Därför klarar kvinnor skilsmässan bättre än män – dessa två faktorer avgör enligt ny studie
Studien kommer från Köpenhamns universitet och den visar att separationer kan ge kronisk inflammation i kroppen. Med andra ord är ett uppbrott inte bara påfrestande för ens psykiska välbefinnande, utan påverkar även ens kropp negativt.
Men traumat kan mildras. Och det visar sig att kvinnor och män är olika bra på att hantera sin hälsa efter en skilsmässa.
Män som levt ensamma i mer än sex år eller har gått igenom flera uppbrott, löper större hälsorisker än kvinnor som befinner sig i samma situation.
Två faktorer avgör
En förklaring till att kvinnor i medelåldern klarar skilsmässan bättre, beror på att de har ett bättre socialt nätverk. Därigenom får kvinnor ett större emotionellt stöd från vänner och familj. Detta skyddar mot negativ stress.
En annan orsak är att män lever mindre hälsosamt efter en skilsmässa. De har lättare för att gå ner sig och fastna i destruktiva spiraler.
Aftonbladet har skrivit om studien och intervjuat Karolina Davidsen, läkare och en av forskarna bakom den.
– Generellt sett har vi bara undersökt hur uppbrott eller att bo ensam påverkar mäns hälsa i form av kroniska inflammationer. Det vi har funnit är att män, till skillnad från kvinnor, verkar vara kroniskt påverkade av sina inflammatoriska parametrar. Och ju längre de har levt ensamma, eller ju fler uppbrott de har haft under sina vuxna liv, desto värre, säger Karolina Davidsen till kvällstidningen.
Därför är kronisk inflammation farligt
Kronisk inflammation är ett tillstånd i kroppen som kopplas till flera allvarliga sjukdomar. Bland annat åderförkalkning, demens och allmänt högre dödlighet. Det är sannolikt också en riskfaktor som kan leda till cancer, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och depression, enligt Karolina Davidsen.
Hon ger de "vanliga råden" för att minimera riskerna att drabbas av kronisk inflammation efter en skilsmässa.
– Ät hälsosamt, håll vikten nere, träna flera gånger i veckan, håll alkoholintaget till ett minimum, rök inte, sov gott och underhåll sociala kontakter och nätverk, säger hon till Aftonbladet.
Studien omfattar 4 835 medelålders danskar, män och kvinnor, som forskarna följt under mer än tjugo år.