Charlotte: Min man led av tvångstankar
Charlotte: Sune vågade inte vara ensam med våra barn
På sin födelsedag den 21 januari 2016 fick Sune en teckning i present av sin sexårige son. Teckningen föreställde pappa Sune klädd som Stålmannen. För det var precis sådan han var, tyckte hustrun Charlotte och barnen – en superhjälte som klarar allt.
Nio dagar senare slogs den bilden i spillror, åtminstone hos honom själv. Charlotte hade åkt hemifrån familjens hus i danska Jyllinge tillsammans med sina två söner, tre och sex år, för att hälsa på Charlottes mamma.
Sune stannade hemma med ettåriga dottern. Plötsligt, som en blixt från en klar himmel, slogs Sune av en skrämmande tanke: ”Tänk om jag dödar henne”. Han såg fruktansvärda bilder för sitt inre, som i en film, hur han tog en kökskniv och skar henne.
– Jag rös och darrade, och tänkte att jag håller på att bli sinnessjuk. Jag hade aldrig varit med om något liknande, det kom helt från ingenstans, säger 39-årige Sune, som är lågstadielärare till yrket och numera även arbetar som föredragshållare.
Tvångssyndrom
Dagen innan hade han varit på begravning, då en av hans elevers pappa begravdes. Och bara en kort tid dessförinnan hade Charlottes pappa avlidit. Båda dödsfallen hade påverkat Sune djupt och han tänkte oroliga tankar om hur det skulle bli om det var han som blev bortryckt från sina barn. Han kunde inte sluta tänka på det.
– Man är ju mer orolig av sig när man blivit förälder och hos mig blev oron extra stark, konstaterar Sune idag.
Kanske var det dödsfallen bland nära och kära som utlöste hans svåra tvångstankar, vilka senare skulle visa sig bero på tvångssyndrom, OCD (Obsessive Compulsive Disorder).
Läs också: Stress gjorde att Emma drabbades av en psykos
Men tillbaka till den där dagen då Sune var ensam hemma med sin lilla dotter. Blotta åsynen av köksknivarna skrämde honom så till den grad att han inte vågade stanna hemma med dottern. Istället lyfte han in henne i barnvagnen och promenerade ner på stan, där han gråtande ringde till Charlotte och bad henne att komma hem.
– Det var mitt livs svåraste samtal. Jag har alltid betraktat mig själv som en slags stålman som klarar allt, men i och med det här samtalet klev jag in i en helt ny, okänd värld, säger Sune.
Charlotte, som även hon jobbar som lågstadielärare, hade haft släktingar som lidit av ångestattacker och hon kände igen Sunes symtom.
– Jag var inte orolig för att han skulle skada barnen, men det var smärtsamt att se honom så plågad. Under lång tid kändes det som att jag hade fyra barn att ta hand om – Sune låg bara i sängen och grät, berättar hon.
Hemska tankar utom kontroll
Sune blev sjukskriven från sitt arbete i en månad och började gå i samtal hos en psykolog. Men samtalen hjälpte inte. Han fortsatte att plågas av hemska tankar – kanske så många som mellan 400 och 500 gånger om dagen – och det skrämde honom att inte ha någon kontroll över dem.
Charlotte såg sin Sune, som hon mött och förälskat sig i på en fest 2005, förvandlas från en stark och trygg familjefar till en ångestladdad man som inte vågade vara ensam med barnen.
– Det var en mycket ensam tid, jag skötte allt på egen hand. Jag kände det som att jag befann mig i ett fängelse – jag kunde inte lämna huset, eftersom Sune var rädd för att vara ensam med barnen. Det var väldigt frustrerande, säger hon.
Under ett års tid kämpade Sune med att söka efter rätt hjälp och spenderade en förmögenhet på terapimetoder som hypnos och TFT, tankefältsterapi. Det hjälpte förvisso en aning, men inte tillräckligt för att få de jobbiga tankarna att försvinna.
Sune gjorde allt han kunde för att undvika situationer där han skulle kunna skada barnen. Allround-knivarna som han fått av Charlotte i present gömdes undan och han var rädd för att köra bil med barnen som passagerare.
– Jag visste aldrig hur dagen skulle gestalta sig, det berodde helt och hållet på hur Sune mådde. Ju sämre han mådde, desto kortare stubin hade han, minns Charlotte.
Läs också: Jag fick panikångest när jag gick i sjuan
Sune var frustrerad över sin situation och kände att ingen i hela världen förstod honom, och det gick ut över hans hustru.
– Det medförde att vi tvingades lära oss att kommunicera på riktigt. Jag kunde ju inte se på Sune hur han mådde. När han hade det extra jobbigt blev han arg på mig och så trodde jag att det var mitt fel, säger hon och medger att hon vissa dagar var nära att ge upp.
– Det var en kämpig tid, men vi har tre underbara barn tillsammans och vårt familjeliv hade precis börjat. Jag vägrade att ge upp, även om jag ibland undrade om det var så här vårt liv tillsammans skulle se ut i fortsättningen, säger Charlotte.
Sune ger henne ett varmt leende:
– Ja, det var otroligt att du inte bara stack. Du måste verkligen ha trott att jag höll på att mista förståndet.
Gruppterapi och KBT
Allting vände sommaren 2016 när Sune lyssnade på en podcast. Den visade sig handla om tvångssyndrom och äntligen förstod han vad det var han hade drabbats av. Han kontaktade sin läkare och fick remiss till en psykiatrisk klinik, där han fick träffa en psykiater. Han började även gå i gruppterapi tillsammans med andra som också led av tvångssyndrom.
Läs också: Jag kunde inte fatta att jag blev utbränd
– Det var en enorm lättnad, som en uppenbarelse, att inse att jag faktiskt inte var ensam om att må som jag gjorde. Jag fick också lära mig att inte vara rädd för mina tankar och att sluta fly från dem, berättar Sune.
Nu förstod han att hans tankar inte var synonyma med konkreta handlingar, och tack vare KBT, kognitiv beteendeterapi, började ångesten äntligen att släppa sitt strupgrepp om honom.
Under behandlingen lät psykologen Sune att till exempel hålla en stor kniv mot hennes hals under en hel halvtimme, bara för att visa honom att det inte var farligt.
– Genom att konfronteras med de saker som jag var allra mest rädd för i tanken förstod jag att jag inte skulle kunna göra det i verkligheten, säger Sune.
Idag är knivarna tillbaka i kökslådorna igen och Sune vågar vara ensam med sina barn utan problem.
Fortfarande kan enstaka tvångstankar komma, men Sune har lärt sig att bara låta dem passera och inte fästa någon vikt vid innehållet.
– Sune har kommit väldigt långt och vårt äktenskap har blivit mycket bättre. Vi har lärt oss hur viktigt det är att vi verkligen pratar med varandra, att vi skrattar och gråter tillsammans, och det ska vi fortsätta med. Så det har kommit även goda ting ur Sunes sjukdom, trots allt, säger Charlotte och ler mot sin man.
Vad är tvångstankar?
• Tvångssyndrom (OCD, obsessive compulsive disorder) är ett ångesttillstånd där tankarna får för stor makt över ens liv. Tvångstankar är tankar eller fantasier som känns fel och skrämmande, och som kommer fast du inte vill det – de tvingar sig på.
• Tvångstankarna orsakar stor ångest, eftersom man får för sig att tankarna i sig är farliga och att de kan få hemska saker att hända. Det är då lätt att utveckla tvångshandlingar, som har till syfte att neutralisera tvångstankarna och ”skydda” en från att skada sig själv eller andra.
• Om du har tvångstankar eller har svårt för att klara din vardag kan du kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. Utan behandling kan besvären vid tvångssyndrom bli långvariga. De går ofta inte över av sig själva.
Källa: 1177.se