Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Britt: Föräldrarna glömde bort dottern efter skilsmässan

18 sep, 2017
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Efter skilsmässan var det som att föräldrarna glömde bort Fanny. De hade fullt upp med sina nya kärlekar. Farmor Britt bestämde sig för att rycka in.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att min son och hans fru skilde sig kände jag att mitt då tolvåriga barnbarn hamnade utanför. Ingen av dem verkade ha särskilt mycket tid över för henne.

Anledningen till att Håkan och Maria gick ifrån varandra var att min son förälskat sig i en kvinna på sitt jobb. Alla hade vetat om deras relation utom Maria. Självklart gick hon igenom en svår period och hade inte mycket ork över för Fanny.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Håkans nya kvinna har inga egna barn och var heller inte särskilt intresserad av att lära känna Fanny. I stället gjorde hon sitt bästa för att hon inte skulle ingå i något ”paket” med Håkan.

Därför blev det inte tal om delad vårdnad till en början utan Fanny bodde kvar hos mamma.

Med tiden träffade även Maria en man och skapade sig en ny tillvaro. Marco hade tre mindre barn som skulle turas om att bo med dem och Fanny.

Hur kan man göra så?

Jag tror att Fanny kände sig väldigt utanför. Hon var inte van vid syskon och de här ungarna var busiga och tog mycket plats.

Hon var på väg in i tonåren och hade svårt att vänja sig vid tanken att inte ha tillgång till sin mamma som förr. Maria var kär och lycklig och självklart ägnade hon mycket tid åt att vara med Marco.

Nu skulle Fanny bo varannan vecka hos Maria och Marco och varannan vecka i Håkans och Tinas nya hus. Hon trivdes inte alls där.

Sommaren kom men ingen verkade ha funderat över hur den skulle se ut för henne.

Marcos barn skulle resa bort med sin mamma medan Marco och Maria reste till Grekland på en romantisk semester.

Tina hade bokat tre veckor i USA för henne och Håkan, men ingen av dem hade tänkt på att ta med sig Fanny. Hur kan man göra så mot ett barn? undrade jag.

Tur att jag har dig farmor

När jag träffade Fanny förstod jag direkt att hon inte mådde bra. Vi gick till ett konditori dit vi brukade gå när hon var liten.

Annons

– Tur att jag har dig farmor, snyftade hon. Ingen ser mig längre. Ingen bryr sig om jag finns eller inte. Speciellt inte nu i sommar.

I den stunden hände något och jag kände att jag var tvungen att hitta på något. Jag bestämde mig direkt.

– Jag tänkte fråga dig en sak och det är därför som ingen annan har frågat förstår du. Jag tänkte att du och jag skulle åka på en härlig solsemester tillsammans. Bara du och jag. Vad säger du?

Hon tittade förbluffat på mig och visste inte om hon skulle våga tro mig eller inte. Men när jag sa att hon fick välja vart vi skulle åka började hon gråta och skratta om vartannat.

En rolig tradition

Fanny visste att flera i hennes klass skulle åka till Rhodos så dit ville även hon. Jag är änka sedan flera år och hade inga sommarplaner själv så varför inte åka till Rhodos?Vi valde ett hotell med flera pooler dit många unga åkte för jag ville ju att hon skulle ha riktigt roligt.8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässaLäs mer

Det här var för några år sedan och Fanny ska snart fylla 16. Ändå vill hon fortfarande resa tillsammans med bara mig varje sommar. Vi har gjort det till en tradition och vi har verkligen roligt.

Men tänk att det är så lätt att glömma bort ett barn när man själv är lycklig och väljer att sätta sig själv i alltför stort fokus.

Jag vågar inte tänka på hur det skulle ha gått för mitt barnbarn om hon inte hade lyckats gå vidare på egen hand. Och jag vet att semesterresan hjälpte henne i alla fall lite.

/Britt

Annons