Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Djurägare ljuger för chefen för att ta hand om sina sjuka djur

08 okt, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Matte pussar på sjuk hund
Foto: Jessica Gallagher/ TT
Vad gör du om din älskade pälskling blir sjuk och du behöver vara hemma för från jobbet?
En ny undersökning visar att de flesta stannar hemma – men att många ljuger för chefen om vem som är sjuk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Husdjur är familjemedlemmar, det är de flesta som någon gång ägt en hund eller katt, eller för den delen kanin eller ödla, överens om.

Men medan det är helt accepterat att vara hemma från jobbet för att vårda ett sjukt barn, så finns inte det skyddet för våra fyrfota familjemedlemmar – trots att vi som djurägare ansvarar för att djuren har det bra, enligt djurskyddslagstiftningen.

I en ny undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av försäkringsbolaget Hedvig har 1000 svenska djurägare fått svara på frågor om hur de jonglerar vardagen och jobbet när deras husdjur blir sjuka.

Husdjuren lika viktiga som barnen

Resultatet visar att både att vi oroar oss för kostnaderna – dyra veterinärräkningar frestar på hushållsekonomin – och att vi värderar pälsklingarna högt, nästan lika högt som barnen!

Åtta av tio djurägare anser att husdjurets behov är lika viktigt att ta hänsyn till som alla andra familjemedlemmars. Nästan lika många – 74 procent – anser att det är lika viktigt att ta hand om ett sjukt husdjur som ett sjukt barn.

Men att hitta balansen mellan ansvaret för husdjurets väl och ve med förväntningar från jobbet är utmaning.

sjuk katt med tratt
Kostnaden för att ta hand om ett sjukt djur oroar också. / SWNS,Millie Farrow

Det finns inga formella rättigheter att stanna hemma för att ta hand om en sjuk hund eller katt, inget vård av vovve eller vård av kisse som det finns vård av sjukt barn.

Annons

Trots det svarar sex av tio djurägare att de har gjort just det, vid ett eller flera tillfällen.

Hälften av djurägarna ljuger för chefen

De flesta har använt sina flextimmar, tagit ut kompledigt, använt semesterdagar eller tagit ut tjänstledigt, men 18 procent har sjukskrivit sig själva, fast det egentligen är djuret som är sjukt.

Av dem som stannat hemma från jobbet för att ta hand om sitt sjuka husdjur har mer än fyra av tio ljugit för chefen om varför. Bland unga, 18-34 år, är den siffran hela 56 procent.

Och den skulle kunnat vara ännu högre bland alla djurägare, eftersom ungefär hälften av djurägarna, enligt undersökningen, svarat att de i perioder tvingats lämna sitt sjuka husdjur ensamt hemma, trots att det egentligt hade behövt tillsyn och omsorg.

Svensk lagstiftning ger ingen rätt att ta ledigt för att ta hunden till veterinären. / SWNS,Michelle Scott

Kan tänka sig att byta jobb – för hundens skull

Det är inte bara ett svårt dilemma för djurägaren, utan också balansgång på slak lina med tanke på den svenska djurskyddslagen, som brukar sägas vara bland de strängaste i världen.

Djurskyddslagstiftningen syftar att ”främja god främja en god djurvälfärd” och preciserar att ”djur ska må fysiskt och psykiskt bra”. Ansvaret för det vilar på djurägaren.

Mer hälften av landets djurägare 64 procent skulle fundera på att byta jobb för att ta det ansvaret fullt ut om en annan arbetsgivare erbjöd bättre möjligheter att ta hand om familjens husdjur.

Bland unga, 18–34 år, är den siffran ännu högre – hela 77 procent. Värt att tänka på för den som vill anställa generation Z.

Djuren håller oss friskare enligt många undersökningar, men oron för dem kan påverka vårt mående negativt. Rights Managed

Djurägarnas inställning till arbetet påverkas också av hur de kan ta hand om sina husdjur på ett ansvarsfullt sätt. Var fjärde upplever att ansvaret som djurägare påverkar karriärmöjligheterna negativt och tre av tio har stött på negativa reaktioner från chefer och kollegor när de har försökt anpassa arbetssituationen efter sina husdjurs behov.

Annons

Oron för katten påverkar psykiska måendet

Sex av tio svarar att oro för djurets välmående har haft en negativ inverkan på deras eget psykiska välmående, lika många anser att djur-vabb, rätten att vara hemma för att vårda ett sjukt husdjur borde ingå i socialförsäkringsssystemet, precis som vård av sjukt barn.

Kostnaden för att ta hand om ett sjukt djur oroar också – för hos veterinären finns, som alla djurägare vet, inget högkostnadsskydd. Dessutom har veterinärpriserna skjutit i höjden de senaste åren. Det som oroar mest är just veterinärkostnader (58%), läkemedelskostnader (22%) och på tredje plats kommer utebliven inkomst (14%).

Undersökningen gjordes under perioden 9–18 september 2024 och totalt intervjuades 1000 svenska djurägare i åldrarna 18–65.

Annons