Dottern dog: Skänkte vinsten till kampen mot cancer
Även om det gått ett år sedan Tranåsborna Christina Häggstam, 73, och Therése Kempe, 36, vann 250 000 kronor i TV4-succén Bytt är bytt, är det förvånansvärt många som fortfarande minns dem.
– Nästan en miljon människor såg oss underskatta ett japanskt svärd och satsa på att ett maskätet 1700-talsskrivbord var det mest värdefulla föremålet på podiet, berättar Christina.
Programmet går ut på att ett tävlande par ska lista ut vilket av flera föremål som är värt mest. Vinsten är den summa som det valda föremålet är värt. Vinstpengarna kom till nytta i kampen mot livmoderhalscancern som tog Theréses bästis och Christinas älskade dotter Charolinas liv.
Sorgen och saknaden har förstärkt Christinas och Theréses vänskap. Det hindrar inte att de skrattar ofta och gärna när de ses eller pratas vid per telefon.
– Tessan har samma härliga humor som min dotter hade, hävdar Christina.
De senaste åren har Therése och hennes kompis Helena arrangerat en årlig loppis där överskottet från fikaverksamheten gått till Ung Cancer och Cancerfonden.
– Detta engagerar många, säger Therése. Cancer drabbar de flesta på ett eller annat sätt, förr eller senare.
Hela familjen Ch
Med en pappa som heter Christian, en mamma som heter Christina och en storebror som heter Christofer föll det sig naturligt att även Charolina skulle stavas med Ch.
Charolina och Therése lärde känna varandra på förskolan. De blev snart ett riktigt radarpar.
– Carro fick mig att övervinna min rädsla för hästar, ler Therése. Och Christina blev lite av en extramamma för mig.
Den ena hästtävlingen avlöste den andra. Glädjen i bilen hem, med stolthet över alla erhållna rosetter och pokaler, grundlade gemenskapen. När Charolina hade flyttat till Helsingborg och Therése gick en halvårslång makeup-utbildning där 2009 fick hon bo hos Charolina, som arbetade som marknadsförare av ett bilmärke.
På den tiden lekte livet för de båda tjejerna. Sex veckor efter att Therése fött sonen Gösta var hon sommaren 2012 tärna på Charolinas bröllop.
I november samma år kom dråpslaget: Charolina fick diagnosen livmoderhalscancer.
– Min make Christian stod bredvid mig när Carro ringde och sa att hon fått cancer, berättar Christina. Han blev kritvit i ansiktet och sjönk ihop på en stol. Det var som om solen gick i moln för gott den dagen.
Charolina genomgick flera omfattande operationer, bland annat avlägsnades ett 30-tal lymfkörtlar som alla visade sig vara fullt friska.
– Läkarna i Lund var övertygade om att de fått bort allt det sjuka, berättar Christina. De såg ingen anledning till att Charolina skulle ha cellgifter i det skedet. Om hon hade fått det hade allt kanske varit annorlunda i dag. Men min son Christofer uppmanar mig att låta bli att tänka så.
Trodde det var över
En efterkontroll gjordes. Charolina fick beskedet att allt såg bra ut och att hon inte behövde återkomma förrän om ett år.
– På universitetskliniken i Lund önskade de Carro lycka till, fortsätter Christina. Men värken gav inte med sig. ”Det är inte konstigt att du har ont efter så här stora ingrepp”, fick hon veta när hon ringde. I hennes journal kan man läsa: ”Patienten är orolig, vi lugnade patienten”.
Hos Charolina och hennes närmaste fortsatte varningsklockorna att ringa. Christina tyckte att dottern haltade. Till slut bekräftades de värsta farhågorna – det satt en cancersvulst på kroppspulsådern i höfthöjd och den gick inte att operera.
Inför årsskiftet 2013–2014 sattes en intensiv behandling in, men inga cellgifter i världen hjälpte. Cancersvulsten fortsatte bara att växa.
– Släkt och vänner oroade sig naturligtvis, berättar Christina. Så jag frågade Carro om jag fick hålla dem informerade via min blogg Tomorrow is another Chardonnay, som fram till dess mest handlat om livets goda.
”Skriv allt!” uppmanade Charolina sin mamma som på mycket kort tid fick tiotusentals nya följare.
Fantastiska kvinnor
Trots enorma smärtor klagade Charolina aldrig och hon fortsatte att måna om alla människor i hennes närhet.
Christina ställde frågan ”Är du rädd?”, Charolina svarade: ”Nej, men om det gällt pappa eller dig hade jag varit det!”
Kompisen Therése drar sig till minnes när hon hälsade på Charolina i Helsingborg.
