Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Det tog två år innan polisen hittade försvunna Shannon

05 apr, 2018
author Allers redaktion
Allers redaktion
13-åriga Shannon och hennes mördare Maurice Tates
I två år var tonåriga Shannon Capers spårlöst försvunnen, men ett anonymt tips fick polisen att leta i en skog. Där ledde slumpen till ett genombrott i fallet …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av en slump kunde gåtan om vad som hänt 13-åriga Shannon få en lösning

Haynesville i Louisiana är som många städer i sydstaterna en segregerad stad. De rika, och huvudsakligen vita, invånarna bor i söder och de fattiga, mestadels afroamerikaner, bor i norr. I den norra delen av staden var alkohol, narkotika och våld en del av vardagen. Här bodde 13-åriga Shannon Capers som försvann 8 mars 1997.

På eftermiddagen den 8 mars gick Shannon in till centrum för att handla. Men hon kom aldrig hem och vid midnatt larmade föräldrarna polisen.

Först trodde polisen att hon hade rymt hemifrån, men när hon varit borta i tre dagar skickade man ut en efterlysning.

Dagarna blev till veckor, och veckor blev till månader. Shannon Capers var fortfarande borta och familjen plågades av ovisshet. Men utan ledtrådar kunde polisen inte komma vidare och fallet lades åt sidan.

Anonymt samtal

Två år efter försvinnandet, 5 maj 1999, fick polisen ett samtal som fick dem att ta tag i fallet igen. Vakthavande befäl Chris Smith tog emot det anonyma samtalet. Kvinnan som ringde berättade att en ung kvinna blivit mördad och att liket fanns i en skog i utkanten av Haynesville.

– Hon hette Shannon Capers, sa kvinnan.

Telefonen som den anonyma tipsaren använde. Cigarrfimpen som polisen kastade i skogen fick en avgörande betydelse.

Chris Smith var ny på polisstationen och hade därför inte hört namnet förut. Han försökte få den anonyma uppringaren att säga sitt namn men lyckades inte.

– Det var langaren Maurice Tate som mördade henne, sa kvinnan och la på luren.

Annons

Den anonyma kvinnan hade talat sanning om var kroppen låg – hade hon rätt även om mördaren?

Både Shannon Capers och Maurice Tate var bekanta namn för Chris Smiths mer erfarna kolleger. Maurice Tate var bara 21 år, men hade redan suttit i fängelse flera gånger.

Men innan de sökte upp Maurice Tate beslutade polischef Ben Booth att de skulle försöka hitta Shannons kropp. Han utsåg Darrel Mills till att leda eftersökningen.

Kvinnan i telefonen hade sagt att liket fanns i en skog som låg i närheten av Shannons Capers hem. Omkring 25 polisen gick skallgång och genomsökte den del av skogen som låg närmast hennes hem. Men utan resultat.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Sökandet togs upp igen

Två dagar senare ringde den anonyma kvinnan igen. Hon uppmanade polisen att fortsätta leta efter kroppen längre in i skogen. Denna gång angav hon mer precist var kroppen skulle ligga. Polisen återupptog därför sökandet dagen därpå.

Sökandet gav inte resultat nu heller. Polisen bestämde sig för att ge upp och avslutade passet med en rökpaus. Och här kom genombrottet. Polischefen Ben Booth hade rökt klart sin cigarr och kastade iväg fimpen. När den landade på marken blev fick Darrell Mills plötsligt se något bland löven.

– Såg du? sa Darrell Mills.

Läs också: Holly överlevde mötet med Järnvägsmördaren

Det han såg en glimt av visade sig vara ett kranium som blivit genomborrat av en 9 mm kula, som sedan hittades i jorden. Och när polisen grävde vidare hittade de ett helt skelett.

Annons

Rättsmedicinarna kunde snabbt fastslå att liket som polisen funnit var det efter Shannon Caper. Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon blivit slagen i huvudet innan hon blev skjuten. Därefter hade mördaren försökt gräva ner kroppen och täcka över den med löv.

Det var Sharnese McNight som anonymt tipsade polisen om var de kunde finna Shannon Capers kropp.
Det var Sharnese McNight som anonymt tipsade polisen om var de kunde finna Shannon Capers kropp.

Den anonyma kvinnan hade alltså talat sanning om var kroppen låg. Hade hon rätt även om mördaren?

Polisen bestämde sig för att försöka hitta kvinnan som ringt anonymt och började leta i Maurice Tates umgängeskrets. En kvinna berättade att han var brukade vara våldsam mot sina kvinnor och att det troligen var ett av hans offer som ringt polisen för att hämnas.

Skogen nära hemmet där Shannons kropp hittades.
I skogen nära hemmet hittades Shannon.

Det fick polisen att vända sig till sjukhuset i Haynesville. Här fick man fram namnet på en kvinna som två år tidigare blivit omplåstrad efter att ha blivit slagen av Tate. Kvinnan hette Sharnese McNight och var 20 år. Hon hade dock flyttat til San Antonio, i Texas, och Darrell Mills och en kollega begav sig dit för att prata med henne.

Läs också: Mördaren passade på när fästmannen var bortrest

Sharnese McNight blev överraskad när de två poliserna knackade på och inledningsvis ville hon inte svara på några frågor. Men till sist gav hon efter och berättade att hon för två år sedan bodde tillsammans med Maurice Tate, som hon också hade barn med. För att skrämma henne hade han berättat om hur han hade lockat ut Shannon Capers i skogen och därefter mördat henne.

Utredningsledare Darrell Mills.
Darrell Mills ledde utredningen som sattes igång efter ett anonymt tips.

Greps för narkotikabrott

Enligt Sharnese hade Shannon berättat för Maurice att hon var gravid och att han var pappan. Detta innebar att han riskerade fängelse för sexuellt utnyttjande av minderårig. Därför bestämde sig Maurice för att röja henne ur vägen.

Annons

Polisen lyckades övertala Sharnese McNight till att ringa Maurice Tate och försöka få honom att säga något som kunde användas som bevis under ett rättegång, men han avslöjade ingenting.

En vecka senare, den 14 juli 1999, greps Maurice Tate för ett ringa narkotikabrott. Darrell Mills tog tillfället i akt att ta upp mordet på Shannon Capers.

Mannen som mördade Shannon, Maurice Tate.
Maurice Tate var känd för att vara våldsam mot kvinnor.

Tate insåg att polisen hade något annat i sikte och han försökte undvika de farligaste fällorna. Han visste inte om någon hade sett honom tillsammans med Shannon dagen när hon försvann. Så han medgav att de hade varit tillsammans den dagen, men undvek att svara på om han hade gått med henne ut i skogen. Men han gjorde ett misstag.

– Jag kan ju inte vara på två ställen samtidigt, sa han. Jag kan ju inte vara både hemma i badkaret och i skogen där hon blev mördad.

– Så du låg i badet när Shannon blev mördad, frågade Mills.

– Ja, svarade Tate.

– Vi vet inte var Shannon blev mördad, men det vet uppenbarligen du, sa Mills.

Tate insåg att han avslöjat sig och vägrade säga något mer. Men han blev häktad och åtalad för mord.

Sommaren 2003 togs fallet upp i rättegång och Sharnese McNight var huvudvittne. Det tog juryn en halvtimme att enas om att Maurice Tate var skyldig. Den 26 juni dömdes han till livstids fängelse för mord.

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Lisa Södergren
Bild: Focus News och All over press

Han framstod som charmig och snygg – men något mycket mörkare dolde sig inombords.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons