Lästips:NYTT! Spel Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

ChattyMeals för samman människor över mat och prat

09 dec, 2018
author Redaktionen
Redaktionen
Hemma hos Eva utanför Lund har fem personer samlats för att äta middag tillsammans på ett lite annorlunda sätt. De känner nämligen inte varandra sedan tidigare och ska nu samtala kring ett tema. ChattyMeals är konceptet där kvällens värd väljer samtalsämne – högt som lågt …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rädslor och krokodiler. Feng shui i hemmet. Kärlek och tacksamhet. Äfsingar och mormorsrutor. Det är bara några av de samtalsämnen som ChattyMeals bjudit in till genom åren.

Första gången en ChattyMeals-middag serverades var hemma hos grundaren Slobodan Zubac i Malmö för drygt två år sedan. Ämnet som då diskuterades var ”i tangons värld”. Sedan dess har närmare 70 middagar anordnats, alla med olika teman och hemma hos olika värdar. Tanken är att föra samman människor runt god mat och spännande resonemang.

Slobodan fick idén till ChattyMeals när hans två söner blivit stora och på väg ut i sina egna liv. Med mer tid för sig själv öppnades också nya möjligheter.

– Jag är programmerare och ville kombinera min passion för programmering och min önskan om att kunna bidra till en lite bättre värld. Jag flydde hit från kriget på Balkan 1993. Att ge tillbaka till samhället är ett sätt att tacka för gåvan jag fick av Sverige och möjligheten att kunna starta ett nytt liv.

Sex personer lagom

Slobodan tycker att människor behöver fler tillfällen för mänskliga möten, många behöver prata och umgås och dela erfarenheter med varandra. Det moderna livet har gjort att många känner sig ensamma och isolerade, menar han.

Den som vill vara med på en middag anmäler sig på ChattyMeals hemsida. Omkring sex personer brukar vara lagom för att alla ska få komma till tals. I kväll är det Eva Johannesson i Nöbbelöv strax utanför Lund som bjudit in, och ämnet är ”Vara dig själv fullt ut”.

– Jag tycker ChattyMeals är ett sätt att göra livet lite roligare. Jag gillar att man pratar om det som är meningsfullt och det är spännande att göra det tillsammans med okända människor. Att sitta vid en måltid och diskutera ett ämne är ett kul sätt att träffas, säger Eva.

Annons

Nya för varandra

Förutom Slobodan har hon sällskap av Annika Melin, Sara Lennartsson och Lars Rydbeck kring bordet. Några känner varandra sedan tidigare middagar, andra är nya bekantskaper.

Eva har funderat länge på kvällens tema. Går det att lyssna mer på sin inre röst och dessutom kunna lita på den? Hur gör man för att vara sig själv?

Efter att ha slutat arbeta i en organisation som hon märkte kolliderade med hennes egna värderingar satte hon sig ner och synade olika dimensioner av sitt liv. Några extra viktiga delar utkristalliserades. Hon ville till exempel hitta en sysselsättning hon trivs med, ta hand om sin kropp och inte minst njuta av livet och umgås med personer som ger henne glädje.

– Jag gjorde handlingsplaner som jag sedan följt. Det började med att min 17-åriga dotter och jag hjälptes åt att rensa bland kläder, böcker och papper.

Tre personer kring ett matbord.
Eva serverar sina gäster. – Jag gillar att man pratar om det som är meningsfullt, säger hon. Foto: Drago Prvulovic

Det tog hela sommaren att fundera och rensa. Det som gav dem glädje och nytta sparades, resten gavs bort eller såldes. De cirka 40 procent av prylarna som försvann har de aldrig saknat.

– När man väl börjat så fortsätter man ofta med andra delar av sitt liv. Vad ger mig energi? Vad borde jag kanske rensa bort? Det handlar inte om minimalism utan att ta bort det som inte ger någon glädje.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

– Du skulle må dåligt hemma hos mig, säger Lars. Jag har ett sju meter långt matbord som är fyllt med bråte. Jag har sparat en hörna där jag kan sitta och äta.

Annons

Han berättar att han inför en planerad flytt rensade ut hälften av sina böcker. Flytten blev dock aldrig av, och i bokhyllorna finns det nu mer utrymme som snabbt fylls på med nya böcker.

 

Enligt Annika är kläder som legat längst bak i garderoben i tio år utan att se dagens ljus bara en klump av stagnerad energi. Hon tömmer i omgångar och behåller bara kläder hon kan vara sig själv i. För några år sedan rensade hon även upp i livet. Tillsammans med sina barn skrev hon ner saker de ville skulle hända. Sedan rangordnades önskningarna. Vad var viktigt och vad spelade mindre roll?

– När vi tittade närmare på det vi listat upptäckte vi att det var rätt få saker som vi verkligen, verkligen ville göra. Det hjälpte oss att fokusera på bara dem och sätta upp mål hur vi skulle kunna genomföra det.

Spännande samtal

Samtalet böljar fram och tillbaka. Lars flikar in att det periodvis är alltför lätt att tycka illa om sig själv och då blir man sin egen värsta kritiker.

– Då är du verkligen inte dig själv fullt ut. Det är nästan som att stå vid sidan av sig själv och titta på, man sätter en barriär runt omkring sig.

Eva stämmer in.

– De flesta har en inre röst som kritiserar, men jag har lärt mig observera mig själv, inte döma, och har tränat på att inte ta åt mig av andras negativitet. Jag lägger märke till mina tankar och ändrar dem, säger hon.

Eva Johannesson samtalar med sina gäster.
Eva är kvällens värd och har valt ett samtalsämne som ställer frågan hur man ska göra för att vara sig själv. Foto: Drago Prvulovic

Sara menar att det viktiga är att vara ärlig mot sig själv och inte ljuga, att vi har många sidor – på gott och ont – och att alla dessa delar formar det som är vår person. Själv känner hon sig ibland blyg.

Annons

– Om jag är rädd för något, till exempel att inte passa in, så förställer jag mig. Men det är ju ändå jag. Blygheten är en del av mig som jag måste acceptera. Ändå vill jag inte bara följa med i känslan, jag vill ju ta plats.

– Stöter vi på samma utmaningar ideligen är det tillfälle att reflektera, säger Annika. När vi jobbar med sådana delar hos oss själva kan vi förändras. Vi blir lite klokare över tid, säger hon och funderar över hur svårt det kan vara att visa sin innersta kärna.

Alla enas om att det gäller att försöka vara mer närvarande i sitt eget liv, att inte låta all energi försvinna till ingen nytta. Kärlek, poesi, virkning, dans, vinterbad, resor, utmaningar – allt är tillåtet för att hitta sin kraft. Under ett halvår efter att Eva slutade sitt jobb gjorde hon sådant som stärkte henne.

– När jag så småningom hämtat mig började jag se det som en möjlighet. Jag har gått roliga kurser, haft motiverande samtal, styrketränat, kollat min syn … Jag har gjort allt det jag inte hann innan och märker att min egen vilja är tydligare för mig.

Väcker eftertanke

ChattyMeals skapar många nya tankar hos kvällens deltagare som de sedan går och funderar på.

– För mig är det också en möjlighet att på ett naturligt sätt träffa äldre personer än de jag annars umgås med. Det ger nya perspektiv, säger Sara, 33.

Annika håller med.

– Det är väldigt lätt att öppna sig inför främlingar och prata djupare om ämnen som intresserar – du väljer ju vilka middagar du vill gå på. De olika infallsvinklarna väcker en eftertanke som jag bär med mig länge. Det är intressant att prata med andra än de man träffar normalt.

Lars som är änkling sedan några år menar att dessa möten – förutom att ge nya insikter – även ger vänner och bryter ensamhet.

Annons

– Jag har varit på många ChattyMeals och aldrig känt någon form av kritik, bara intresse. Det finns inga hinder att säga precis vad som helst. Det är en fantastisk blandning av tankar och enormt berikande.

– Ja, genom att samtala delar vi med oss av vår passion och kunskap och lär av varandra, säger Slobodan.

En kvinna och en man tar mat i ett kök.
Slobodan Zubac som startade ChattyMeals för två år sedan tar gladeligen för sig av värden Evas mat. Foto: Drago Prvulovic

Han vill se ChattyMeals som ett sätt att bygga broar.

– Jag hoppas att varje möte ska inspirera. Det är ingen större skillnad mellan den första träffen jag arrangerade för snart två år sedan och de som kommit efter, varje möte är unikt och kan inte återskapas. Det är gästerna och deras engagemang som skapar dynamiken. Efter varje möte har jag känt mig berikad.

Nästa steg är att lansera måltiderna mer intensivt. Än så länge arrangeras de bara i Skåne, men Slobodan drömmer om att se människor världen över slå sig ner runt sina matbord och samtala runt spännande ämnen.

– Dagens moderna web-teknologi gör det möjligt att enkelt och snabbt skapa tjänster som lyfter människor. Det ger fantastiska möjligheter för utveckling.

Fakta ChattyMeals

ChattyMeals vill bygga en trygg och säker plats. Därför ska den som vill ordna eller delta i ett evenemang först registrera sig på chattymeals.com.

  • Evenemangets värd bestämmer antal platser, tema, datum och tid och vad man vill bjuda på: middag, fika, eftermiddagste, brunch, lunch …
  • Evenemanget skapas sedan på webbsidan. Värden godkänner bokningarna, men Chattymeals skickar bekräftelsemail.
  • Den som är gäst bokar plats, kommer till dukat bord och njuter av god mat och trevliga samtal.
  • Alla betalar kontant på plats eller via Swish. Den som vill skriver sedan ett omdöme – en av grundstenarna för att bygga en bra mötesplats.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons