkt upplyst korridor för att gå på toaletten under värkarbetet.

Filippa tyckte också att stämningen var stressande Hon gick igenom tre skiftbyten med barnmorskor och fick känslan av att hon inte födde tillräckligt snabbt.

– Barnmorskorna gör såklart allt de kan men det märktes att man helst skulle in och föda som på ett rullande band, att förlossningen hela tiden behövde skyndas på.

Hemma i köket har hon tagit upp dotter nummer två i famnen, Lowa som bara är fem veckor gammal. På kylskåpet sitter bilder från ultraljudet.

Anlitade doula inför förlossningen

Vid köksbordet sitter också Tove Lundlycke, doulan som Filippa och sambon anlitade när Lowa låg i magen.

En doula är en slags förlossningskonsult som är tränad i att ge stöd och verktyg till kvinnan och partnern både under graviditeten, vid förlossningen och den första tiden med barnet.

Innan Lowa, fem veckor, föddes anlitade Filippa Risbecker doulan Tove Lundlycke för att få stöd i sin graviditet och förlossning. Foto: Lovisa Svedlund.

– Vår viktigaste uppgift är att skydda den upplevelse som den födande själv vill ha under förlossningen, förklarar Tove Lundlycke och fortsätter:

– Om klienten till exempel tycker det är viktigt att vara närvarande under födelseprocessen kan vi prata innan om vilka olika val och verktyg som kan stöjda den upplevelsen. Till exempel: för någon kan det innebära att helt utan interventionern men för någon annan att föda med Epiduralbedövning, eftersom vi inte på förhand kan veta vad som kommer att behövas just där och då.

Annons

Vår viktigaste uppgift är att skydda den upplevelse som den födande själv vill ha under förlossningen

Doulor har på sätt och vis funnits i alla tider förklarar hon. I Sverige förr i tiden fick en gravid kvinna ofta besök både innan, under och efter förlossningen av andra kvinnor som kunde komma med stöd, kunskap och råd.

Doulan har inget medicinskt ansvar

Idag är många av doulorna i Sveriger med i Organisationen för doulor och förlossningspedagoger (ODIS), där Tove Lundlycke är vice ordförande. Doulan har inget medicinskt ansvar och ska inte ta över sjukhuspersonalens roll, utan snarare finnas som ett kontinuerligt stöd. Doula är ingen skyddad yrkestitel men hos ODIS får man lista sig som doula efter att ha gått en kurs som vanligtvis är två veckor lång. För att få organisationens fullständiga doula-certifikat behöver man också ha deltagit vid minst tre förlossningar och klarat ett skriftligt prov baserat på facklitteratur.

För Filippa Risbecker var det både kunskapen och det mentala stödet hon sökte i en doula.

– Även om allt gick bra i slutändan, iallafall på pappret, så var jag besviken och ledsen att upplevelsen inte blev som jag önskat. Det var då vi bestämde oss för att anlita en doula, som då blev Tove, berättar Filippa Risbecker.

Trygg och närvarande under förlossningen

Filippa ville helst ha en hemförlossning andra gången men efter en regeländring i Stockholms län krävdes att man då betalade ur egen ficka – och det blev för dyrt.

– Vi hade inte råd med både det och en doula så då bestämde vi att vi kör på doula och försökte hitta ett sjukhus med så bra hemmakänsla som möjligt, säger Filippa.

Att anlita Tove kostade dem 12 000 kronor men Filippa och Leon tycker att hjälpen de fått var värd pengarna.

De träffade Tove först några gånger under graviditeten, hon hjälpte dem att titta på förlossningsbrevet och prata igenom hur Filippa och Leon ville ha det. Paret fick också öva på övningar med verktyg från FUR (Föda utan rädsla) för att bättre kunna vara närvarande och hantera värkarna under förlossningen.

Tove Lundlycke har varit doula i tre år och jobbar även som säkerhetsansvarig på en kommun. Foto: Lovisa Svedlund.

– Jag fick bland annat öva på andas ljudlöst, känna en tyngd och avslappning i käke och kropp, och att sätta en intention med förlossningen. I mitt fall var att känna mig stärkt och närvarande, berättar Filippa och fortsätter:

Annons

Leon, som kände sig ganska hjälplös under första förlossningen fick också träna på hur han kunde vara ett stöd och hela tiden påminna Filippa om de här sakerna. Och när det blev dags för förlossningen hjälpte förberedelserna. Lowa skruvar sig i famnen när hon berättar:

– Förlossningarna blev två helt skilda upplevelser. Andra gången fick jag föda fram min dotter själv precis så som jag ville, utan smärtstillande och bedövning i en förlossningspool. Jag kände mig mycket tryggare av förberedelserna och lugnare med en doula på plats. Smärtan var ju densamma men sättet att hantera den helt annorlunda.

