Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Därför ska du inte vara bästis med ditt ex!

10 jan, 2018
author Redaktionen
Redaktionen
8 skal att inte vara bastis med ditt ex
Det finns många bra anledningar att vara kompis med sitt ex. Men också några mindre bra. En expert har här listat fällorna du kan fastna i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Därför ska man inte vara bästa vän med sitt ex

1. Du träffar honom bara för barnens skull

Att barnen mår bra av att mamma och pappa kan umgås och hålla sams även om de inte längre bor tillsammans vet alla i dag. Självklart vill du därför ge dina barn möjligheten att träffa båda sina föräldrar samtidigt.

Kanske går du med på att ni ska fira födelsedagar och andra högtider gemensamt – även om du inte har lust till det.

Så här kan du göra och tänka:

Tänk efter om du klamrar dig fast vid bilden av att ni fortfarande är en harmonisk familj som trivs tillsammans. Enligt psykoterapeuten Stine Zink är det viktigt att acceptera att man är skild och familjen inte längre är den grupp den en gång var.

För de allra flesta är det viktigt att sätta barnen i främsta rummet och själv stå tillbaka. Man tror att barnen blir glada över att fira bemärkelsedagar och helger gemensamt, men barn märker allt. De känner direkt om det är en spänd relation mellan mamma och pappa och börjar oroa sig för att det ska bli bråk. Om stämningen mellan föräldrarna däremot är god kan barnen inledas i en falsk förhoppning att mamma och pappa ska hitta tillbaka till varandra och allt ska bli som förr när de var en del av en lycklig familj.

Som skild är det viktigt att också tänka på sig själv och prioritera sina egna behov även om man är ovan vid det, menar Stine Zink.

2. vill ni ska vara vänner – men ändå inte

Du har ett mycket ambivalent förhållade till ditt ex. Å ena sidan vill du ha honom på så långt avstånd som möjligt. Å andra sidan vill du vårda vänskapen till honom. Ni har ju ändå känt varandra länge och det vore konstigt om han helt försvann ur ditt liv.

Så här kan du göra och tänka:

Det är Stine Zinks erfarenhet att det är svårt att få en vänskapsrelation att fungera för att man befinner sig i olika stadier rent känslomässigt. Detta gäller även de par som varit helt överens om att skiljas.

Annons

För att man ska kunna vara vänner även efter separationen krävs att båda parter har accepterat den nya livssituationen. Om så inte är fallet är psykoterapeutens råd att man fokuserar på att vara ”föräldrakollegor”.

I ett äktenskap talar man med varandra på ett sätt, med en arbetskamrat på ett annat. Många har svårt att förstå att man måste umgås med sitt ex på ett annat sätt än vad man gjorde under äktenskapet. Man kan inte längre förvänta sig att den andre rycker ut och passar barnen om man behöver barnvakt den veckan man har barnen.

Från att bara ha sagt till sin partner att man inte är hemma då och då och tagit för givet att den andra är det måste man nu fråga om det går bra att exet tar hand om barnen för att man inte är hemma.

Man måste ställa frågan i god tid och i artig ton. Tänk dig att ditt ex är som en kollega på ditt jobb och var lika hövlig som du skulle varit mot denne.

3. Du vill försäkra dig om att han gör allt rätt

Många kvinnor är vana vid att ha allt som rör barnen under kontroll. De vet precis när barnen ska ha gympa eller när de ska på utfärd – även om det inträffar när de är hos sin pappa.

Det krävs träning att släppa den kontrollen och det är inte ovanligt att kvinnan har daglig kontakt med sitt ex när barnen är hos honom. Allt för att vara på säkra sidan att ingenting rörande barnens aktiviteter glöms bort.

Så här kan du göra och tänka:

Koppla bort det direkta ansvaret för barnen när de är hos sin pappa. Att vara frånskild är som att få en rullgardin nerdragen framför sig. Man har inte längre insyn i vad som händer.

Träna dig på att acceptera att ditt ex har ansvaret för barnen när de är hos honom. Skippa alla sms och mejl med påminnelser och direktiv om tider för lek, måltider, läggdags och så vidare. Det räcker med ett mejl där du berättar hur du brukar göra i en viss situation om barnen är i en ålder då det är viktigt för dem att ha samma regler hos båda föräldrarna.

Annons

Kom ihåg att du aldrig kan styra ditt ex. Han har rätt att själv bestämma hur han ordnar saker.

4. Du lider av olycklig kärlek

Du sörjer över att du inte längre är gift och saknar den man du en gång förälskade dig i. Det är inget ovanligt och har ingenting att göra med vems beslut det var att bryta upp eller om det var ett gemensamt sådant. Och äktenskapet var ju trots allt inte dåligt hela tiden.

Så här kan du göra och tänka:

Om du ska komma över honom ska du inte ha en konstant kontakt med honom. Låt bli att söka upp honom och hitta på ursäkter för att ni ska ses.

Sluta att titta på gamla foton från er lyckliga tid tillsammans och lyssna inte på er gemensamma favoritmusik.

För att komma över din olyckliga kärlek ska du tillåta dig att sörja men inte utsätta dig för situationer som ökar din smärta, råder Stine Zink.

5. Du känner dig ensam

Många frånskilda känner sig ensamma och övergivna när barnen är hos den andre föräldern. Det kan vara svårt att hitta något meningsfullt att göra med sin egentid.

Kanske har man tidigare varit så upptagen av familjen att man inte underhållit kontakten med egna vänner, och kanske har man valt att inte träffa någon när äktenskapet gick mot sitt slut.

Så här kan du göra och tänka:

De flesta frånskilda glömmer att de kände sig mycket ensamma även i äktenskapet. Att söka sällskap och tröst hos sitt ex är ingen bra idé. Det fungerade ju inte när ni var gifta, varför skulle det gå bättre nu? Bästa sättet att fly ensamheten är att söka upp personer som är i samma situation som man själv. Det finns grupper att hitta på nätet. Har du något speciellt intresse, t ex stickning eller bakning, kontakta andra som delar det.

6. Du behöver hans hjälp och tvärtom

När man varit ett par länge har man också skapat en speciell rollfördelning. Kanske var du den som gav honom goda råd hur han skulle hantera olika problem på sitt jobb, medan han var den som lagade alla maskiner hemma. Efter skilsmässan har ni kvar era roller.

Annons

Så här kan du göra och tänka:

Tänk efter hur det påverkar er situation genom att hålla fast vid era gamla roller. Ger du honom falska signaler när du ber honom om hjälp att laga något i ditt nya hem? Eller om du fortsätter ge honom goda råd?

Enligt Stine Zink är det viktigt att man bryter mönstret och visar, inte minst för sig själv, att man står på egna ben och klarar sig själv.

Man kan hyra in en hantverkare som lagar det som gått sönder eller lära sig handgreppen och fixa det själv. Det är en otroligt tillfredsställande känsla när man upptäcker att man inte är beroende av någon annan utan klarar sig själv.

7. Du har svårt att säga nej

Kanske är en av orsakerna till skilsmässan att man känner sig utnyttjad för att man inte kan säga nej. Om man inte hela tiden är medveten om svagheten på den punkten är risken stor att mönstret inte bryts. Problemet fortsätter även efter skilsmässan.

Man kan också drabbas av dåligt samvete om man är den som drivit igenom skilsmässan, och vill dämpa sina egna skuldkänslor genom att vara tillmötesgående mot sitt ex.

Så här kan du göra och tänka:

När man är i en kris efter en skilsmässa behöver man lugn och ro. Det får man inte om exet hör av sig hela tiden om ditt och datt och man inte har förmågan att säga ifrån och säga nej.

Det enklaste är i detta fall att man tydligt klargör för exet att han inte kan förvänta sig svar på sina sms och mejl genast. Det ger en tid att samla sig och sätta de gränser man själv vill ha i stället för att slå på sin autopilot.

8. Du har många obesvarade frågor

Kunde vi ha gjort något mer för att hålla ihop? Varför vägrade han att gå i parterapi? Varför kunde vi aldrig tala ut om hur vi hade det? Kan vi tala om det nu när vi är skilda? Man håller kontakten med sitt ex för att få svar på frågorna, och tror att det är en hjälp att gå vidare i livet.

Annons

Så här kan du göra och tänka:

Man kan konstatera att det finns många frågor som aldrig får några svar. Frågorna tillhör livet under äktenskapet och det är över nu. Det är inte längre aktuellt och därmed är frågorna inte heller aktuella längre.

Med hjälp av en psykolog eller psykoterapeut kan man få hjälp att flytta fokus från sitt ex till sig själv. Det gör större nytta än att bara tala med väninnor om problemet. Risken att man tillsammans med dem bara travar runt i en labyrint och aldrig kommer framåt och vidare är stor. Allt enligt Stine Zink.

Av Annette Aggerbeck
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också: Experterna: Tre tecken på att ni borde fundera på skilsmässa

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons