Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Nadya hade redan sex barn – blev gravid med åttlingar

03 nov, 2021
author Caroline Compton
Caroline Compton
Nadya med sina barn.
Den ensamstående mamman hade redan sex barn när hon blev gravid med åttlingar – som hon uppfostrade helt själv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon chockade alla när hon blev gravid med åtta barn. Mot alla odds gick det bra.2009 följde en hel värld amerikanska Nadya Suleman, 45 år. Den ensamstående mamman var gravid med åtta barn – och vägrade abortera bort några av fostren för att ge de andra en större chans att överleva.

Provrörsbefruktning

– Det är mitt kall att vara mamma, sade hon till kritikerna som tyckte hon var oansvarig. Hon hade redan sex barn – alla födda med provrörsbefruktning, utan en pappa.

Se också: Irene lämnade sina barn för att hitta sig själv

Irene lämnade sina barn för att hitta sig självBrand logo
Irene lämnade sina barn för att hitta sig själv

Anledning till att det nu blev åtta, var att hon hade sex befruktade ägg kvar från de tidigare provrörsförsöken – och insisterade på att alla skulle vara förbrukade. Två av äggen splittrades till tvillingar, så att det totalt blev åtta foster.

Skadad

Hennes mage blev så småningom så stor att Nadya bröt flera revben och hennes ryggrad skadades permanent.

Otroligt nog gick graviditeten ändå bra. Tio veckor för tidigt föddes sex pojkar och två flickor till världen – och fick namnen Noah, Maliyah, Nariyah, Jesaja, Jeremia, Jona, Josiah och Makai. Hon hade redan Amerah nu 19 år, Joshua nu 18 år, Aiden nu 16 år, Elijah nu 15 år och tvillingarna Calyssa och Caleb nu 14 år.

Pengarna strömmade in

Nadya gick under smeknamnet "Octomom" och fick sin egen realityserie och familjen blev världsberömd. Pengar och sponsorgåvor strömmade in och bara det första året ska "Octomom" ha tjänat två miljoner kronor.

Annons

Men lyckan vände.

Inkomsterna tog slut och Nadya – som nu använder namnet Natalia – försökte försörja sig som både porrskådespelerska och nattklubbsdansös.

Rehab

Till slut fick hon nog av sig själv.

Jag var livrädd att jag inte skulle kunna försörja mina barn

– Jag blev äcklad av vem jag hade blivit, och ville inte att barnen skulle komma ihåg mig så. Så jag var tvungen att göra saker jag inte ville göra, för jag var livrädd att jag inte skulle kunna försörja mina barn, berättar hon för Daily Mail.

Hon la in sig på rehab för pillerberoende 2012, efter att ha gått i personlig konkurs. Vänner och familj tog hand om de 14 barnen medan hon var inlagd.

Dömdes för skattebedrägeri

Det tog flera år innan hon kunde komma på fötter igen. Under flera år försörjde hon sig på socialbidrag samtidigt som hon fick otaliga orosanmälningar över hur de 14 barnen mådde.

Hon tjänade ändå lite pengar – och det visade sig att hon tjänade för mycket för att ha rätt till ekonomiska bidrag från staten. Därför dömdes hon för skattebedrägeri 2014.

Små för åldern

Men nu är det harmoni i det lilla hemmet – trots att det är så trångt att barnen måste äta i skift och det inte finns sängar för alla, så tar de hand om varandra.

Åttlingarna mår i allmänhet bra, även om en av dem är autistisk och alla är små för sin ålder. Natalias 14 barn hjälper till med hushållsarbete och matlagning, men hon tar aldrig med alla utanför huset samtidigt. Hon gillar inte att folk stirrar på dem.

Hemmaskola

Natalia har fått jobb inom vården, men under coronaåret har hon fått driva en hemskola för 14 barn istället. Och även om hon har ångrat att hon fick så många ägg insatta under den sista graviditeten, älskar hon varenda barn.

Annons

– De är de enda åttlingarna som lever i världshistorien, sa hon stolt när The New York Times kom på besök förra året.

Natalia har inte hållit något hemligt för barnen, och hon har också berättat vad hon har gjort för att tjäna pengar åt dem.

– Jag har varit öppen och pratat med dem. Det var en lättnad att bli av med alla tankar som plågat både dem och mig.

Hjälper mamman

Äldsta dottern Amerah, 19 år, har varit Natalias största stöd. Hon stöttar sin mamma när det behövs.

– Mamma har kämpat för vår familj ända sedan åttlingarna föddes. Oavsett vad som händer kommer hon inte att ge upp, säger Amerah.

Ingen hatar Octomom mer än jag

Amerah drömmer också om en stor familj – men inte SÅ stor.

– Jag vill inte ha 13-14 barn! Fyra. Det är mer än nog, avslutar hon.

Även om Natalia ger en intervju då och då, är hon ganska klar med tiden i rampljuset.

– Ingen hatar "Octomom" mer än jag, säger hon till New York Times. Ändå har hon skrivit en bok om sig själv. En dag ska hon publicera den – och då ska världen få hela historien.

Översättning och bearbetning: Jenny Lundberg

Annons