Christina lämnade stan för att leva nära naturen
Christina Alméns första råd till alla som vill bli mer hälsosamma och självförsörjande är att skaffa höns. Det är inte bara deras hemtrevligt vaggande gång och mysiga uppenbarelser som gjuter nytt liv i stressiga människor, utan de ger ägg och kött på ett ekonomiskt och nyttigt sätt.
– Min dröm har alltid varit att leva ett enklare liv, närmare naturen, säger Christina.
Hon har haft förebilder i släkten och växte upp sittande i en låda på växthusborden på familjeföretaget Åkrabergs Trädgård. Hennes far och farföräldrar kunde det mesta om grönsaker och hade mängder av djur på gården.
Men för Christina blev det till en början stadsliv i lägenhet när hon träffat den stora kärleken i Christer.
Hon var i tjugoårsåldern och de enda djur hon kunde ha var akvariefiskar. Maten handlade hon i butik som de flesta andra, men en längtan om något annat fanns där.
Till slut togs beslutet att ändå lämna staden och de flyttade ut till Christinas farfars barndomshem under tiden de byggde eget drömhus inte långt därifrån. När huset stod klart kom dottern Mayla till världen och det kändes bra att hon skulle få en barndom nära djur och natur.
– Det var den uppväxten jag ville ge henne, berättar Christina.
Byter livsmedel med grannarna
Idag bor hon, Christer och Mayla i sin timrade stuga lagom långt bort från stadslivet, men tillräckligt nära för åtminstone en del bekvämligheter. Utanför håller vägen på att grävas upp för fiber och det är inte långt från de härliga stränderna nära Varberg.
De lever det liv de drömt om. Marken är uppdelad i små söta trädgårdar och vidsträckta odlingsplatser. Allt är byggt för ge det bästa för växterna, men också för att familj och besökare ska kunna njuta i omgivningarna.
I en av trädgårdsentréerna hänger en glittrig diskokula och just blandningen mellan gammalt och nytt, lantligt och glamour är nog en spegling av Christinas personlighet.
– Jag tyckte den passade in, skrattar hon.
Hon tycker att det ska vara roligt att jobba med jorden och då behövs små oaser av konstnärlighet, inte bara raka rader av planteringar. Att sitta ner och bara vara är viktigt på Brantas gård, som platsen heter.
Här finns hallonbuskar och jordgubbsplantor. Familjen är självförsörjande på grönsaker som grönkål, lök, sallad, potatis, tomater och mycket mer.
– Vi ser också till att ha ett överskott av det vi producerar så att vi kan byta mot kräftor, mjölk, rådjurskött och annat som vänner och grannar till oss kan ha. Då blir det mer variation, säger Christina.
Hon greppar en stor tupp och berättar att just höns varit ett intresse länge. Under flera år anordnade hon hönsbytardagar på Åkrabergs Trädgård och det blev till slut så populärt att det kom flera tusentals för att titta, byta och köpa. Där kunde nyfikna hitta de mest ovanliga raser och prata med uppfödare.
– Det blev ett event som slog det mesta i Halland vad gäller deltagare och till slut blev det nästan för stort. Men vi hade roligt.
Har skrivit bok om sin livsstil
Idag har hon höns, kalkoner och vaktlar både för ägg, kött och nöje. Det är Lohmanhöns, stora vackra Brahmahöns med tofsar på benen, vanliga broilerhöns och nakenhalsade höns. Kanske blir det ytterligare sorter längre fram, för alla har sin charm.
– De är olika i både temperament och storlek, men det kan skilja en del i smak också.
Varje dag är det äggjakt för att plocka äggen som lagts och det är underdrift att dieten i familjen handlar mycket om det hönsen ger.
– Ägg är ju världens bästa livsmedel med enormt mycket näring och höns är förhållandevis enkla och billiga i drift dessutom, förklarar Christina.