– Jag var nervös inför att berätta att jag väntade Sigrid, mitt andra barn, förklarar Therése. Jag visste inte hur Carro skulle ta det. Men hon tog det väldigt bra. Jag sov över hos henne den natten och vi pratade mycket, mest om mig och mitt liv.
Carro värjde sig inför mina försök att föra in samtalet på henne.
– Hon var en superkraft, min dotter, säger Christina med stolthet i rösten. Hon var en otroligt positiv människa som aldrig ville ge upp.
Det blev många sjukhusbesök men den mesta tiden tillbringade Charolina i sitt hem, där hemsjukvården, men framför allt maken Andreas och mamma Christina mot slutet turades om att vaka över henne.
– Vi tog tidigt beslutet att Charolina aldrig skulle behöva vara ensam, berättar Christina. Någon skulle finnas hos henne hela tiden.
De palliativa vårdenheterna i Helsingborg och Tranås fungerade över förväntan och gav ett starkt stöd.
– Alla dessa fantastiska kvinnor, utbrister Christina entusiastiskt. Vår beundran är stor. Jag glömmer dem aldrig. Allt var definitivt inte bara elände. Vi hade också roligt tillsammans, det var många glada upptåg och vi klarade påfrestningarna, främst tack vare Carro själv.
Ett moln av kärlek
Varje dag under ett år och åtta månader påpekade Charolina att hon älskade dem som fanns i hennes närhet.
– Den försäkran bär vi med oss, säger Christina. Liksom minnesbilderna av allt vackert som vi upplevde även då det var som svårast, all omtanke som visades oss, inte minst från Andreas familj.
Den 16 juli 2014 var Charolinas kamp över. Hon gick bort omgiven av nära och kära, insvept i ett moln av kärlek.
Efteråt kunde Christina och hennes man inte förmå sig att åka raka vägen hem till Tranås. På underliga vägar hamnade de på Örenäs slott, där Charolinas bröllop hade firats två år tidigare.
– Det känns som om Carro fortfarande är med oss, säger Christina. Så kommer det förhoppningsvis alltid att vara. Vi vet ingenting om döden. Det enda vi vet är att vi ska dö. Jag känner en stor ödmjukhet inför det.
Livet har gått vidare, trots allt.
– Vi har våra familjer och vänner, påpekar Christina och lägger en arm runt Therése. Men sorgen och saknaden efter Carro är oändlig. Det känns fruktansvärt orättvist att hon som inte missade ett enda cellprov och som levde så sunt skulle drabbas av det här.
– Christian och jag skulle båda ha bytt med henne om vi hade kunnat, fortsätter hon och tillägger: Vilken förälder skulle inte det?
Vinstpengarna till cancerforskning
Christina har drivit inrednings-, mode- och antikvitetshandel i Tranås under många år. Redan för några år sedan blev hon tillfrågad om hon ville ställa upp i tv-programmet Bytt är bytt.
– Men även om jag förstod att ett tv-framträdande skulle kunna sätta fokus på den här fruktansvärda cancerformen kände jag att jag inte orkade förrän Tessan sa att hon skulle ställa upp vid min sida.
I dag är Christina glad över deras medverkan i det populära tv-programmet. En del av vinstpengarna har gått till att stödja cancerforskningen, en del till en lokal informationskampanj inom Jönköpings län.
– Allra gladast blir jag när unga flickor försäkrar att de inte tänker missa en enda gynekologisk cellprovskontroll, säger Christina. De där undersökningarna som alla kvinnor från 23 års ålder erbjuds räddar många liv!
Text: Mats Å Johansson
Foto: Leif Boström
Cellprov räddar liv
Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och finns i över 200 varianter. De flesta varianter av HPV är ofarliga men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan leda till cancer.
Det finns vaccin som numera erbjuds till alla flickor i skolan. Vaccinet ger ett gott skydd mot några av de vanligaste virustyperna men endast om man inte redan har blivit smittad.
Det är viktigt med regelbundna gynekologiska cellprovskontroller för alla kvinnor, även de som vaccinerats. Antalet kvinnor som får livmoderhalscancer har halverats sedan provtagningarna startade på 60-talet.
I Sverige drabbas årligen 30 000 kvinnor av cellförändringar i underlivet, 550 drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor mellan 30 och 40 år och hos kvinnor över 70 år.
Källor: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden
Så här kan du stödja kvinnors hälsa och framtida forskning!
Mer information finner du på Insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsas webbplats
Postgirot är 900152-0 och bankgirot 900-1520. Märk gärna inbetalningen Bytt är bytt.