Lowa var ute bara efter ett par timmar och i slutskedet använde Filippa det positiva tänkandet hon övat på.

– I slutskedet minns jag att jag bara ljudade "Jaa, jaa, jaa" med låg röst.

På förlossningsdagen blev det faktiskt inte Tove, utan Sophie Varenius, den så kallade "backup-doulan", som var med i rummet. Vanligtvis har doulan jour från och med cirka två veckor innan det beräknade födelsedatumet och ska kunna infinna sig på förlossningen inom en avtalad tid på två timmar. För att täcka upp för det här jobbar man därför ofta i team.

Och Filippa tyckte att det funkade bra även om det inte var Tove som var där.

– Eftersom jag gjort så bra förberedelser med båda doulorna och träffat dem lika mycket så var det tryggt att ha Sophie vid min sida, säger Filippa.

Doulan gjorde första tiden lugnare

Även efter förlossningen har Filippa mått mycket bättre om hon jämför med tiden efter första barnet.

– Allt har läkt snabbare efteråt, jag känner mig lugn och har inte känt av hormonerna på samma sätt. Jag kan tänka tillbaka på den här förlossningen med ett leende, något jag tycker alla kvinnor borde få möjlighet till.

Annons

Jag kan tänka tillbaka på den här förlossningen med ett leende, något jag tycker alla kvinnor borde få möjlighet till

Beslutet att anlita doula gjorde att hon själv också fick vara i fokus under hela processen, berättar hon, och det har hjälpt henne att må bra. Även om vården självklart måste ha i uppgift att veta hur barnet mår glömmer man bort mamman lite i processen mer än till det rent medicinska, menar Filippa.

Filippa Risbecker tycker att kvinnor borde ha fler valmöjligheter kring sin förlossning, exempelvis genom en subventionerad doulatjänst. Foto: Lovisa Svedlund.

Och vården borde ta mer hjälp från doulorna, tycker hon.

– Även om en doula har vissa andra kvaliteter som man inte kan erbjuda inom ramen för vården, tycker jag att MVC-mötena till exempel kunde vara mer som för-samtalen man har med en doula. Det ger sån trygghet att ha med sig samma person på förlossningen som varit med under hela processen och förberedelserna, som känner dig och vet vad du vill.

Alla har ju kanske inte råd med en doula. Vad tänker du om att det behövdes i ditt fall för att känna dig trygg i den vanliga förlossningsvården?

– Det är sorgligt att det ska vara så, speciellt med tanke på alla trauman kvinnor bär med sig från tidigare förlossningar eller rädsla inför nya. Den här tjänsten borde vara subventionerad på något sätt, säger Filippa och forsätter:

– Jag tror att otryggheten som kvinnor känner är en produkt av hur förlossningsvården ser ut och hur den prioriteras av politikerna. Barnmorskorna gör som sagt vad de kan men det borde finnas mer resurser och fler valmöjligheter så att alla kvinnor kan få föda på det sätt de känner sig trygga med, säger Filippa.

Med doula sätter man fokus på kvinnan

Lowa sover fortfarande i sin mammas famn. Hon håller igång hela kvällarna så då kan man behöva sova på dagen, berättar Filippa. Elli har slutat lyssna på Pippi-sången och tittar på film i soffan.

Annons

Det sista som Filippa och Tove gjorde tillsammans som klient och doula var en ceremoni som kallas "Closing of the bones". Den är till för att hjälpa kvinnan att hitta tillbaka till sig själv efter graviditet och förlossning, förklarar Tove.

– När man väntar barn så öppnar man sig både fysiskt och energimässigt för att ge plats åt barnet och den här behandlingen är en traditionell slags energimassage och ceremoni för att stänga kroppen och energin efter det som man varit med om. Det blir också som en slags hyllning till kvinnan som genomfört det här, säger hon.

Att anlita en doula hjälpte Filippa Risbecker även efter förlossningen: "Allt har läkt snabbare efteråt, jag känner mig lugn och har inte känt av hormonerna på samma sätt", säger hon. Foto: Lovisa Svedlund.

I Sverige ligger stort socialt fokus på att man kommer och hälsar på det nyfödda barnet. Men i många kulturer är det snarare mamman som man hyllar mest, berättar Tove.

Och att Tove hjälpt till att rikta fokus mot Filippa som egen person, och inte bara som mamma, tycker Filippa känns fint.

– En förlossning är en upplevelse man har med sig hela livet. Jag är övertygad om att en lugn och trygg födsel kräver färre interventioner, minskad risk för förlossningsskador och trauman. Det ger också en bättre chans till att läka och knyta an till det nyfödda barnet snabbare, säger Filippa.

Detta har du rätt till i den offentliga förlossningsvården

En del av stödet som en doula erbjuder finns att tillgå i den offentliga vården på ett eller annat sätt. Att till exempel träffa samma person genom hela graviditeten och förlossningen är däremot inget som den offentliga vården i regel kan erbjuda.

Samma person?

Man träffar inte samma barnmorska innan, under och efter förlossning. Däremot ska man som regel få träffa samma barnmorska under träffarna på mödravårdscentralen (MVC) innan förlossningen. Under förlossningen händer det att personalen har skiftbyte och att man alltså har olika barnmorskor under tiden man föder.

Mentalt stöd innan förlossning?

Har man en uttalad förlossningsrädsla kan man få träffa en så kallad "Aurorabarmorska" innan förlossning. Personen träffar man vid ett eller flera tillfällen för att prata igenom sina rädslor. Tillsammans går man också en rundtur på sjukhuset för att lära känna miljön. I regel ska man få tid hos Aurorabarnmorska tidigt under graviditeten om man har behovet av det, men under perioder med hög belastning kan det dröja längre. Även barnmorskan på mödravårdscentralen (MVC) kan bland annat ge remiss till psykolog om man behöver mentalt stöd innan förlossning.

Information innan förlossning?

På samtal med mödravårdscentralen ska man få all information man behöver om graviditetens faser, om förlossningen och om vad man kan behöva tänka på efter förlossningen. Man kan också, precis som av en doula, få tips på litteratur och länkar om man har behov av det.

Kurser för den födande och partner?

Man erbjuds i regel att gå på något typ av föräldrastöd under graviditeten. Det kan vara en förlossningsförberedande kurs vid ett tillfälle, där man övar på avslappnings och andningsövningar. Ibland finns även möjlighet att gå på större informationsträffar och liknande.

Eftersamtal?

Förutom att gå på kontroller på barnavårdscentralen går mamman också på ett eftersamtal hos MVC för att följa upp sin fysiska och psykiska hälsa. Om barnmorskan som förlöste kvinnan finns på plats när hon ska åka hem brukar den specifika personen också stämma av hur hon mår och upplevde förlossningen. Den första veckan efter födseln kommer man också på återbesök till BB-mottagningen för kontroller, råd och hjälp med exempelvis amning.

Hjälp med amning?

Efter första veckan kan man senare också få hjälp med amning på amningsmottagningen som finns vid de flesta BB-mottagningarna.

Förlossningsbrev

Väljer man själv om man vill skriva. Det vanligaste är att man gör det själv hemma. Däremot skriver barnmorskan på MVC en sammanfattning om vad man har för önskemål, som skickas vidare till förlossningsavdelningen där din barnmorska alltid läser det. Till exempel kan det handla om att man vill ha bedövning i tidigt skede, eller att man önskar extra mycket stöd och vägledning av personalen.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Annons

Det här gör en doula

  • Så funkar det att anlita doula: Man startar ofta med ett kort möte på ett kafé eller över telefon för att se hur personkemin matchar. Därefter skriver man avtal och ses sen för flera förlossningsförberedande samtal och workshops. Man pratar till exempel om förlossningens faser, amning, och övar på tekniker och verktyg som kan vara till hjälp inför, under och efter förlossning. Doulan stödjer kontinuerligt under hela förlossningen och ses på ett eller flera eftersamtal en tid efteråt.
  • Doula är ingen skyddad yrkestitel men Organisationen för doulor och förlossningspedagoger (ODIS) anordnar utbildningar och ger ut certifikat till doulor i Sverige. För att bli certifierad doula hos ODIS behöver man ha gått utbildningen, vanligtvis två helger lång, läst litteratur utöver den som tillhör grundutbildningen och deltagit vid 3 förlossningar.
  • Hos ODIS finns 251 registrerade doulor, aktiva och inaktiva. 35 av dem har ODIS-certifikat.
  • Priset för att anlita en doula kan ligga mellan 3000-18 000 kronor.
  • Doulan har inget medicinskt eller juridiskt ansvar och får aldrig ta ett beslut åt en annan person. Den kan dock hänvisa till familjens skrivna önskemål och stödja familjen i att fråga efter information.
  • Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Det är en urgammal företeelse att kvinnor som har erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor.

Källa: ODIS och Tove Lundlycke

Annons