Runt henne pickar flera av dessa trivseldjur och de försöker ofta ta sig in i de inhägnade delarna av trädgården för att komma åt godsaker i planteringslådorna. Att förbättra stängsel och avgränsningar hör till det dagliga arbetet.
Hönsen behöver också möjlighet att ta skydd från rovdjur.
– Vår största tupp, Måns Zelmerlöw, har haft bra koll på rovfåglar så det har varit ganska sällan att vi förlorat några höns. Han varnar ordentligt. Men visst har det hänt att duvhöken hittat hit, berättar Christina.
Övriga djur på gården är ett par hundar, en katt och några kaniner. För att inte tröttna på allt för mycket hönsrelaterat är de med i en grupp som håller andelsgrisar. Inom gruppen hjälps alla åt att sköta och finansiera några frigående utegrisar som sedan blir kött.
– När man börjar titta finns det ganska många samarbeten som man kan vara med på. Det är aldrig fel med lite bacon som ombyte.
De senaste åren har Christina jobbat med att sammanställa sin kunskap i en bok; Jorden vi ärvde – drömmen vi lever.
– Det är en bok om självförsörjning och downshifting, som går ut på att man värderar tid före pengar och konsumtion. Men jag tycker inte man behöver bli religiös i sin tro på detta. Då kan det bli lite väl präktigt. Lagom är bäst, säger Christina.
Själv jobbar hon en dag i veckan som brödbilschaufför, medan Christer jobbar heltid som processoperatör på Ringhals.
– Jag gillar mitt jobb och arbetskamraterna, men det är skönt att komma hem till detta och inte en lägenhet, säger Christer, som har mycket sparade föräldraledighetsdagar som han använder regelbundet.
I övrigt lever de sparsamt på det de själva odlat, fött upp eller tillverkat.
– Det känns bra att veta hur djuren levt, vad man stoppar i sig och då framförallt för Maylas skull.
Familjen behöver inte leta i innehållsförteckningar på matförpackningar och undra över tveksamma tillsatser. Samtidigt är det mycket jobb och långa dagar i perioder.
– Men vi har också tid för vila och framtidsdrömmar på ett annat sätt. Vi har hela tiden nya idéer och bygger nytt varje år.
Vill inte fastna i ekorrhjul
Livsfilosofin som beskrivs i boken delar Christina och Christer, liksom drivkraften att utvecklas. Tvål, sköljmedel och läppsalva tillverkas hemma i köket.
De använder också gärna ovanliga ingredienser som björksav, granskott och älggräs. Vin tillverkat av mango och hallon har också visat sig vara mycket lyckat.
– Hemlagad jordsgubbspaj och egen flädersaft smakar annorlunda än om du köper i butik. Det skulle vara omöjligt för mig att gå tillbaka till något annat.
Hon vill gärna slå ett slag för de Reko-Ringar som finns runt omkring i Sverige där man kan köpa närproducerat om man inte själv har möjlighet att ha djur och odla.
Annars vill hon gärna sprida kunskap på olika sätt.
– Mitt första råd brukar vara att skaffa höns, planera en odling och leta upp andra att byta varor och tjänster med.
Själv har hon inte ångrat en sekund att välja ett hälsosammare liv nära naturen och ursprunget. Samtidigt är hon en tjej som provat på det mesta och gillar omväxling.
– Jag är utbildad murare och har jobbat inom industrin innan jag utbildade mig till trädgårdsmästare. Sedan har jag drivit mängder av events kring Varberg – bland annat rockfestivalen, tomatfesten och Bondens dag.
– Jag vet inte varför, men det är ofta jag som är drivande när något ska göras, säger Christina och ler.
Hon har inget mot att vara den som jobbar hårdast, samtidigt vill hon inte fastna i ett ekorrhjul.
– Det är dubbelt. När du gör det du älskar blir det inte jobb, även om det tar lång tid, förklarar Christina och vänder sig mot dottern Mayla som varsamt bär omkring på både kaniner och höns. Hon kan redan mer om varifrån maten egentligen kommer än de flesta någonsin kommer göra.