Därför ska du stanna i ditt tråkiga förhållande
Nu har din partner ÄNNU en gång glömt att ta bilen till verkstan. Hen ger inte tillräckligt med närhet. Och du saknar sex.
Drömmer du ibland om ett annat liv med en ny tjusig partner, där allt är frid och fröjd och en dans på rosor? Eller kanske om ett förhållande där ni båda vet hur man sätter igång tvättmaskinen? Stanna upp ett tag och tryck på paus. Vi har nyheter till dig – och du kommer kanske inte tycka om dem.
I en undersökning gjort av en forskargrupp från University of Alberta i Canada har det nämligen visat sig att du faktiskt inte blir mer tillfreds av att ingå i ett nytt parförhållande.
Skapar mönster redan i barndomen
I undersökningen har forskare intervjuat 554 tyskar flera gånger under åtta år, både i deras gamla och nya förhållande. Och slutsatsen är att det inte är övervägande stor skillnad i tillfredsställelsen mellan första och andra kärleksrelationen. Faktiskt så är det bara på två av de sju områden av förhållandet man undersökt som är förbättrat i nästa relation: frekvensen av sex, och hur mycket man visar att man tycker om varandra.
Man skulle kanske tro att man lär sig något av förhållandet man lämnar så att man inte begår samma misstag i nästa. Men parterapeuten Christiane Meulengracht har en idé om varför det inte blir så. Det handlar nämligen om mönster. Alltså de mönster vi skapar redan från barnsben genom att se på våra föräldrars sätt att vara mot varandra. Genom att spegla oss i våra föräldrars relation skapar vi en kärlekskod redan under barndomen och de mönstren följer oss hela livet, om vi inte aktivt väljer att arbeta med dem.
Din egen lyckas smed
Så vad kan man göra for att inte falla tillbaka i samma mönster i nästa förhållande?
– Det man kan göra när man lämnar en relation är att se på sig själv. Att våga se de mindre fina sidorna av sig själv, ens mönster. Där vi själva har svikit, gjort den andra besviken och kanske själva inte levt upp till det vi har förväntat oss av den andra. Det handlar inte om skuld eller att peka finger på någon. Förhållandet är en gemensam dynamik, säger terapeuten Christiane Meulengracht.
Vi hör det gång på gång. Man ska titta inåt. Så vad kan du lära dig från dina tidigare förhållanden? Vad är dina skelett? Det är inte alltid så lätt att ta reda på men det är viktigt att se dem i ögonen.
– Undersökningens resultat stöder i viss mån att det är en orimlig uppgift att förvänta sig att den andra ska göra dig lycklig. Det är ditt eget ansvar att ge och visa kärlek och den magiska formeln lyder – ju ärligare du är och ju mer du visar din kärlek ju större chans är det att du får det tillbaka. Det är när testpersonerna har känt sig drabbade känslomässigt som mönstren blir intressanta att titta på. Där sätter de upp känslomässiga försvarsmekanismer och upprepar sin mönster.
Kommunikation är nyckeln
Det är alltså viktigt att vara verbal när du känner dig drabbad. Eller när du känner dig älskad – eller när du själv älskar. Kommunikation är nyckeln. Var ärlig och var öppen. Enligt parterapeuten Christiane Meulengracht är du din egen lyckas smed i vått och torrt.
– Det som gör oss lyckliga i en kärleksrelation är att vi tar ansvar för våra egna tankar, känslor och beteenden. Och man ska ge plats till att ens partner kan ta ansvar for sina.
Hon menar att många kan missförstå det för att vara egoistisk men faktum är att om man inte arbetar med sig själv så blir man faktiskt egoistisk och självcentrerad menar Christiane Meulengracht.
Vår fallenhet för att dras till antingen tråkiga förhållanden eller högdramatiska förhållanden ändrar sig alltså sällan, även om partnern är utbytt. Och du kan alltså räkna med att din nästa relation kommer att likna din nuvarande ganska mycket. Ryggsäcken följer med. Dina mönster följer med.
Men det du kan göra är att lära dig att vara närvarande och hitta trygghet i dig själv och inte hos andra. Det är viktigt att du är verbal omkring vad du behöver och vad du känner. Du ska kort sagt lära känna dig själ
Hur gjordes undersökningen?
554 testpersoner har under åtta år svarat på frågor inom sju områden som säger något om hur dynamiken i en kärleksrelation är. Frågorna har besvarats under fyra tillfällen både när testpersonerna befunnit sig i det första och andra förhållandet.
De sju områdena de fick förhålla sig till var:
- Allmän tillfredsställelse med förhållandet
- Hur tillfreds är du med ditt sexliv?
- Hur frekvent har ni sex
- Hur säker känner du dig i förhållandet?
- Hur ofta är det konflikter och bråk?
- Hur förtrolig är du med din partner?
- Hur ofta visar ni att ni uppskattar varandra.
Av Kathrine Graa
Översättning: Malin Aunsbjerg
Foto: Shutterstock/TT